Skriv här det du söker efter!
Dekorativ bild

Litterärt skapande (biämne)

Dekorativ bild

Litterärt skapande (biämne)

På väg mot en ny biämneshelhet i litterärt skapande

Inom ämnet litteraturvetenskap är en biämneshelhet i litterärt skapande under uppbyggnad. Inom denna biämneshelheten utvecklar studerande färdigheter i vetenskapsämnet litterärt skapande och i det som kallas ordkonst.

Ordkonst utgör en av de nio konstformerna inom den grundläggande konstundervisningen. På finska heter konstformen sanataide och på engelska används ofta Literary Arts.

Vid ÅA är ordkonsten en av verksamhetsformerna inom vetenskapsämnet litterärt skapande vid sidan av till exempel skönlitterär produktion, teater och film.

Litterärt skapande som en del av litteraturvetenskapen

Inom ämnet litteraturvetenskap studeras litteraturens historia men också de litterära genrernas utveckling och särskilda formspråk. Textanalys, inriktad både på tematiska och formella aspekter och på samspelet dem emellan, utgör en central beståndsdel i de litteraturvetenskapliga studierna från grundstudierna och framåt.

Det betyder att en av litteraturvetenskapens viktigaste uppgifter är att identifiera och analysera de hantverksmässiga aspekterna av litteraturen – just de som står i centrum också inom både litterärt skapande och inom praktiska tillämpningar som i ordkonst. Inom litteraturvetenskapen placeras textanalysen också in i litteraturhistoriska, sociala och idémässiga kontexter och relationen mellan dessa och texternas formella aspekter utgör ett genomgående tema.


Kontakta oss på

litterartskapande@abo.fi


Aktuella kurser i litterärt skapande

Kurserna i litterärt skapande syftar till att öva deltagarnas förmåga att analysera och komponera skönlitterära texter, att ge och ta kritik på egna och andras texter, att reflektera över skrivprocessens olika delar och att göra estetiska värderingar av egna och andras texter.

Som valbart ämne i de litteraturvetenskapliga ämnesstudierna ges 2023-2024 en kurs i Litterärt skapande 1, med det långsiktigare målet att med tiden skapa en biämneshelhet i litterärt skapade.

Den kurs som introduceras 2023-2024, Litterärt skapande 1, innehåller analys- och skrivövningar med inriktning på skönlitterärt skrivande i någon av genrerna prosa eller poesi. Det finns också möjlighet att välja att skriva med barnlitterär inriktning. Verksamma författare i de aktuella genrerna deltar som gästlärare. Med hjälp av övningar och kontinuerlig lärarrespons, både i grupp och individuellt, tränas förmågan att skriva och analysera litterär prosa alternativt dikter i ett såväl praktiskt som teoretiskt sammanhang. Genom textkritiska seminarier skapas även förståelse för hur det egna skrivandet fungerar i mötet med olika läsare.

Läsåret 2024-2025 ges kursen Litterärt skapande 1 samt kursen Litteraturen i offentlighet och samhälle.

Av den planerade biämneshelheten kan ovannämnda kurser tas och i kategorin ”Vidare mot 60 sp” listas övriga kurser som kan inräknas i en kommande helhet och som är möjliga att ta redan läsåret 2024-2025.

Litterärt skapande (25sp)

  • Litteraturens former (10 sp)
  • Litterärt skapande 1, fördjupning med skrivande i flera genrer (5 sp)
  • Litterärt skapande 2, fördjupning med skrivande i en litterär genre (5 sp)
  • Litteraturen i offentlighet och samhälle (5 sp)
Vidare mot 60 sp

  • Bilderbokens estetik (5 sp)
  • Barn- och ungdomslitteratur(5 sp)
  • Introduktion till ordkonst som verksamhetsform (5 sp)
  • Teoretiska/Performativa och didaktiska perspektiv på konstämnen (5 sp)
  • Konstbaserade produktioner med/för barn och unga (5sp)
  • Konstbaserade ingångar till litteraturundervisning (5 sp)
  • Konstbaserade ingångar till språkundervisning (5sp)

 

Vid ÅA sker detta samarbete mellan ämnesansvarig för litteraturvetenskap, Mia Österlund och ämnesansvarig för pedagogiska studier för lärare i svenska och litteratur samt i musikpedagogik och scenkonstpedagogik vid yrkeshögskolan Novia, professor Ria Heilä-Ylikallio.

Aktuellt:

Kontakta oss

Maria Österlund

Specialforskare 

i litteraturvetenskap

Kultur historia och filosofi

Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi

Ria Heilä-Ylikallio

Professor 

i svenska och litteratur med didaktisk inriktning

Pedagogik

Fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier