Smakprov i naturvetenskaper och teknik
Fakulteten för naturvetenskaper och teknik (FNT) erbjuder många möjligheter för gymnasie- och yrkesstuderande att bekanta sig och få smakprov av studier inom fakulteten. Vi samarbetar aktivt med skolor i andra stadiet och ordnar bl.a. studiebesök till enskilda ämnen och hela temadagar till skolor och klasser som vill komma på besök. Studerande i andra stadiet kan delta i evenemang inom naturvetenskaper och teknik, ta del av webinarier, delta i sommarkurser eller avlägga kurser vid FNT.
Kontakta smakprovFNT@abo.fi för att beställa olika slags studiebesök och höra mer om samarbetsmöjligheterna som beskrivs på denna sida.
Välkommen på campusbesök!
Välj ett eller flera av våra ämnespaket och upplev naturvetenskaper och teknik i en riktig labbmiljö! Ämnespresentationer på campus innehåller ofta någon form av demonstration eller laboration.Studiebesöken på campus kan anpassas till skolans behov och intressen, även hela temadagar kan planeras tillsammans med fakulteten.
För att vi ska kunna erbjuda ett så omfattande program som möjligt önskar vi att ni kontaktar oss minst två månader innan planerat besök.
Varje studiebesök inleds med en introduktionssession. PR-tutorer vid fakulteten presenterar Åbo Akademi och fakulteten för naturvetenskaper och teknik samt sitt eget utbildningsprogram.
Har ni önskemål gällande utbildningsprogram – nämn det då ni kontaktar oss! PR-tutorer ger en guidad rundtur i vår nya byggnad Aurum eller i campusområdet.
Längd: 30 – 60 min Deltagarantal: Obegränsat
Ämnespaketen
Fakultetens alla ämnen erbjuder studiebesöksmöjligheter av olika slag, läs om ämnenas spännande programpunkter nedan. Ämnena listas i alfabetisk ordning:
- Biovetenskaper
- Farmaci
- Fysik
- Geologi
- Informationsteknologi
- Kemi
- Kemi- och processteknik
- Matematik
- Övrigt
OBS! Deltagarantalen syftar i de flesta programmen på max antal personer som kan vistas i laboratoriet på en gång. Program kan i mån av möjlighet ordnas parallellt så att fler kan delta.
Biovetenskaper
Observera att besök till cell och molekylär biovetenskaperna i Biocity under läsåret 2024-2025 endast erbjuds under ett visst antal datum som skolorna kan boka (gäller ej miljö- och marinbiologin).
Under ett besök ti l cellbiologin och biokemins laboratorier bekantar du dig med de minsta beståndsdelarna i organismer. Du får bekanta dig med DNA och proteiner med hjälp av moderna mikroskop eler andra moderna tekniker, undersöka hur molekylstrukturer påverkar funktion, och fundera på hur molekylerna och cellerna fungerar i normala förhållanden och vid sjukdomstillstånd. Du får en inblick i hur cellerna fungerar i sin naturliga miljö genom att använda modellorganismer.
Längd: 2 – 2,5 h Deltagarantal: 15
Plats: BioCity, Artillerigatan 6
Typ av program: presentation, laboration, demonstration
Riktar sig till grupper som går fördjupad biologi (lämpar sig t.ex. för dem som går en kurs i bioteknik). I detta paket kombineras teman från föregående paket med mer fördjupat program där gruppen får pipetera och testa på gelelktrofores.
Längd: 3 – 4 h Deltagarantal: totalt 9
Plats: BioCity, Artillerigatan 6
Typ av program: presentation, laboration, demonstration
Besök miljö- och marinbiologins laboratorier! Under sommar-höst-vår får du möjlighet att undersöka havsdjur och växter. Under de kallaste månaderna finns inga levande organismer i laboratorierna och då erbjuds en presentation om miljö- och marinbiologi.
Längd: 30 – 60 min Deltagarantal: 10
Plats: Aurum, Henriksgatan 2
Typ av program: presentation, laboration, demonstration
Farmaci
Farmaci är läran om läkemedel och en farmaceut är expert på läkemedel. Som farmaceut blir man en viktig aktör inom läkemedelsförsörjningen och i denna presentation lär du dig hur vidare studier i farmaci erbjuder möjligheter att vara med och utveckla framtidens läkemedel.
Längd: 30 min Deltagarantal: beror på auditoriets storlek
Plats: BioCity, Artillerigatan 6 (kan även ordnas i Aurum)
Typ av program: presentation
Fysik
Vår häftiga fysikshow inkluderar demonstrationer från mekaniken, elektrostatiken, elektromagnetismen, värmeläran, och modern fysik. I experimenten presenteras många vardagliga fenomen och vi diskuterar hur de kan förstås utgående från fysikens lagar. Samtidigt lyfter vi fram moderna fenomen som ljusets kvantnatur och supraledningar som kan användas bl.a. för att bygga svävande tåg.
Längd: 60 min Deltagarantal: beror på auditoriets storlek
Plats: Aurum, Henriksgatan 2
Typ av program: demonstration
Geologi
Titta omkring dig och fundera på vad du ser! Det vi inte kan odla eller jaga kommer ursprungligen från vår berggrund eller från jordmånen – från geosfären. Från kranvatten till mobiltelefonen i din hand så är vårt samhälle beroende av det som finns i geosfären och de processer som påverkar den. Planetens resurser är ändliga, så vi måste utnyttja resurserna på ett hållbart sätt. Under denna presentation får du insikter i hur geologin påverkar våra vardagliga liv.
Längd: 45 min Deltagarantal: 20 – 30 (eller beror på auditoriets storlek)
Plats: Geohuset, Akademigatan 1 eller Aurum, Henriksgatan 2
Typ av program: presentation
Delta i en geologisk tidsresa tillsammans med Åbo Akademis geologer! Geologi finns överallt i vår omgivning och under denna rundvandring bekantar du dig med geologin ute på campusområdet. Samtidigt får du höra om geologistudier och karriärmöjligheter för geologer! Vid dåligt väder besöker vi Geohuset.
Längd: 60 min Deltagarantal: 15 – 20
Plats: Utomhus
Typ av program: rundvandring
Informationsteknologi
Världen fylls av sensorer och data från olika system. Vi kan använda datakällor såsom sociala media, hur vi handlar i affären, bullernivå i staden, bränsleförbrukningen i bilen för att optimera samhället omkring oss. Samla in data via sensorerna i din mobiltelefon, och lär dig göra molnbaserad analytik på den data du samlat in. Under ett besök till informationsteknologins utrymmen i Agora träffar du roboten Nao och den fjärrstyrda båten ÅBOAT samt lär dig om maskininlärning och AI.
Längd: 60 – 90 min Deltagarantal: beror på auditoriets storlek
Plats: Agora, Vattenborgsvägen 3
Typ av program: presentation, demonstration
Kemi
Solceller marknadsförs ofta som en av lösningarna på vår tids stora energikris. Men visste du att det med dagens kommersiella solceller tar flera år innan de har betalat tillbaka den energi som krävs för att tillverka dem? Under denna demonstration får du besöka våra laboratorier, där vi presenterar en ny typ av solcell. Dessa solceller är lätta att producera, har högre effektivitet och flera användningsområden och är dessutom mer hållbara.
Längd: 30 – 60 min Deltagarantal: 10
Plats: Aurum, Henriksgatan 2
Typ av program: presentation, demonstration
Vävnadsskador i t.ex. benvävnad läker inte alltid spontant, utan för vävnadsåterbildningen kan behövas nedbrytbara biomaterial som får vävnaden att växa tillbaka samtidigt som de själva nedbryts. Bioaktivt glas är en fantastisk uppfinning inom kemiteknik, tillämpad för mångsidig reparation av svåra benskador. Vi visar hur bioglas tillverkas både i princip och i praktiken i laboratoriet vid nära 1000°C. Under ett besök på minst 60 minuter (eventuellt indelat i två grupper) hinner vi dessutom tala om polymerer och plaster, och hur de används i medicinska tillämpningar, även i kompositer tillsammans med bioaktivt glas.
