Har du en gymnasieexamen från Sverige, Norge, Danmark, Island eller Färöarna?
Då kan du söka in till Åbo Akademi som nordisk sökande och få poäng för ditt gymnasiebetyg!
På den här sidan hittar du information om hur du söker in som nordisk sökande.
Obs! Utbildningsprogrammet i psykologi och utbildningsprogrammet i juridik ingår inte här, utan dessa ingår endast i vårens andra gemensamma antagning och du behöver göra urvalsprovet för att kunna söka in till dem. Läs mer på vår sida om urvalsprov.
Enligt en överenskommelse mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om tillträde till högre utbildning ska de nordiska länderna ge utbildningssökande som är bosatta i ett annat nordiskt land tillträde till sina offentliga högre utbildningar på samma eller likvärdiga villkor som sökande från det egna landet.
Den här informationen gäller dig med en gymnasieexamen från andra stadiet från Danmark, Färöarna, Island, Norge eller Sverige och söker in till ett utbildningsprogram på kandidatnivå. För andra sätt att söka in, se sidan Sök till ett utbildningsprogram.
En examen som ger dig allmän behörighet
Som nordisk sökande behöver du ha (eller få) en examen som ger dig rätt att söka in till en utbildning på högskolenivå. I exempelvis Sverige kallas detta för grundläggande behörighet, medan vi i Finland pratar om allmän behörighet.
Språkkrav
För att studera vid Åbo Akademi behöver du visa att du behärskar svenska (eller norska, danska eller isländska). Vi följer Sveriges modell för behörighet i svenska för det vi kräver. Du hittar våra språkkrav på sidan språkkrav i svenska.
Om det i din examen inte ingår något som uppfyller våra språkkrav behöver du uppfylla språkkraven på ett annat sätt, t.ex. genom att delta i vårt språkprov.
En examen som ger dig poäng
I den separata antagningen för nordiska sökande ger vi bara poäng för gymnasieexamina från Danmark, Färöarna, Island, Norge och Sverige. Om du inte har en sådan gymnasieexamen från något av dessa länder kan du inte få poäng i den här antagningen. Du behöver i så fall ansöka via en annan antagning.
Poängräkning
På samma sätt som då du söker in till högskolor i Sverige räknar vi ut meritvärden för ditt gymnasiebetyg. Meritvärdet kan vara högst 22,5 poäng. För gymnasieexamina från andra nordiska länder räknar vi om betygen till svenska meritvärden på samma sätt som i Sverige. Vi räknar ändå bara poäng för gymnasiebetyg från Danmark, Färöarna, Island, Norge och Sverige. Om du inte har ett gymnasiebetyg från något av dessa länder kan du inte få poäng som nordisk sökande.
Poänggränser
Varje utbildnings ansökningsmål har en egen poänggräns som du behöver komma över för att kunna bli antagen. Poänggränserna är angivna enligt skalan för finländsk studentexamen och varierar beroende på utbildningsområde.
Konvertering av meritvärde
Ditt meritvärde konverteras till den finländska poängskalan för ansökningsmålet på följande sätt:
Dividera ditt meritvärde med 22,5 (högsta möjliga meritvärde). Det här ger dig en koefficient på skalan 0-1. Den koefficienten kan du sedan multiplicera med det maximala poängantalet för ansökningsmålet i fråga.
Exempel
Om du har ett meritvärde på 19,55 är din koefficient (19,55 / 22,50) = 0,87. Du söker till Utbildningsprogrammet i biovetenskaper där det maximala poängantalet för finländsk studentexamen är 166,7 poäng. Dina konverterade poäng blir (0,87 x 166,7) = 145,029 poäng. Då utbildningsprogrammet har en poänggräns på 108,7 poäng kommer du alltså över poänggränsen.
För att söka in som nordisk sökande behöver du söka in via Åbo Akademis separata antagning för nordiska sökande som har en egen ansökningsblankett.
Ansökningstid
Våren 2025 är ansökningsperioden för Åbo Akademis separata antagning för nordiska sökande 11.3.2025 (kl. 8:00 finsk tid) – 25.3.2025 (kl. 15:00 finsk tid).
Ansökningsblanketten
Du fyller i ansökningsblanketten på studieinfo.fi (direktlänk till blanketten publiceras när ansökningsperioden närmar sig).
I ansökningsblanketten kan du söka in till upp till sex (6) ansökningsmål. Du rangordnar ansökningsmålen i en preferensordning (1 = högsta preferens, 6 = lägsta preferens) enligt vad du helst (= högsta preferens) vill börja studera.
I ansökningsblanketten frågas om din utbildningsbakgrund och det är där du har möjlighet att ange din nordiska gymnasieexamen samt ladda upp intyg över den. I ansökningsblanketten kan också finnas ansökningsmålsspecifika frågor.
Efter att du har lämnat in ansökningsblanketten får du ett bekräftelsemejl till den e-postadress du angett i din ansökan. I bekräftelsemejlet finns också en länk med vilken du kommer åt att se din ansökan samt (inom ansökningsperioden) göra ändringar i ansökan och (inom deadline) ladda upp bilagor.
Bilagor
Du har möjlighet att ladda upp bilagor som efterfrågas till din ansökan i studieinfo.fi. Du hittar mer information om bilagor på vår sida om bilagor.
Du som avlägger din gymnasieexamen under våren 2025 kan söka in med de kurser du gått i gymnasiet vid ansökningstiden. Du behöver i så fall ett studieprestationsutdrag eller motsvarande intyg över vilka kurser du har gått och ladda upp det till din ansökan inom ordinarie bilagedeadline 01.04.2025 kl. 15:00 finsk tid.
Villkorlig antagning
Du som får din gymnasieexamen under våren 2025 kan bli villkorligt antagen.
Att bli villkorligt antagen innebär att du kan ta emot en studieplats du blir erbjuden, men att du inte kan göra läsårsanmälan förrän du uppfyller villkoret som ställts. Det framgår i Studieinfo om du blivit villkorligt antagen och vad villkoret i så fall är.
Ifall du blir antagen villkorligt är villkoret då att du behöver ha lämnat in ditt examensbetyg till oss (t.ex. skannat det) och skickat det per mejl till oss på studinfo@abo.fi så att det når oss senast 10.07.2025 kl. 15:00 finsk tid.
Då vi har kontrollerat att du uppfyller villkoret som ställs ändrar vi sedan din ansökans status till att inte längre vara villkorlig, vilket innebär att du sedan t.ex. kan göra läsårsanmälan.
Om du inte lämnar in ditt slutliga examensbetyg kan ditt antagningsbeslut hävas.
Poängräkning
För dig som sökt in via vår separata antagning för nordiska sökande räknas dina poäng utgående från det intyg du lämnat in inom ordinarie bilagedeadline och räknas sedan om då du lämnat in det slutliga betyget. Om dina poäng ändras kan också din status som antagen ändra. Observera att du måste vara över poänggränsen under samtliga skeden av antagningsprocessen.
Publicering av antagningsresultaten
Ansökningsresultaten publiceras i takt med att de blir färdiga på studieinfo.fi. Du kan själv se ditt resultat genom att följa länken i det bekräftelsemejl du fått.
Om du blir erbjuden en studieplats får du dessutom ett skilt mejl om saken och det mejlets länk fungerar också för att komma åt resultatet och ta emot den studieplats som erbjudits.
Emottagande av en erbjuden studieplats
Om du blir erbjuden en studieplats före 3.7.2025 har du på dig till 10.7.2025 (kl. 15:00 finsk tid) att ta emot studieplatsen. Om du missar deadline blir din studieplats annullerad och går vidare till nästa sökande.
Du har i din ansökan rangordnat de ansökningsmål du söker in till, vilket betyder att om du blir erbjuden en studieplats annulleras ansökningsmålen som du satt i lägre preferens.
Det här betyder också att du kan vara på reservplats till ansökningsmål i högre preferens än det du blivit erbjuden studieplats till.
Då alla ansökningsmålsresultat har publicerats kan du välja om du vill ta emot den studieplats du har blivit erbjuden, och du har dessutom möjlighet att välja om du vill fortsätta köa till dina ansökningsmål i högre preferens som du är på reservplats till.
För mer information om antagningsresultatet, se vår sida Besked om resultatet av antagningen.
I Studieinfo hittar du de specifika antagningsgrunderna för varje ansökningsmål. I antagningsgrunderna finns också poänggränserna utskrivna.
Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi
- Engelska språket och litteraturen, utbildningsprogrammet i språk, kandidat i humanistiska vetenskaper och filosofie magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 159,7 - Finska språket, utbildningsprogrammet i språk, kandidat i humanistiska vetenskaper och filosofie magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 159,7 - Franska språket och litteraturen, utbildningsprogrammet i språk, kandidat i humanistiska vetenskaper och filosofie magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 159,7 - Ryska språket och litteraturen, utbildningsprogrammet i språk, kandidat i humanistiska vetenskaper och filosofie magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 154,0 - Svenska språket, utbildningsprogrammet i språk, kandidat i humanistiska vetenskaper och filosofie magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 154,0 - Tyska språket och litteraturen, utbildningsprogrammet i språk, kandidat i humanistiska vetenskaper och filosofie magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 159,7 - Utbildningsprogrammet i kultur, historia och filosofi, kandidat i humanistiska vetenskaper och filosofie magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 154,0 - Utbildningsprogrammet i logopedi, kandidat i humanistiska vetenskaper och filosofie magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 148,4 - Utbildningsprogrammet i teologi, teologie kandidat och magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 159,7
Fakulteten för naturvetenskaper och teknik
- Datateknik, Utbildningsprogrammet i informationsteknologi, teknologie kandidat och diplomingenjör, (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 105,0 - Datavetenskap, utbildningsprogrammet i informationsteknologi, kandidat i naturvetenskaper och filosofie magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 132,7 - Fysik, Kemi, Matematik, utbildningsprogrammet i naturvetenskaper, kandidat i naturvetenskaper och filosofie magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 132,7 - Geologi, utbildningsprogrammet i naturvetenskaper, kandidat i naturvetenskaper och filosofie magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 132,7 - Kandidatprogrammet i farmaci, farmaceut (3 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 190,2 - Utbildningsprogrammet i biovetenskaper, kandidat i naturvetenskaper och filosofie magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 166,7 - Utbildningsprogrammet i kemi- och processteknik, teknologie kandidat och diplomingenjör (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 105,0
Fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier
- Hushållsvetenskap, utbildningsprogrammet för slöjdvetenskap och hushållsvetenskap (Vasa), pedagogie kandidat och pedagogie magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 123,9 - Slöjdvetenskap, utbildningsprogrammet för slöjdvetenskap och hushållsvetenskap (Vasa), pedagogie kandidat och pedagogie magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 123,9 - Utbildningsprogrammet för klasslärare (Vasa), pedagogie kandidat och pedagogie magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 123,9 - Utbildningsprogrammet för lärare inom småbarnspedagogik (Vasa), pedagogie kandidat och pedagogie magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 123,9 - Utbildningsprogrammet för pedagogiskt ledarskap och utvecklingsarbete (Vasa), pedagogie kandidat och pedagogie magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 123,9 - Utbildningsprogrammet för speciallärare (Vasa), pedagogie kandidat och pedagogie magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 123,9 - Utbildningsprogrammet i hälsovetenskaper (Vasa), kandidat i hälsovetenskaper och magister i hälsovetenskaper (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 158,0 - Utbildningsprogrammet i socialvetenskaper (Vasa), politices kandidat och politices magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 157,9
Fakulteten för samhällsvetenskaper, ekonomi och juridik
- Utbildningsprogrammet i ekonomi, ekonomie kandidat och ekonomie magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 154,0 - Utbildningsprogrammet i samhällsvetenskaper (Vasa), politices kandidat och politices magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 157,9 - Utbildningsprogrammet i samhällsvetenskaper (Åbo), politices kandidat och politices magister (3+2 år)
Läs antagningsgrunderna på Studieinfo.fi
Maxpoäng: 157,9