Skriv här det du söker efter!

Fråga forskaren

Fråga forskaren

Hjälper det att släcka lampan?

Elen, huruvida den kommer att räcka till och hur dyr den kommer att bli är en fråga som oroar väldigt många just nu. Överallt finns tips om hur vi kan spara el och banta ner elräkningen, men hjälper det verkligen att jag släcker lampan eller duschar mindre? Vi har talat med Margareta Björklund-Sänkiaho som är professor i energiteknik vid Åbo Akademi. Hon förklarar så här:

Har det någon betydelse för elkrisen och min elräkning att jag släcker lampan efter mig?

Det är svårt att svara entydigt ja eller nej på den frågan. De flesta tänker nog i första hand på sin egen elräkning då vi talar om den kommande vintern och i slutändan är det inte frågan om någon stor förbrukning att låta en lampa lysa. Om det därför hjälper att vi släcker efter oss i köket är jag osäker på, speciellt om man redan har energisnål belysning och bor i en eluppvärmd bostad, men om alla finländare släcker sina lampor har det ju förstås en liten inverkan på totalförbrukningen. Å andra sidan ger lampor och maskiner ifrån sig värme och bidrar till uppvärmningen, och det är uppvärmning som drar mest el och kostar mest under den kalla årstiden. Men om man bor i en höghuslägenhet med fjärrvärme så lönar det sig kanske inte att värma upp bostaden indirekt med elektricitet.

Är lamporna på fast ingen är hemma? Ta reda på vad som bygger upp din elräkning och försök styra när du använder el. Taklampan är sällan det som kostar mycket medan att värma elspisen, elbastun eller bilen i onödan och ta varma duschar ofta och länge kan vara möjliga energitjuvar.

Det går alltså inte att lagra el så att vi har till i vinter?

Nej, i praktiken är lagringskapaciteten mycket låg. Den el du sparar i september har alltså ingen inverkan på tillgången i januari. Vattenkraft kunde i princip återskapas, men exempelvis vindkraft finns bara i den stund den produceras. Därför är elen billigare under vissa tidpunkter när tillgången är bra. Energi som produceras med hjälp av bränsle å sin sida kan du spara helt enkelt genom att inte använda bränslet. Om du kan välja: använd din ved då det är smällkallt!

Hur tänka kring distansjobb i vinter, då betalar jag ju min arbetsgivares el?

Det här kan man kanske lättast belysa med hjälp av några exempel. Om din bärbara dator använder 50 watt och belysningen av en energisnål lampa 10 watt så använder du ungefär 0,5 kilowattimme (kWh) elektricitet, som dessutom bidrar till uppvärmningen, under en åtta timmar lång arbetsdag. Utöver det här bidrar du själv med en värmeeffekt på runt 100 watt, så du bidrar förmodligen mer till uppvärmningen när du jobbar hemma än vad din bärbara dator gör. Med nuvarande elpriser på omkring 30 -50 cent per kWh (15.9.2022) kostar det mindre än 25 cent per arbetsdag att använda 0,5 kWh extra el.

Säg då att du kallstartar en bil och kör 10 kilometer totalt, till och från jobbet, då kan det kanske innebära en konsumtion på 1-2 liter bränsle. Om en liter kostar 2,20 blir det över tio gånger dyrare att åka till jobbet, och då beaktas ännu inte bilens andra kostnader. En liter diesel eller bensin innehåller cirka 10 kWh energi så energikonsumtionen växer enormt jämfört med att du stannar hemma.

Fråga forskaren
Att sluta använda torktumlaren eller andra maskiner betyder inte nödvändigtvis att du sparar elkostnader. I själva verket kan det ur energikomsumtionssynvinkel bli ungefär samma slutresultat om du låta torktumlaren snurra som att hänga upp våt tvätt inomhus. Den våta tvätten behöver energi för att torka och kyler då ner inomhustemperaturen. Å andra sidan – lider du av för torr luft inomhus kan det vara ett mervärde att torka en del av tvätten traditionellt.

 

Hur ska jag tänka för att hålla elräkningen så låg som möjligt?

Först och främst måste man förstå vad elräkningen består av: en grundavgift, användning och överföring. Då användningen stiger i elnätet stiger också priset, och det är det här du ska hålla koll på, speciellt om du har ett avtal där priset varierar (marknadspris). Bekanta dig med ditt eget elavtal och kolla parametrarna på ditt elbolags webbplats. Sannolikt inträffar den mesta konsumtionen på morgonen då de flesta stiger upp och på eftermiddagen då det är dags att göra mat, försök styra din egen användning till andra tider om du vill hjälpa till att undvika tider med hög konsumtion, som kan leda till elbrist. Kolla också om ditt avtal ger dig billigare nattel (mellan november och mars), om du har apparater som fungerar bristfälligt, till exempel en gammal frys med dörrtätningar som falskar eller en gammal TV som ger ifrån sig onödigt mycket värme?

Anpassa temperaturen i din bostad och elda i vedspisen eller bakugnen om du har den möjligheten under smällkalla perioder. Uppvärminingen och varmvattenanvändningen är det som kostar mest och med det sagt är det självklart helt onödigt att spola ner varmvatten direkt i avloppet, så ta kortare duschar! Jag rekommenderar också stamnätsbolaget Finngrids sajt för att följa med elproduktionsläget.