Antagningsgrunder för pedagogiska vetenskaper och lärarutbildning

Antagningen till magisterprogrammet i pedagogiska vetenskaper och lärarutbildning ger dig endast rätt att avlägga pedagogie magisterexamen. Du bör alltså redan ha avlagt en lägre högskoleexamen. Sökande antas till programmet i syfte att avlägga magisterexamen, inte enbart för att erhålla lärarbehörigheter.

Specifika antagningskriterier för magisterprogrammet i pedagogiska vetenskaper och lärarutbildning

Sökande bedöms och rangordnas på basis av följande kriterier:
– Studieframgång i de tidigare studier som krävs för magisterprogrammet, max. 35 poäng
– Motivationsbrev max. 10 poäng

Totalt kan sökande erhålla max. 45 poäng. Sökande rangordas i fallande ordning.

Om bryggstudierna skulle överstiga 60 sp i huvudämnet (inriktningen) eller för att nå behörighet, kan sökande inte antas. Bedömningen görs av ämnesansvarig för respektive huvudämne.

En sökande som har för avsikt att avlägga en behörighet och som inte redan har en lärarbehörighet, bör erhålla minst 40 poäng i lärarlämplighetsprovet, se mer information under Inträdes- och lämplighetsprov.

För följande inriktningar gäller ytterligare:

Inriktning inom småbarnspedagogik: Sökande med Socionom (YH) examen, med behöriget för lärare inom småbarnspedagogik eller socionom inom småbarnspedagogik åläggs inga bryggstudier och kan antas direkt till magisterprogrammet med denna inriktning.

Inriktning inom specialpedagogik: Sökande som är behöriga lärare inom småbarnspedagogik (tidigare barnträdgårdslärare, PeK eller Socionom (YH)) kan söka till inriktningen inom specialpedagogik och genom erhållandet av pedagogie magisterexamen med huvudämnet specialpedagogik bli behöriga speciallärare inom småbarnspedagogik.

Poäng enligt studieframgång i tidigare studier
Sökande ges poäng enligt studieframgång i de tidigare studierna som krävs för det magisterprogram som ansökan gäller. Studieframgången i de tidigare studierna beräknas ge poäng så att ett examensbetyg med högsta tänkbara medeltal ger 35 poäng. Betyget relateras till en skala där max. är 35 poäng. Ett betyg med medeltalet 3,5 med betygsskalan 1-5 ger [(3,5 x 35/5) = 24,5].

Motivationsbrev

Motivationsbrevet som efterfrågas i ansökningsblanketten bedöms med max 10 poäng.

Lämplighetsprov

De som behöver delta i lämplighetsprovet blir kallade per e-post senast i början av juni. Tidpunkten för lämplighetsprovet är 16-18.6.2021, en enskild sökande deltar endast en dag. Lämplighetsprovets fem delområden bedöms på skalan 0-24 poäng och totalpoängen ligger på skalan 0–120 poäng. Den sökande måste få minst 40 poäng i provet, och minst 4 poäng för varje delområde för att kunna antas.

Du anmäler dig inte till lämplighetsprovet. Notera att på grund av det stora deltagarantalet i lämplighetsprovet kan provtiden inte ändras.

Du behöver ta med ett officiellt identitetsbevis till provtillfället.

Lämplighetsprovet görs som en intervju. I provet bedöms den sökandes utbildningsbarhet och förmåga att ta till sig det pedagogiska områdets kunskaper och färdigheter, samt lämpligheten för arbete inom det pedagogiska området. Bedömningen grundar sig på processmodellen för den multidimensionella lärarens kunnande (MAP). Utöver detta bedöms den sökandes vilja att förbinda sig till att avlägga examen.

Gamla intervjufrågor från tidigare år publiceras inte.

Sökande till utbildningen bör uppfylla de allmänna behörighetskraven för magisterstudier, de specifika antagningskriterierna för det valda programmet och därutöver också Åbo Akademis krav på språklig behörighet.

Uppdaterad 14.12.2020