Längd: 30 – 90 min Deltagarantal: 10 – 20
Plats: Aurum, Henriksgatan 2
Typ av program: presentation, demonstration
Under denna session tar du del av en presentation och lär dig grunderna till förbränning och om hur energiproduktionen har utvecklats globalt och i Finland.
Längd: 30 – 60 min Deltagarantal: 10
Plats: Aurum, Henriksgatan 2
Typ av program: presentation, demonstration
En populär laboration bland våra kemi- och kemiteknikstuderande är det traditionella analysarbetet som kallas jonjakten. Här undersöks olika vattenlösningar med avseende på vilka olika slags joner de innehåller. Under besöket får eleverna prova på att blanda olika reagens och avgöra om någon reaktion sker eller inte. Vi övar på att beskriva reaktionerna med reaktionslikheter.
Längd: 2h Deltagarantal:
Plats: Aurum, Henriksgatan 2
Typ av program: laboration
Under denna demonstration besöker du Åbo Akademis och Åbo Universitets gemensamma center för kemisk och molekylär analys och lär dig om varför förståelsen för molekylers struktur kan vara nyttigt.
Längd: 30 – 60 min Deltagarantal: 10 – 15
Plats: Aurum, Henriksgatan 2
Typ av program: presentation, demonstration
Acetylsalicylsyra (varunamn aspirin) är ett vanligt förekommande antiinflammatoriskt läkemedel. Under denna laboration får du själv testa på att framställa aspirin i kurslaboratoriet!
Längd: 2 – 2,5 h Deltagarantal: 8 – 10
Plats: Aurum, Henriksgatan 2
Typ av program: laboration
Kemi- och processteknik
En värmepump är en anordning som kan värma en byggnad (eller en del av en byggnad) genom att överföra termisk energi utifrån med hjälp av en kylcykel. Värmepumpen använder el för att göra detta. Grupperna kommer att testa värmepumpens effektivitet, eventuellt vid olika lufttemperaturer, genom att mäta den el som används och den värme som levereras av värmepumpen.
Längd: 30 – 60 min Deltagarantal: 10
Plats: Aurum, Henriksgatan 2
Typ av program: presentation, demonstration
Hur ersätter vi fossila bränslen och produkter med hållbara alternativ, och hur kan man använda klimatboven koldioxid för att framställa något nyttigt? Under denna session tar du del av en presentation om olika innovationer inom kemiteknik som hjälper oss skapa en hållbar framtid och får besöka tekniska kemin och reaktionsteknikens laboratorier där vi bedriver forskning i världsklass.
Längd: 60 min Deltagarantal: 10 –
Plats: Aurum, Henriksgatan 2
Typ av program: presentation, rundvandring
Industriell ekonomi: Ändringsagenter för en hållbar och framgånsrik industri
Den föränderliga världen öppnar möjligheter för nya produkter och tillverkningsprocesser, vilka i sin tur kan leda till en högre nytta. Utvecklandet av affärsmodeller som leder till en högre nytta för omgivningen och ett ökat företagsvärde kräver ofta kunnande både inom teknik och ekonomi. Detta kunnande erbjuds av ämnet industriell ekonomi och presentationen visar med ett exempel från varvsindustrin hurdant värdeskapande det kan handla om i praktiken.
Längd: 30 – 60 min Deltagarantal: beror på auditoriets storlek
Plats: Aurum, Henriksgatan 2
Typ av program: presentation
I denna laboration får du besöka naturmaterialteknikens laboratorier där du tillverkar eget papper! Under sessionen besöker du även ett tempererat rum där du får testa egenskaper i olika papperssorter och du lär dig vilka egenskaper som behövs för olika ändamål.
Längd: 60 min Deltagarantal: 5
Plats: Aurum, Henriksgatan 2
Typ av program: laboration
Utvecklingen inom träförädlings- och biomaterialbranschen är snabb och det skapas ständigt nya skogsbaserade produkter av trä och andra växtmaterial. Under denna programpunkt får du lära dig om 3D-printning av olika material samt höra om hur textiler kan tillverkas av vedbaserade material.
Längd: 30 – 60 min Deltagarantal: 10
Plats: Aurum, Henriksgatan 2
Typ av program: presentation, demonstration
Matematik
Under demonstrationen får du analysera enkla kryptosystem, se hur enkelt det kan vara att bryta en kryptering och samtidigt får du fundera varför matematiken behövs inom kryptografin. Du får också information om matematikstudierna samt om olika karriärmöjligheter.
Längd: 45 – 60 min Deltagarantal: 15
Plats: Aurum, Henriksgatan 2
Typ av program: presentation, demonstration
Övrigt
Positronemissionstomografi är en viktig undersökningsmetod för att bestämma spridningen av sjukdomar som t.ex. cancer. Under ett besök till PET-centret bekantar du dig med centrets cyklotroner och aktiviteter inom radiokemi, samt besöker sjukhusets PET-kameror som är i kliniskt bruk så gott som dagligen. Du lär dig även hur Finlands enda helkropps PET-kamera revolutionerat undersökningen av flera folksjukdomar i landet.
OBS! PET-centret tar endast emot besök på måndag eftermiddagar
Längd: 60 min Deltagarantal: max. 45
Plats: Kinakvarngatan 4-8, 14 A
Typ av program: presentation, rundvandring
Östersjödag i Skärgårdscentrum Korpoström
Vi välkomnar andra stadiets skolor att bekanta sig med Skärgårdshavets UNESCO biosfärområde och Åbo Akademis forskning inom marinbiologi vid Skärgårdscentrum Korpoström! Under dagen lär ni er om vårt unika hav och aktuell Östersjöforskning. Samtidigt får ni själv testa på att jobba som marinbiologer!
Besök Husö Biologiska Station på Åland
Välkommen på studiebesök till Åbo Akademis forskningsstation för forskning inom miljö- och marinbiologi. Få en inblick i marinbiologiskt arbete och bekanta dig med den unika undervattensmiljö som finns i Ålands kustvatten. Provtagning av marina växter och djur, bekanta sig med marinbiologisk utrustning och Husös historia. Besök kan ordnas med klasser av olika storlek och besöket kan ta från en timme till några timmar beroende på önskemål och upplägg. Besök till Husö sker naturligast i samband med planerade Ålandsresor. Vid intresse för ett besök på Husö biologiska station är det bäst börja med att skicka epost till huso@abo.fi så kan vi tillsammans skräddarsy ett besök som passar er.
DI-dagen: upplev din framtid som diplomingenjör på en dag
DI-dagen är ett årligt evenemang som går av stapeln i januari. Evenemanget är ett heldagsevenemang där studerande från hela Svenskfinland besöker Åbo Akademis campus. Studerande bekantar sig med hur det är att studera till diplomingenjör och vad man kan göra med en diplomingenjörsexamen i arbetslivet. Under dagen deltar besökarna också i en tävling – Future DI-challenge, som genomförs i team tillsammans med de andra deltagarna! Evenemanget passar bäst för tvåor och treor i gymnasiet.
När? Lördagen 18 januari 2025
UniYH-dagen
Varje höst och vår ordnar Åbo Akademi tillsammans med Yrkeshögskolan Novia UniYH-dagen där gymnasiestuderande bjuds in till campus för att bekanta sig med studier vid alla fakulteterna. Fakulteten för naturvetenskaper och teknik erbjuder ett brett program som består av utbildningspresentationer och specialprogram som laborationer, rundvandringar och fysikshow.
Shaking up Tech
Shaking up Tech, ett evenemang för unga kvinnor och könsminoriteter, kommer att äga rum på campus vid Aalto-universitetet, Uleåborgs universitet, LUT-universitetet och Åbo universitet. Åbo Akademi deltar med programpunkter i Åbo universitets evenemang!
Genom detta evenemang vill vi inspirera och uppmuntra gymnasiestuderande att studera teknik på universitetsnivå och ge dem nya perspektiv och erfarenheter av arbetslivet inom teknik.
Ansökningsomgången för evenemanget öppnar i oktober 2024 och vi kommer att börja annonsera programmet under sommaren.
