Skriv här det du söker efter!

Aktuellt

Aktuellt

Heta frågor inför valet i USA i höst

Vapenlagar, abortlagstiftning, bensinpris och inflation. Frågorna som kan komma att prägla mellanårsvalet i USA i november där en lång rad kongresspolitiker och guvernörer ska väljas är många. Är Donald Trump fortfarande aktuell som presidentkandidat och hurdant stöd har sittande president Biden? Så här svarar Claus Stolpe, akademilektor i statskunskap vid Åbo Akademi:

Varför är valet i USA i november intressant och viktigt?

Landet känns mer splittrat än de har varit sedan inbördeskriget på 1860-talet. Dessutom är partierna väldigt jämnstarka så valet till senaten och representanthuset i början av november blir kanske det mest dramatiska någonsin. USA:s ”riksdag” är delad i senaten som består av 100 platser och representanthuset med 435 platser. Senatorerna väljs på sex år i taget, men det innebär ingalunda att det är senatsval vart sjätte år, utan vartannat då en tredjedel av platserna står på spel. Det är 34 senatsplatser som blir ”up for grabs” i november.

Just nu har demokraterna minsta möjliga övervikt men mycket tyder på att republikanerna övertar makten i bägge kamrarna. Åtminstone sett till representanthuset. Det skulle göra det svårt för president Biden att få igenom någonting alls efter januari 2023. Om det går så, skall jag väl tillägga. Men åtminstone valet till senaten är ovisst.

Vilka blir de viktigaste frågorna?

Sommaren 2021 var det ovanligt många amerikaner som såg på framtiden med tillförsikt, sedan dess har den siffran sjunkit. Till exempel är inflation och bensinpris viktiga ”plånboksfrågor”. Men att Högsta domstolen, där majoriteten av domarna är konservativa, tillbringade midsommarafton med att skrota förbudet mot abortförbud i enskilda delstater har förstås hällt terpentin på valbrasan.

Ju mer urbant, desto mer liberalt och demokraterna är starka. Ju mer ruralt, desto mer värdekonservatism – och republikanerna sopar rent, säger Claus Stolpe som är aktuell med boken ”Ett splittrat USA – Ukraina, polarisering och två ödesval” som ges ut på Scriptum i augusti 2022. Boken är en uppföljare på´”Trump och hans värld” som gavs ut 2021.

Vapenlagarna och speciellt två intressanta rättegångar kring händelser med dödlig utgång illustrerar mycket av vad som känns konstigt i dagens USA. Dels en färgad yngling som blir lynchad då han är ute och rör på sig – och förövarnas advokat betonar offrets ovårdade tånaglar. Dels en vit kille som skjuter ner folk och blir friad. Visserligen fanns ett klart element av självförsvar – men varför knalla omkring med ett avancerat gevär? Det var knappast utslaget det var fel på där, snarare att han hade rätt att vara tungt beväpnad på allmän plats.
Ytterligare har vi fler vallagar där republikanerna jobbar hårt för att försvåra röstande. Det här drabbar fattiga och färgade som i huvudsak stöder demokraterna.

Vad ska vi tro om presidentvalet 2024?

Självfallet hopplöst att sia något om detta innan mellanårsvalet är klart och frågorna är många: kommer Biden att fortsätta eller blir det Harris eller någon helt annan som demokraterna för fram? Jag tror det blir någon helt annan. Kanske någon kvinna, om än inte Harris? Eller Kaliforniens guvernör Gavin Newsom?
Ändå republikanerna: blir det Trump eller kanske De Santis, Hawley, Cruz, Haley eller någon helt annan? Bidens popularitetssiffror rörde sig inte ur fläcken sedan Rysslands anfallskrig i Ukraina inleddes. På senare tid har dom sjunkit.

Polarisation USA, av Bee, E., Ikon Images, NTB. (https://ndla.no/article/6022). CC BY-NC 4.0.
Partierna skiljer sig från varandra bland annat i hur deras sympatisörer ser på massmedia; typ nio republikaner av tio misstror ”gammelmedia” – vilket är något helt annat än de som röstar på demokraterna där motsvarande siffra bara är drygt en fjärdedel. Vid millennieskiftet såg man knappt några skillnader alls i det här avseendet. Bild: Polarisation USA, Opphaver: Eva Bee, Rettighetshaver: Ikon Images, Distributør NTB Kilde: https://bilder.ntb.no/r/preview/editorial/wQ68cZp1-Tw (https://ndla.no/article/6022). CC BY-NC 4.0.

Ser man på vad vadslagningsbyråerna bjuder så är det Biden och Trump som ger de lägsta oddsen. Men sånt där handlar mycket om vilka objekt det spelas på – inte enbart på experternas logik. En som Floridas guvernör DeSantis har ju ett mer fläckfritt förflutet än vad Trump har. Och Bidens tid börjar nog vara över.

Varför är du intresserad av just USA?

Lyssna på mitt sommarprat i Yle Vega från den 3:e augusti nu i år. Hela programmet kretsar mer eller mindre kring den saken då producenterna tyckte att det var en röd tråd som var värd att satsa på. Responsen har varit väldigt fin, så det är ju roligt.