Skriv här det du söker efter!

För gymnasiestuderande

För gymnasiestuderande

Abilabb

Abilabb är en sommarkurs i naturvetenskaper och teknik för gymnasiestuderande. Kursen har ordnats i Åbo i närmare 30 år.

Under första veckan i augusti får deltagarna vistas på Åbo Akademis campus i Åbo, där de gör en djupdykning in i naturvetenskapernas värld genom laborationer, presentationer och övningar. Anmälan till kursen sker varje vår. Information om Abilabb 2024.

Förkunskapskrav: motsvarande minst en fördjupad modul eller ett fördjupat studieavsnitt i kemi eller fysik


RAYS

Rays är en svensk sommarforskarskola för unga talanger som drömmer om en framtid inom forskning. Målgruppen är studerande som läser andra året på gymnasiet och har ett brinnande intresse för naturvetenskap, matematik och teknik. Sommarforskarskolan håller på i fyra veckor och under den tiden får deltagarna möjlighet att fördjupa sig inom sitt specifika intresseområde och får forska med en personlig mentor vid sin sida. Vetenskapliga forskningsprojekt blandas med intressanta föreläsningar, studiebesök och andra spännande samt sociala aktiviteter.

Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland (STV) och Skolresurs samarbetar med RAYS och under de senaste åren har det funnits möjlighet för ett par finländska gymnasiestuderande att delta.

Sommaren 2023 deltog två studerande från Finland i forskarskolan. Om deras upplevelser kan du läsa i artikeln ”Den bästa sommaren någonsin på Rays sommarforskarskola”.

Mer information på RAYS-hemsida och i nyheten om RAYS 2024.

Uppdaterad 15.4.2024