Antagningen till magisterutbildningen ger dig endast rätt att avlägga magisterexamen. Du bör alltså redan ha avlagt en lägre högskoleexamen.
Människans hälsa och välbefinnande är en helhet av flera olika pusselbitar. Du som läser hälsovetenskaper lär dig om människan i vården, hennes hälsa, omsorg och omvärld. Kanske intresserar du dig för vad vi kan göra för att främja folkhälsan och förebygga sjukdomar, eller hur vi kan lindra patienters lidande? På vilket sätt vi upplever (o)hälsa? Dessa och andra frågor behandlar hälsovetenskaperna både ur ett etiskt, kulturellt och vårdperspektiv. Ditt genuina intresse för människans hälsa och välbefinnande går hand i hand med din vilja att både hjälpa på individnivå och utveckla vården som helhet. Din insats som vårdexpert behövs på många fronter.
Du som studerar hälsovetenskaper på Åbo Akademi har vårdvetenskap som huvudämne. Målsättningen med magisterexamen i hälsovetenskaper, ämnet vårdvetenskap är att ge kompetensgivande utbildning för blivande ledare, vårdlärare, vårdutvecklare och personal inom hälsovårdsområdet. Du väljer själv din studieinriktning med profileringsområden så som ledarskap i vård och omsorg, hälsovetenskapernas didaktik, hälsokunskap, välfärdsteknologi, klinisk vårdvetenskap, gerontologisk vård samt arbetshälsa och hållbart arbetsliv. Med ledarskap i vård och omsorg som profilering kan du bli ledare eller administratör inom social- och hälsovård. Hälsovetenskapernas didaktik är för dig som har en vårdyrkesexamen sedan tidigare och som vill undervisa och handleda som vårdlärare på yrkeshögskola eller yrkesskola. Med hälsokunskap och pedagogik som profilering kan du bli ämneslärare i hälsokunskap (förutsätter att studerande avlägger både kandidat- och magisterexamen), eller genom att välja hälsokunskap utan en ämneslärarinriktning kan du fördjupa dig i livsstilsrelaterade hälsoproblem och den psykiska ohälsan som utgör nutidens och framtidens stora folkhälsoutmaningar i Finland. Välfärdsteknologi, i sin tur, är för dig som är intresserad av de möjligheter och utmaningar som teknologin skapar inom vården. Genom att studera klinisk vårdvetenskap kan du fördjupa din kliniska kompetens för expertuppdrag inom vården och geriatrisk vård. Inom studierna i arbetshälsa och hållbart arbetsliv får du perspektiv på hur man med hjälp av olika arbetslivsteorier och arbetsmiljöarbete samt hälsofrämjande ledarskap kan utveckla arbetslivet och arbetshälsan.