Sosiaalipolitiikka
Sosiaalipolitiikan tutkimus Åbo Akademissa keskittyy ensisijaisesti käsitteisiin kuten hyvinvointi, terveys, osallisuus ja osallistuminen. Keskeisiä kohderyhmiä tutkimuksessamme ovat lapset, nuoret, lapsiperheet, maahanmuuttajat, ikääntyneet sekä vammaiset henkilöt. Lisäksi tutkimme Suomen ruotsinkielisen väestön demografiaa sekä maaseutu-, kaupunki- ja ympäristökysymyksiä, jotka liittyvät läheisesti aiheeseen.
Taloudellisesti heikossa asemassa olevien lasten ja lapsiperheiden sekä nuoriin liittyvien kysymysten tutkimuksessa tutkimme tällä hetkellä perhepolitiikan muutoksia, lapsiköyhyyttä, lapsiperheiden, lasten ja nuorten hyvinvointia pandemian yhteydessä sekä vanhempainvapaajärjestelmän tuloksia.
Ikääntyneiden ja hyvän ikääntymisen tutkimuksessa tarkastelemme muun muassa ikääntyneiden yhteiskunnallista osallistumista ja sosiaalista ja poliittista osallisuutta, kielellisten vähemmistöjen sosiaalista osallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia, omaishoitoa ja yksinäisyyteen liittyviä kysymyksiä.
Maahanmuuttoa koskevassa tutkimuksessamme tarkastelemme, miten maahanmuutto ja globaalit hierarkiat muokkaavat ihmisten arkea ja heidän mahdollisuuksiaan tasa-arvoon ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen eri areenoilla. Intersektionaalisesta näkökulmasta tutkimme muun muassa vastasaapuneiden lapsiperheiden, vammaisten henkilöiden ja ikääntyneiden kohtaamisia paikallisten hyvinvointilaitosten kanssa, monikielisyyttä ja kielellistä haavoittuvuutta hyvinvointipalvelujärjestelmässä sekä uusien etnisten hierarkioiden syntyä sosiaali- ja hoivatyössä.
Sosiaalipolitiikan tutkimusinfrastruktuuri
Sosiaalipolitiikan ajankohtaisia tutkimushankkeita
- Children First: Nordic policies and children’s well-being (ChildrenFirst). A multidisciplinary project with the aim of producing new scientific knowledge on the COVID-19 pandemic’s impact on child wellbeing and identifies policy options to enhance child-wellbeing and resilience in Nordic countries. NORDFORSK.
- CIVEX – Exclusion from civic engagement of a diverse older population: Features, experiences and policy implications.
- The Tensions of Street-level Social Work for Migrant Inclusion: Discretion, Differentiation and Deportability (TESMI). NordForsk.
- Identifying and counteracting language-based vulnerabilities in social work with children through the lens of professional discretion (LIVICS). Ministry of Social Affairs and Health.
- Blue Zones – alueelliset erot eliniässä, terveydessä ja elämäntavoissa.
Sarah Åkerman ja Fredrica Nyqvist tutkivat Svenska Kulturfondenin ja Svensk-Österbottniska Samfundetin rahoittamassa tutkimuksessa alueellisia eroja eliniässä, terveydessä ja elämäntavoissa Länsi-Suomessa ja Västerbottenissa. Projektissa tutkitaan, ovatko korkean eliniän alueet yhteydessä Blue Zone-elämäntapaan sekä hyviin terveysvaikutuksiin. Tutkimusprojektissa käytetään virallista tilastotietoa sekä GERDA-kyselytutkimuksen dataa. Projektissa ovat mukana Fredrica Nyqvistin ja Sarah Åkermanin lisäksi myös kollegat Amsterdamin yliopistosta, Ahvenanmaan korkeakoulusta ja Uumajan yliopistosta.
Sosiaalipolitiikan valmistuneet projektit
- SOSKIELI – Flerspråkighet och språklig utsatthet i socialarbetets digitaliserande miljöer.
- Erfarenhetsmentorer för närståendevårdare.
- FamWell – Finländska barnfamiljers välbefinnande i den ekonomiska krisens skugga.
- Ordering the “migrant family”.
- Social- och hälsovård i förändring – ett planeringsprojekt.
- Äldres sociala inkludering ur ett minoritetsperspektiv – en nationell och internationell jämförelse (AgeMin).
- Kestävä vanhustenhoito Länsi-Suomessa keskittyen omaishoitoon.
Tutkimusprojekti rahoitettiin professori Jan-Magnus Janssonin geriatrian ja vanhustenhoidon rahastosta. Projektissa tehtiin laadullisia haastatteluja omaishoitajien vertaistuen kokemusten tutkimiseksi. Projektissa tutkittiin myös yksinäisyyden riskitekijöitä vanhempien omaishoitajien keskuudessa Länsi-Suomessa ja Pohjois-Ruotsissa GERDA-tietokannan avulla. GERDA-tietokantaa käytettiin myös tutkimaan tekijöitä, jotka vaikuttivat vanhempien omaishoitajien muodollisen tuen käyttöön. PD Sarah Åkerman oli projektin vastuullinen tutkija. Tutkimukset tehtiin yhteistyössä Fredrica Nyqvistin ja Mikael Nygårdin sekä muiden kollegoiden kanssa Helsingin yliopistosta, Vic-yliopistosta, Uumajan yliopistosta ja Novian ammattikorkeakoulusta.
Sosiaalipolitiikan tutkielmia
Kehityspsykologia
Sosiaalitieteiden koulutusohjelman merkittävimpiä tutkimuksen painopistealueita ovat vanhustutkimus, lapsiin, nuoriin ja perheisiin liittyvä tutkimus, suomalaisten terveyttä, elinolosuhteita ja hyvinvointia tarkasteleva tutkimus, Suomen ruotsinkielisen väestön demografia, aggressiotutkimus (mukaan lukien koulu- ja työpaikkakiusaaminen), riitatilanteiden sovittelua ja konfliktinratkaisua koskeva tutkimus, lapsiin kohdistuvan väkivallan ja peliongelmien tutkimus, mediatutkimus, kriisipsykologian tutkimus sekä maaseutu- ja kaupunkiympäristöihin ja ympäristökysymyksiin liittyvä tutkimus.
Kehityspsykologian ajankohtaisia tutkimushankkeita
- Lisätietoa tulossa.