Skriv här det du söker efter!

Studera i Finland

Studera i Finland

Vill du:

  • Plugga på svenska?
  • Plugga utomlands?
  • Äta lunch för en summa på cirka tre euro (ca 30 SEK) per dag?
  • Snabbt och lätt hitta en bostad på studieorten?
  • Kunna ansöka om ett högre belopp på ditt studiemedel?

Då är du varmt välkommen att ta del av Finlands bredaste urval av universitetsutbildning på svenska och bekanta dig med alla de faktorer som gör Finland till ett utmärkt land att ta din kandidat- eller magisterexamen i.

Om du med din nuvarande examen är behörig att söka till högskolor i det nordiska land du nu bor i, så är du behörig att ansöka om en studieplats även hos oss.

 

Ansökan

Det finns två sätt du kan söka in till Åbo Akademi på som nordisk sökande:

  1. Med ditt nordiska gymnasiebetyg (avlagd på svenska, norska, danska, isländska eller färöiska) kan du söka in i vår separata antagning för nordiska sökande och får betygspoäng. OBS! Detta gäller inte utbildningsprogrammet i psykologi.
  2. Genom att delta i ett urvalsprov kan du söka in i vårens andra nationella gemensamma ansökan. Observera att i den antagningen får bara de som skrivit en finländsk studentexamen betygspoäng, så du kan bara antas genom poängen i urvalsprovet.

Alla som söker in behöver fylla våra krav på allmän behörighet och språklig behörighet. Du som avlägger din gymnasieexamen under våren 2024 kan bli villkorligt antagen till en utbildning.
Här kan du läsa mer om ansökan: Nordiska sökande | Åbo Akademi (abo.fi)

Både gemensam ansökan och separat ansökan brukar hållas i mars varje år, och görs på webbsidan studieinfo.fi.

Träffa oss

Du kan träffa våra studenter och vår personal, hemma från olika orter i Sverige, i vår monter på Saco studentmässan! Saco studentmässa i Stockholm hålls 29-30.11.2023 i Kista. Här kan du bekanta dej med vår digitala monter:  Saco Studentmässor. 

Studentexpeditionen svarar på dina frågor på e-postadressen studinfo@abo.fi eller telefonnummer +358 2 215 4169.

Här hittar du vår broschyr för nordiska sökande.

Och på denna länk kan du beställa vår broschyr hem i din brevlåda. 

Våga söka! Finland är tillräckligt likt Sverige för att det ska kännas bekant och tryggt, men även tillräckligt annorlunda för att vara spännande.

Malin Stiernborg.

Uppdaterad 22.11.2023