Teknisk kemi och reaktionsteknik – forskning och personal

Teknisk kemi och reaktionsteknik fokuserar på katalys, kinetik och kemisk reaktorteknologi. Det ledande temat i forskningen är processintensifiering genom utveckling av nya katalysatorer, nya kemiska reaktorer och användning av icke-konventionella former av energi. Mikro- och millireaktorer används för att utveckla energisnåla, snabba och selektiva kemiska processer. Nya strukturerade heterogena katalysatorer, t.ex. fibrer, monoliter och fasta skum utnyttjas för processintensifiering. Dagens trend är att försöka övergå från satsvisa processer till kontinuerlig reaktorteknologi; vi är en av pionjärerna på detta område.

Användning av ultraljud och mikrovågor har lett till genombrott i förädling av komponenter som härstammar från biomassa.  Förädling av komponenter som härstammar från biomassa är ett centralt tema i vår forskning, t.ex. hydrering, oxidation, epoxidering och isomerisering av organiska molekyler. Produkterna används som fin- och specialkemikalier, bränslekomponenter samt som ingredienser i läkemedel och livsmedel. Vi kombinerar experimentell verksamhet med avancerad matematisk modellering av kemisk kinetik och kemiska reaktorer. Det kemiska spektret i vårt forskningsarbete är brett, men metodiskt starkt fokuserat: från reaktionsmekanismer till reaktordesign, från grön kemi till grön processteknologi.

Undervisning och forskning går hand i hand. Vi ger kurser på kandidat- och magisternivå i kemisk reaktionteknik, industriella reaktorer, avancerade reaktorsystem, heterogen katalys, kemisk process- och produktteknologi samt på postgradual nivå i reaktionskinetik och datorstödd reaktionsteknik. Miljön i laboratoriet är starkt internationell – ca 15 språk talas av medlemmarna i teamet. Flera pris har under de senaste åren kommit till laboratoriets personal, bl.a. Magnus Ehrnrooth-priset, Gadd-priset och Nobelpristagare A.I. Virtanens pris.

Forskningspersonal

Laboratorieingenjör Kari Eränen, docent i utveckling av experimentella metoder
Forskningsprofil och publikationer

Biträdande professor (tenure track) Henrik Grénman inom molekylär process- och materialteknik