Skriv här det du söker efter!

Husö biologiska station – Forska på stationen

Husö biologiska station – Forska på stationen

Information till dig som ämnar forska eller jobba på Husö

 

Om du är intresserad av möjligheterna att forska på Husö svarar vi gärna på frågor. Meddela i god tid innan ditt Husöbesök om dina planer (tidpunkt, behov av utrustning, kemikalier osv.) till stationsföreståndare masnicka@abo.fi eller amanuens tonycede@abo.fi. Noggrannare instruktioner gällande anmälan och bokning av utrustning fås av stationsföreståndare och amanuens.

Forskningsutrymmen och utrustning

På Husö finns olika typer av utrustning för olika slags ändamål, och laboratorieutrymmen samt akvarie- och mesokosmsystem. Tidsbokning och användning görs upp med stationsföreståndare eller amanuens i god tid i förväg. För bokning av övernattning och utrustning och mer information om utrustningen kan man vända sig till amanuens eller stationsföreståndare.

En lista på tillgänglig utrustning kan laddas ner här.

Närområdets marina förhållanden finns sammanställda i långtidsserien här.

 

När du anländer till Husö ha då följande saker med dig (utöver det du behöver i ditt jobb):

  • Handduk och sängkläder (dynvar, påslakan och underlakan – sovsäck är INTE tillåtet), glömmer man ta med sängkläder är det möjligt mot en avgift att hyra en uppsättning på stationen
  • Inneskor (till labbet)

 

Ankomst och transport till Husö

Försök planera så att ankomsten till stationen sker under vardagar mellan kl. 9-17. För praktikanter och projektarbetare är den första transporten till stationen och sista transporten från stationen avgiftsfri. Övriga transporter med stationens bilar kan ordnas mot betalning. Inga bussförbindelser finns ända ut till stationen.

Adressen till Husö är:
Bergövägen 713
22220 Emkarby
Tel: +358 (0)18 37 310
e-post: huso@abo.fi

Husö ligger mitt på fasta Åland i Finströms kommun. Till Åland kan man åka med färja och flyg från både finska fastlandet och Sverige. För tidtabeller/avgångar se:
Viking Line
Tallink Silja
Ålandstrafiken (via skärgården):
Finnlines
Eckerölinjen
Flyg

 

Måltider på stationen

Under vardagar kan man till självkostnadspris köpa lunch och middag under måndag-torsdag. På fredagar serveras endast lunch. Morgonmål måste man själv ordna. Meddela amanuensen (tonycede@abo.fi) i förväg om vilka måltider du önskar äta under din första vecka på stationen (glöm inte att meddela om eventuella allergier och/eller dieter). Amanuensen gör upp kosthållsräkningar med 3-4 veckors mellanrum.

I samtliga hus finns allmänna kök som man kan använda. I samband med köken finns även kylskåp och frysar där man kan förvara sina matvaror. I en del av våra rum finns kylskåp på rummet.

Det lönar sig att stanna vid en mataffär för att köpa ingredienser till morgonmål (och fältlunch) innan man kommer ut till Husö första gången. Från Husö tar det ca en halvtimme med bil till närmaste matbutik.

 

Inkvartering

Inkvartering sker i mån av möjlighet i egna rum. Stationen har ett mycket begränsat antal rum, varvid det lönar sig att förbereda sig på att man åtminstone tidvis kan bli tvungen att dela rum med någon.

 

Tvätt

På stationen finns tvättmaskin som man kan använda mot en liten avgift (inkluderar tvättmedel).

 

Notdragningpå Husö biologiska station.

Studenter på fältkurs på Husö biologiska station.

Uppdaterad 24.4.2021