IB- EB- och RP-examen

IB-, EB-, RP-/DIA-examen

IB-examen (International Baccalaureate), EB-examen (European Baccalaureate), RP-/DIA-examen (Reifeprüfung/Deutsche Internationale Abitur) ger alla enligt lagen behörighet att söka in.

IB-examen

Du som har avlagt IB-examen i Finland där svenska ingår som modersmål (A-språk) har också språklig behörighet för att söka in.

Du som har avlagt IB-examen på annat språk eller utomlands men som har ett avgångsbetyg från ett svenskspråkigt högstadium är också språkligt behörig. Förutom IB-betyget behöver du ladda upp ett intyg på avlagd grundläggande utbildning (avgångsbetyg från högstadiet) i Studieinfo.

Du som avlagt IB-examen och som inte har svenska som skolutbildningsspråk, dvs. inte har ett avgångsbetyg från högstadiet eller gymnasiet, behöver intyga dina kunskaper i svenska på något av de sätt som anges nedan.

Du som avlägger din IB-examen våren 2020, skall ladda upp en kopia på dina preliminära IB-resultat den 8.4.2020 kl. 15:00. Ansökan behandlas villkorligt  och du ska komplettera med slutligt betyg senast 15.7.2020 kl. 15:00.

Du som avlägger IB-examen våren 2020 kan via din IB-koordinator ge IB-organisationen rätt att utge examensresultatet till Åbo Akademi. Åbo Akademis kod är 000184.

EB-examen

Om svenska ingår som modersmål (A-språk) har du språklig behörighet för antagning.

Du som inte avlagt svenska som A-språk inom din EB-examen måste uppfylla språkkravet i svenska genom att t.ex. delta i Språkprovet i Svenska.

Du som avlägger din EB-examen våren 2020, skall förutom att ladda upp gångsbetyget från grundskolan, även skicka en kopia på preliminära resultat den 8.4.2020. Ansökan behandlas villkorligt  och du ska komplettera med slutligt betyg senast 15.7.2020 kl. 15:00.

RP-/DIA-examen

Om du avlagt Rp-examen i Finland och i samband med det avlagt ett studentexamensprov i svenska gäller samma krav på nivå och vitsord för språklig behörighet i studentexamensprovet som för övriga sökande.

Om du inte skrivit ett studentexamensprov i svenska i samband med din RP-examen så måste du uppfylla språkkravet i svenska på annat sätt för att vara språkligt behörig.

Sökande som avlägger sin RP-examen våren 2020, skall förutom att skicka kopia på avgångsbetyget från grundskolan, även skicka en kopia på preliminära resultat den 8.4.2020. Ansökan behandlas villkorligt  och du ska komplettera med slutligt betyg senast 15.7.2020 kl. 15:00.

Poängräkning

I och med det nya nationella poängräkningsförfarandet varierar poängtabellerna mellan ansökningsmål. Kontrollera alltid poängtabellen för det/de ansökningsmål du söker in till. IB-/EB-/RP-/DIA-examen ger dock samma poäng som studentexamen. Kontrollera nedanstående tabeller för att se vilka ämnen i studentexamen som motsvaras av vilka.

Vitsord

Studentexamen (SE) L E M C B A
EB 10-9 8,99-8 7,99-7 6,99-6 5,99-5 4,99-4
IB 7 6 5 4 3 2
RP/DIA 15-13 12-10 9-8 7 6-5 4

Modersmål

SE Modersmål: Svenska, finska, samiska, svenska/finska som andra språk
EB L1-språk
IB A-språk
RP/DIA Modersmål finska eller tyska

Lång matematik

SE Lång matematik
EB Lång matematik (5h)
IB Further Mathematics; Mathematics HL; Teoretisk matematik HL; Tillämpad matematik HL; Mathematics SL; Teoretisk matematik SL;
RP/DIA Matematik

Kort matematik

SE Kort matematik
EB Kort matematik (3h)
IB Tillämpad matematik SL; Mathematical studies
RP/DIA Matematik enligt motsvarighetsintyg

Långt språk

SE Långt språk
EB L2-språk
IB A-level-språk (ej samma som modersmål); B-engelska
RP/DIA finska eller tyska (ej samma som modersmål); engelska

Medellångt språk

SE Medellångt språk
EB L3-språk; Other National Language (ONL)
IB Övriga B-språk
RP/DIA B1-språk

Kort språk

SE Kort språk
EB L4- och L5-språk
IB AB-språk
RP/DIA B2- och B3-språk

Realämnen

SE, EB, IB, RP/DIA Biologi
SE, EB, IB, DIA Filosofi
SE, EB, IB, RP/DIA Fysik
SE, EB, IB, DIA Geografi
SE, EB, IB, RP/DIA Historia
SE Hälsokunskap
SE, EB, IB, RP/DIA Kemi
SE, EB, IB Psykologi
SE, DIA Religion
SE Samhällslära
EB, IB, RP/DIA Övriga realämnen*

* EB-, IB-, RP-/DIA-examensämnen som inte har någon motsvarighet i den finländska studentexamen poängsätts enligt punkten övriga realämnen.
För realprov som skrivits enligt gammalt förfarande ges inga poäng.

Uppdaterad 12.11.2019