Huvudämnet genusvetenskap
Trots lagstiftning som förbjuder förtryck och diskriminering är inte vårt samhälle jämlikt i fråga om exempelvis kön, hudfärg, etnicitet, språk, religion, hälsotillstånd, funktionshinder, sexuell läggning, ålder och kroppsstorlek. Genusvetenskap ifrågasätter invanda tankemönster och maktstrukturer och ger dig redskap att förstå dessa mönster både lokalt och globalt. Ämnet ger dig insikter i en mängd olika sociala och kulturella fenomen och lär dig tänka kritiskt, analyserande och kreativt på marginaliserande strukturer i vårt samhälle och vår kultur.
Studier i genusvetenskap har en internationell profil och undervisningen ges på svenska och engelska. Du har bra möjligheter att studera utomlands på utbyte. Som studerande i genusvetenskap kan du kombinera ämnen i din examen enligt dina intressen och det finns stor variation i studerandes biämnesval. Vanliga biämnen för studerande i genusvetenskap är kulturämnen såsom litteraturvetenskap, historia, kulturanalys och filosofi, men även organisation och ledning, folkrätt, sociologi, statskunskap och språk. Genusvetenskap är även ett populärt biämne bland studerande från flera fakulteter, särskilt inom humaniora, samhällsvetenskap, ekonomi och psykologi, men även inom naturvetenskaper och teknik.
Ämnet är en del av det nationella nätverket för genusforskning Hilma. Det här möjliggör att studerande också kan delta i nationella genusvetenskapliga nätkurser (främst på finska och engelska).
I studiehandboken kan du läsa mer om de kurser som ges inom ämnet: