Podcasten Forskaren

Åbo Akademis vetenskapspodd Forskaren erbjuder fördjupande och bildande samtal med vetenskapare inom olika områden. Under den första säsongen frågar vi oss till exempel vad det är man mäter när man mäter intelligens, vilka orsakerna till näthat är och utforskar den historiska grogrunden för den franska satirtidningen Charlie Hebdo.

Forskaren publiceras via Anchor.fm och hittas på alla de vanligaste poddplattformarna. Värdar för Forskaren är Pamela Friström och Marcus Prest.

Avsnitt 2: Hur ska vi förstå näthatet?

Hat, förolämpningar, mobbing och trakasserier är idag en del av nätvardagen. Elaka kommentarer ger mer uppmärksamhet än trevliga kommentarer, det är lätt att vara anonym och det är tillfredsställande att mötas i en gemenskap som hatar rätt saker. Hur ska vi förstå näthatet? Hur görs det? Hur når vi igenom varandras filterbubblor? Finns det goda samtalet längre?

Pamela Friström samtalar med folkloristen Karin Sandell som forskar i näthat och Camilla Kronqvist, universitetslärare i filosofi vid Åbo Akademi.

Läs: ”Det stannar ju inte på nätet”
Läs: ”Både hat och kärlek riktar sig på person”

Avsnitt 1: Franska revolutionen och yttrandefriheten

Den franska revolutionen satte igång ett händelseförlopp som går att beskriva som kampen mellan sekulärt och religiöst som sedan förvandlas till kampen mellan den politiska vänstern och högern. I det franska sammanhanget fick tryckfriheten och yttrandefriheten en grundmurad ställning som har hållit till våra dagar – något som bland annat syns i unikt franska publikationer som Charlie Hebdo.

Marcus Prest intervjuar Fred Andersson, docent i konstvetenskap och lärare i visuella studier vid Åbo Akademi.

Läs: Känslighet går inte före frihet

Trailer: Forskaren

Uppdaterad 9.4.2021