Skriv här det du söker efter!

Övriga program och händelser under jubileumsåret 2018

Utöver de större evenemangen bidrog ämnen, fakulteter och många andra till programmet under jubileumsåret. Här ett plock:

Budskap ur det förflutna

Åbo Akademis bibliotek och arkiven vid Åbo Akademi firade Åbo Akademi 100 år med den gemensamma jubileumsutställningen Budskap från det förflutna i Åbo Akademis samlingar. Utställningen var tvådelad. I Boktornets entréhall fanns en monterutställning under tiden 13.2–21.12.2018. Dessutom finns utställningens videoklipp som komplement till det utställda materialet. Videoklippen har producerats av Centret för livslångt lärande. Videoklippen kan ses här. Läs mera i nyhetsnotisen Budskap från det förflutna i Åbo Akademis samlingar.

En kantat för doktorerna – Musik vid akademiska högtidligheter

Utställningen ”En kantat för doktorerna – Musik vid akademiska högtidligheter” visades i Sibeliusmuseum 1.2.2018–6.1.2019. Utställningen presenterade den musik som använts i samband med olika högtidligheter vid finländska universitet. Speciellt betonades de verk som beställts till Åbo Akademi under universitetets 100 år. De olika högtidligheterna vid universiteten är t.ex. invigningsceremonier och doktorspromotioner. I utställningen presenterades förutom kantaten Jordens sång op. 93 av Jean Sibelius, även verk av bl.a. Bengt Carlson, Gottfrid Gräsbeck och Ulf Långbacka. Under 2018 firade Sibeliusmuseum själv 50-årsjubileum. Läs mera i nyhetsnotisen Sibeliusmuseum firar 50 år i år.

Jubileumsölet Chancellor’s centennial pils

två flaskor öl

Jubileumsåret till ära hade Åbo Akademi ett eget öl, Chancellor’s Centennial Pils. Receptet togs fram av Åbo Akademis professor i biokemi Mark S. Johnson och hans adepter. Johnson har sedan 2010 lett kurser där man lär sig biokemi genom att brygga öl. Åbo Akademis kansler, Ulrika Wolf-Knuts, kom med idéen att Åbo Akademi kunde ha ett jubileumsöl. För att kunna göra större mängder har man samarbetat med bryggeriet Beer Hunter’s i Björneborg. Johnson beskriver ölet som ett ljust, lite sött öl med inslag av fruktig humle.

Föreläsningsserie om kunskap och kultur

Tankeväckande föreläsningar och diskussioner erbjöds i föreläsningsserien Kunskap och kultur i en föränderlig värld. Föreläsningsserie ordnades i Åbo stadsbibliotek som ett led i firandet av Åbo Akademis 100-årsjubileum. Arrangör var fakulteten för humaniora, psykologi och teologi. Mera om innehållet i nyhetsnotisen Föreläsningsserie: kunskap och-kultur i en föränderlig värld.

Jubileumsårets frimärke

Frimärke som pryds av en kvinnlig forskare i labbrock Åbo Akademis logo.

Med anledning av Åbo Akademis hundraårsjubileum gav posten (Posti) ut ett personligt frimärke som har designats av Paula Salviander. Posten ville uppmärksamma att Åbo Akademi under sina hundra första verksamhetsår har vuxit från ett litet, regionalt universitet till ett internationellt känt forskningsuniversitet, som bedriver forskning på toppnivå, såväl när det gäller teknik och biovetenskaperna som aktuella samhälleliga frågor. Frimärket publicerades 24.1.2018 i samband med att posten inledde sitt frimärksår.

Temavandringar

Teologiska utbildningslinjen firade ÅA100 med att arrangera temanvandringar på Åbo gamla begravningsplats under rubriken ”Akademifolk och kulturpersonligheter på Åbo gamla begravningsplats”. Guide var Airi Forssell, f.d. bibliotekarie vid ÅAB och en aktiv Åboguide.

Alumnkväll i Helsingfors

Två personer lyssnar när en dam förklarar intensivt
Niko Herlin och Anna-Lena Laurén.

Alumnkvällen Kunskapens framtid – framtidens kunskap arrangerades den 4 oktober 2018 på Kaarle XII i Helsingfors. Tillsammans med journalisten, författaren Anna-Lena Laurén och futuristen Niko Herlin, båda alumner från Åbo Akademi, gav man sig i kast med samhällsaktuella fenomen och trender, kunskap och framtid. Värd var rektor Mikko Hupa.

Öppet hus på campus i Vasa

I början av december var det öppet hus i Academill, alltså Åbo Akademis campus i Vasa. Det ordnades program för besökare i alla åldrar, om såväl lokalhistoria, robotar, artificiell intelligens som digitalisering inom forskningen. I samband med öppet hus hölls också frågestunden Fundra, den här gången i form av ett vetenskapstorg, där besökarna fick testa på och ställa frågor om till exempel VR-glasögonens virtuella värld, 3D-skrivare och roboten Pepper.

Läs mera i pressmeddelandet Robotar och AI då ÅA öppnar dörrarna i Vasa.

Uppvaktningar

Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne firade år 2018, precis som Åbo Akademi 100-årsjubileum. För att uppmärksamma dessa två judileum donerade stiftelsen en professur till hundraåriga Åbo Akademi.

Stiftelsen för Åbo Akademi gav Åbo Akademi en 100-årsgåva i form av fortsatt finansiering av spetsforskning vid ÅA för upp till 1,5 miljoner euro per år i tio års tid under perioden 2019–2028. Dessutom får ÅA 20 000 euro per år i tio års tid för att undervisande personal ska kunna göra studiebesök vid ett annat nordiskt universitet. Läs mera.

En bro fotograferad i mörker, upplyst i rött och gult.Åbo stad donerade som 100-årsgåva en miljon euro till Åbo Akademi för en professur i havsforskning. Åbo stad bidrog också stort till Åbo Akademis synlighet i Åbo under jubileumsåret. Staden ville vara med och berätta om Åbo Akademis betydelse för hela Åbo och erbjöd gratis användning av olika slags reklamplatser runt om på stan. Också i tidningen Turkuposti som delas ut gratis i alla hem i Åbo fick Åbo Akademi synas.

Den den 25 oktober 2018 lyste dessutom Åbo stad upp Biblioteksbron i Åbo Akademis färger. Det var samma dag som framtidsseminariet Imagine” ordnades.

Helsingfors universitet framförde sina varmaste lyckönskningar till Åbo Akademi genom att bevilja universitetet Helsingfors universitets medalj i silver. Medaljen överräcktes av rektor Jukka Kola i Åbo den 13 februari 2018. Helsingfors universitetet silvermedalj beviljas till personer och organisationer som på ett förtjänstfullt sätt verkat för universitetet. Läs mera.

Övrigt

Åbo Akademi – då allting fick sin början. Intervju med kansler Ulrika Wolf-Knuts om grundandet av Åbo Akademi (2.3.2018).

Åbo Underrättelser och Åbo Akademi har under jubileumsåret samarbetat kring en artikelserie om Profiler i Åbo Akademis historia.

Varför ska vi fira ett jubileum? Åbo Akademis kansler Ulrika Wolf-Knuts, också ansvarig för jubileumsåret, berättar i Åbo Akademi firar jubileum hela året (2.3.2018).

Åbo Akademi firade ett lyckat jubileumsår – Kansler Ulrika Wolf-Knuts summerar jubileumsåret (17.12.2018).

 

Uppdaterad 2.1.2019