Skriv här det du söker efter!

Studera i Finland

Studera i Finland

Vill du:

  • Plugga på svenska?
  • Plugga utomlands?
  • Kunna ansöka om ett högre belopp på ditt studiemedel?
  • Äta lunch för en summa på cirka tre euro (ca 30 SEK) per dag?
  • Snabbt och lätt hitta en bostad på studieorten?

Då är du varmt välkommen att ta del av Finlands bredaste urval av universitetsutbildning på svenska och bekanta dig med alla de faktorer som gör Finland till ett utmärkt land att ta din kandidat- eller magisterexamen i.

Om du med din nuvarande examen är behörig att söka till högskolor i det nordiska land du nu bor i, så är du behörig att ansöka om en studieplats även hos oss.

 

Ansökan

Sökande från Norden kan antas som grundexamensstudent till Åbo Akademi på två sätt:

  1. I den separata antagningen: Du kan söka in i den separata antagningen för nordiska sökande om du fått din skolutbildning i Danmark, Norge, Sverige, på Island eller på Färöarna på ett nordiskt språk. I den separata antagningen deltar många, men inte alla, av våra utbildningar. I den separata antagningen söker du med ditt gymnasiebetyg. Läs mer här om hur poängen beräknas utgående från ditt betyg.
  2. I den gemensamma ansökan: Om den utbildning du vill ansöka till inte ingår i separat ansökan, kan du ansöka om en studieplats i den gemensamma ansökan.  Söker du denna väg, kan du antas genom att delta i urvalsprov. Observera att urvalsproven ordnas i Finland. Läs mera här om våra urvalsprov.

Både gemensam ansökan och separat ansökan brukar hållas i mars varje år, och görs på webbsidan studieinfo.fi.

Träffa oss

Du kan träffa våra studenter och vår personal, hemma från olika orter i Sverige, i vår monter på Saco studentmässan! Saco studentmässa i Stockholm hålls 29-30.11.2023 i Kista. Här kan du bekanta dej med vår digitala monter:  Saco Studentmässor. 

Studentexpeditionen svarar på dina frågor på e-postadressen studinfo@abo.fi eller telefonnummer +358 2 215 4169.

Här hittar du vår broschyr för nordiska sökande.

Och på denna länk kan du beställa vår broschyr hem i din brevlåda. 

Våga söka! Finland är tillräckligt likt Sverige för att det ska kännas bekant och tryggt, men även tillräckligt annorlunda för att vara spännande.

Malin Stiernborg.

Uppdaterad 16.6.2023