Oorganisk kemi – forskning och forskare

Laboratoriet för oorganisk kemi koncentrerar sin forskningsaktivitet på två områden, oorganisk materialkemi och förbränningsprocessernas kemi. Laboratoriets forskning är en del av Johan Gadolin processkemiska centret vid Åbo Akademi, som av Finlands Akademi blivit utsett till nationell spetsforskningsenhet i Finland för åren 2000-2005 och 2006-2011.

Inom området oorganisk materialkemi forskas om keramiska material, bl.a. bioaktiva glas. Ett annat intressant område inom materialkemin är högtemperaturkorrosionen av stålmaterial i miljöer med alkalisalter.

Förbränningstekniken har utvecklats snabbt under det senaste årtiondet, och urvalet av bränslen man är intresserad av har ökat dramatiskt. Forskningen vid laboratoriet har fokuserats på användbarheten av olika förnybara, icke-konventionella bränslen, på ytterligare minimering av rökgasemissioner samt på kontroll nedsmutsning av värmeytor i olika förbränningsanläggningar.

Forskningspersonal

E-post: fornamn.efternamn@abo.fi

Professor Leena Hupa (docent i funktionella silikatmaterial)

Professor Mikko Hupa, rektor för Åbo Akademi till 31.7.2019