Hur kan jag bli antagen?
Om du vill studera logopedi ska du söka in till utbildningsprogrammet i logopedi för att avlägga kandidat- och magisterexamen. Ansökan gör du med en elektronisk blankett på studieinfo.fi.
Nedan kan du läsa om de specifika antagningsgrunderna för utbildningsprogrammet. Kom också ihåg att bekanta dig med informationen om allmänna antagningsgrunder och språkkrav.
Antagningsgrunder för utbildningsprogrammet i logopedi
Du har möjlighet att bli antagen till utbildningsprogrammet på basis av:
- finländskt studentexamensbetyg (eller IB-, EB- eller Reifeprüfung/DIA-examen) eller
- urvalsprov
Lämplighetsbedömning 16-18.6.2025 i Arken i Åbo.
Sammanlagt 28 personer kallas till lämplighetsbedömning i form av en intervju- och samtalssituation, som sker på plats i Arken på Åbo campus. De som kallas till intervju bör bekräfta sitt deltagande enligt instruktioner som skickas ut per e-post. Om någon av de 28 inte bekräftar sitt deltagande i intervjun inom utsatt tid eller avstår från sin intervjuplats kallas istället följande person på basis av betygspoäng eller urvalsprovspoäng.
- 15 personer väljs till lämplighetsbedömning på basis av studentexamenspoäng. Kallelse till lämplighetsbedömning skickas per e-post.
- 13 personer väljs därutöver till lämplighetsbedömning på basis av urvalsprovspoäng. Kallelse till lämplighetsbedömning skickas per e-post.
Utbildningsprogrammet i logopedi har 15 platser.
I lämplighetsbedömningen beaktas inte längre betygs- eller urvalsprovspoäng. I intervju- och samtalssituationen bedöms den sökandes lämplighet för logopedyrket. Bedömningen utgörs av en kvalitativ helhetsbedömning som tar hänsyn till personlighets- och motivationsfaktorer samt den sökandes förutsättningar i förhållande till vad studierna och yrket kräver.
Begränsningar som gäller antagning
Enligt 37 a § i universitetslagen (558/2009) kan som studerande inte antas den som på grund av nedsatt hälsotillstånd eller funktionsförmåga inte kan genomföra praktiska uppgifter eller praktik i anslutning till studierna, om studierna är förbundna med krav som hänför sig till minderårigas säkerhet eller patient- och kundsäkerhet och om detta hinder inte kan undanröjas med rimliga åtgärder.
Under studierna i logopedi tränas de studerande i att höra även små avvikelser i klientens röst eller tal varför sådan hörselnedsättning som märkbart försvårar genomförandet av de kliniska studierna utgör ett hinder för antagning. Ytterligare information om de egenskaper som förutsätts under kliniska praktiker hittas på talterapeutförbundets hemsidor. Följ länken till ”Egenskaper som krävs i talterapeutarbetet och under talterapeutstuderandes praktiker”.
Utdrag ur straffregister
När studierna eller studierelaterad praktik i väsentlig utsträckning förutsätter arbete med minderåriga, kan universitetet i enlighet med bestämmelserna i 43 a § 2 mom. i universitetslagen (558/2009) dra in studierätten om det behövs i syfte att skydda minderåriga och om den studerande har dömts till straff för de brott som nämns i 43 a § 2 mom. i universitetslagen.
Studerande som år 2012 eller senare antas till logopedi bör inför studierelaterad praktik uppvisa ett utdrag ur straffregistret om den studierelaterade praktiken i väsentlig utsträckning förutsätter arbete med minderåriga. Om utfärdande av ett straffregisterutdrag bestäms närmare i 6 § 3 mom. i straffregisterlagen (770/1993).
Läs gärna vår allmänna information om begränsning av studierätten