När? 23.1.2025
DemoDay
DemoDay är ett evenemang som riktar sig till ettor med intresse för teknik i Åboregionens gymnasier. Tillsammans med tre andra högskolor i Åbo – Turun Yliopisto, Turun AMK och Yrkeshögskolan Novia bjuder vi på en dag fylld av labbupplevelser. Studerande bjuds in till ett gemensamt introduktionstillfälle varefter de får besöka 2 demonstrationer enligt eget intresse. Demonstrationerna väljs vid anmälan. Syftet med evenemanget är att uppmuntra ettor i Åboregionens gymnasier att bekanta sig med högskolestudier och intressant forskning redan i ett tidigt skede, för att underlätta studieval efter gymnasiet.
När? Tidpunkten är ännu inte bestämd
GeoOlympiaden
Studerande med intresse för geologi har möjlighet att tävla om en plats i Finlands lag i den internationella GeoOlympiaden genom att delta i nationella geotävlingen och en förberedande sommarkurs vid geologin vid Åbo Akademi eller Helsingfors universitet. De fyra deltagare som utgör det tävlande laget i GeoOlympiaden får rätt till studieplats i geologi vid Åbo Akademi eller Helsingfors universitet.
Videor om våra utbildningar
Vi har skapat korta introduktionsvideor om våra utbildningsprogram som kan vara till nytta under studiehandledningstimmar. Se våra animerade videor på Youtube:
- Studera naturvetenskaper (se via denna länk)
- Studera kemi- och processteknik (se via denna länk)
- Study cell biology at Åbo Akademi Universitu (se via denna länk)
Bekanta dig med vår forskning
På Youtube kan man hitta många videor om forsknig som bedrivs vid Åbo Akademi. Följande videor och kanaler kan vara till nytta för studiehandledare eller lärare vid andra stadiet:
- Husö Biologiska Stations Youtube-kanal (se via denna länk) – här lär du dig om forskning i miljö- och marinbiologi och du kan se hur fältkurser vid vår fältbas kan gå till.
- Study cell biology at Åbo Akademi University (se via denna länk) – få en allmän introduktion till studier vid cellbiologin vid Åbo Akademi
- Teknologier för en hållbar framtid (se via denna länk) – lär dig om en av Åbo Akademis fyra strategiska profilområden inom forskning.
- Lösningar för hälsa (se via denna länk) – lär dig om en av Åbo Akademis fyra strategiska profilområden inom forskning.
- Havet (se via denna länk) – lär dig om en av Åbo Akademis fyra strategiska profilområden inom forskning.
- ÅAU Science Bites – Could we produce all electricity with solar energy? (Se via denna länk)
- ÅAU Science Bites – Can we cure cancer? (Se via denna länk)
- ÅAU Science Bites – is the Baltic Sea damaged for good? (Se via denna länk)
Abilabb – sommarkurs i naturvetenskaper
Varje sommar i början av augusti ordnar vi i samarbete med Skolresurs en sommarkurs i naturvetenskaper för studerande på andra stadiet. Under en vecka får studerande bekanta sig med naturvetenskapernas fascinerande värld genom laborationer och övningar. Under vissa dagar ordnas även kvällsprogram. Kursen är gratis för alla studerande på andra stadiet och boende kompenseras för dem som behöver ett ställe att övernatta på.
Abilabb ordnas nästa gång 5-9.8.2024. Läs mer på Skolresurs sidor.
Öpukurser för studerande på andra stadiet
Studerande på andra stadiet kan avlägga kurser via Öppna universitetet redan innan de börjar studera vid någon av våra utbildningsprogram. Våren 2023 kan studerande på andra stadiet avlägga 2 sp online kurser som är specifikt designade för studerande på andra stadiet. FNT erbjuder kursen Bioraffinaderier för en hållbar framtid inom ämnet kemi- och processteknik via Öppna universitetet.
Öpuleden
Studerande kan bli antagna till alla våra utbildningsprogram via Öpuleden. Varje utbildningsprogram ställer egna krav för antagningen. Se hur antagningen via Öpuleden går till på varje program:
Avlägg teknikstudier via FITech
Vi erbjuder kostnadsfria teknikkurser för icke-examenstuderande via nätverksuniversitetet FITech.