Kurslitteratur, biblioteksservice och informationssökning
- I början av varje kurs får du i regel en lista på kurslitteraturen och/eller adresser till kursmaterial på nätet.
- En informationssökningsguide för Öppna universitetets studerande.
- Om du har frågor om litteratur, kontakta ASA-biblioteket i Åbo eller Academillbiblioteket i Vasa, e-post: biblioteket@abo.fi.
- En del av de lokala biblioteken tillhandahåller den kurslitteratur som ingår i det öppna universitetets kurser. Om du inte bor i Åbo eller i Vasa och det är svårt att få tag på aktuell litteratur, ta kontakt med ditt lokala bibliotek och be dem där fjärrlåna den litteratur du behöver, från Åbo Akademis ASA-bibliotek i Åbo eller från Academillbiblioteket i Vasa. Lånetiden är 2 veckor, vid fjärrlån oftast 4 veckor. De flesta bibliotek uppbär avgifter för fjärrlåneservicen bland annat för att täcka fraktkostnaderna. Du kan även fjärrlåna litteratur från andra universitetsbibliotek.
- Om du har möjlighet att besöka Åbo Akademis ASA-bibliotek eller boktornet (ÅAB) i Åbo eller Academillbiblioteket i Vasa kan du där låna kursböcker och annan vetenskaplig litteratur. Vem som helst får låna böcker på ÅAB, det förutsätter inte att man är studerande eller forskare vid ÅA. Många bibliotek har Biblio (före detta Elib) bland sina e-resurser.
- Du kan bläddra och söka i Alma-söksystemet då du vill hitta material som finns vid Åbo Akademis olika bibliotek.
- Vi tipsar också om det nationella kunskapscentret Celia, som producerar och förmedlar litteratur i tillgängliga format, bland annat talböcker och punktskriftsböcker. Celias tjänster är till för den som har svårt att läsa vanliga böcker på grund av sjukdom, funktionsvariation eller motsvarande.
Studieteknik och tidsplanering
Följande guide (pdf-format) tar upp frågor om självledarskap, tidshantering, att läsa och förbereda sig för tent, kursdagbok som ett redskap för reflektion och portfolio Studiekompetens – en guide som stöd i dina studier.
Tillgänglighet och individuella arrangemang
Ifall du har en funktionsvariation som påverkar din studieförmåga (till exempel läs- och skrivsvårigheter, autismspektrumtillstånd, AD(H)D, nedsatt syn/hörsel), var gärna i kontakt med utbildningsplaneraren i samband med kursstart. Planeraren för ärendet vidare till behandling och efter behandling är individuella arrangemang möjliga (till exempel möjlighet till tilläggstid i tentamen, möjlighet att skriva tentamen på dator).
Du kan också själv vara i direkt kontakt med våra tillgänglighetshandledare:
I Åbo: Rebecca Karlsson (rebecca.karlsson@abo.fi, +358 2 215 4174)
I Vasa: Christina Loo (christina.loo@abo.fi, +358 50 383 4660)
Vi har digital tidsbokning för vägledningssamtal. Läs mera om Öppna unviersitets studievägledning.
Du kan boka in dig för vägledning i tillgänglighetsfrågor Boka in dig för vägledning här!
Examination
Öpukurserna examineras alltid på svenska om inget annat anges.
Det finns olika examinationsformer, bland annat tentamen. Du får information om hur kursen examineras av läraren på kursen. Läsåret 2023-2024 arrangerar Öpu inga allmänna salstenter.
De allmänna bestämmelserna om tentamen framkommer i kapitel 2 till Åbo Akademis instruktion för examination och bedömning. Om genomförande av tentamen stadgas i § 23.
Öpus allmänna tentinstruktioner.
Kursresultat
- Resultat kan du som studerande få ta del av cirka 2–3 veckor efter tentamen / deadline för den sista inlämningsuppgiften.
- Ditt kursvitsord publiceras i studieregistret (Peppi) och du kan se ditt kursresultat i Min Studieinfo-tjänsten eller i Tuudo-appen om du är inloggad i den. Du kan också fråga om resultat och begära intyg på kansliet i Åbo eller i Vasa, opu@abo.fi
Kursresultaten kan även publiceras av läraren på Moodle, men alla använder inte den funktionen. Moodle är en lärplattform och används inte som studieregister. - Om du är närvaroanmäld vid ÅA ser du vitsordet bland dina kursprestationer
Bedömning
Den skala som används för bedömning av prestationer är 5 (A), 4 (B), 3 (C), 2 (D), 1 (E), där 5 (A) är det högsta betyget. Bedömningen görs endast i heltal, inga halvor, plus- eller minustecken. En godkänd studieprestation kan också ges bedömningen Godkänd.
Avlagda prestationer och intyg
När du avlagt en kurs kan du i vissa fall se dina resultat i Moodle. Kursprestationen förs in i studieregistret vid Åbo Akademi och efter det kan du se dina resultat i Min Studieinfo-tjänsten eller i Tuudo-appen om du är inloggad i den.
På begäran skrivs intyg på avlagda studieprestationer då kursvitsordet registrerats. Beställningarna kan göras per e-post: opu@abo.fi eller per telefon Åbo (02) 215 4666, Vasa (06) 324 7129. Beställ intyget god i tid, gärna två veckor på förhand. Vi erbjuder i första hand elektroniskt signerade intyg i pdf-format per e-post.
Intyg kan skrivas för enskilda kurser och för studiehelheter. Om du tänker fortsätta dina studier rekommenderas att du beställer intyg först vid slutet av terminen eller när du har avlagt hela studiehelheten.
Elektronisk signering av intyg vid Öppna universitetet
Öpus kansli har tagit ibruk elektronisk signering (e-signering) av intyg. Detta möjliggörs av de certifikat som finns i finska ID-kort och uppfyller kraven enligt den allmäneuropeiska förordningen nr 910/2014 (eIDAS). Läs mer på Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas (MDB) webbplats.
Ett dokument med elektronisk signatur är juridiskt lika bindande som ett som undertecknats för hand. Elektroniska signaturer som gjorts med identitetskortets certifikat gäller också efter att kortet föråldrats. Detta betyder att intyg som är elektroniskt signerade fungerar exempelvis för ansökningar. För att granska äktheten på en e-signatur kan man öppna dokumentet i en PDF-läsare som stöder e-signaturer (t.ex. Adobe Reader) eller kontrollera signaturen i MBD:s valideringstjänst. Eftersom undertecknarna agerar på vägnar av Öpu behövs ingen stämpel på intyget. För att säkerställa kopplingen mellan undertecknaren och Öpu kan man kontrollera den elektroniska kommunikationskod (SATU-kod) som finns i certifikatet.
Vi som jobbar på Öpu och använder oss av e-signering är:
Annette Hartvik Sekreterare, Vasa SATU-kod: 13612730A |
Andreas Granberg Sekreterare, Åbo SATU-kod: 147424884 |
Åbo Akademis regler om fusk och plagiat
- Instruktionen för examination och bedömning (pdf)
- God vetenskaplig praxis och hanteringen av avvikelser (pdf)
- Ordningsregler (pdf)
- Hanteringen av misstänkt överträdelse av Åbo Akademis ordningsregler (pdf)
Omprövning
Till nekande beslut om deltagande i Öpukurs får man skriftligen söka omprövning hos Åbo Akademis examensnämnd inom 14 dagar efter att beslutet delgivits sökande. Begäran jämte motiveringar skickas per epost till adressen registrator@abo.fi
Universitetslag (558/2009), 82 §
Åbo Akademis instruktion om examen och studier, 26 § 3 mom.
Över lärarens rättelsebeslut får man skriftligen söka omprövning hos Åbo Akademis examensnämnd inom 14 dagar efter att beslutet delgivits studerande. Begäran jämte motiveringar skickas per epost till adressen registrator@abo.fi
Universitetslag (558/2009), 44 § och 82 §
Åbo Akademis instruktion om examen och studier, 6 §
Kursutvärdering
När kurserna avslutas sänds en elektronisk utvärderingsblankett till deltagarna. Utvärderingen tar ca 5 minuter att fylla i. Med utvärderingen vill vi få veta vad du anser om kursens innehåll och genomförande. Dessutom hoppas vi kunna uppmuntra dig att reflektera över din egen inlärning och lärprocess.
Vi vill tillsammans med lärarna dra nytta av studerandes synpunkter och respons och utgående från denna utveckla undervisningen och kursinnehållet. Utvärderingen sammanställs och delges lärare, ämnesansvariga samt eventuell samarbetspart.
CampusSport
CampusSports motionstjänster i Åbo är fr.o.m. 1.9.2022 öppna även för öppna universitetets studerande. Åbo Akademis öpustuderande kommer åt att använda samtliga CampusSports tjänster till studentpriser. I CampusSports nätbutik och tidsbokningssystem registrerar man sig med högskolans Haka-kod. Inloggningen börjar fungera 2-3 veckor efter din första kursstart.
Tilläggsinformation: https://www.campussport.fi/sv/.