Skriv här det du söker efter!

Farmacins urvalsprov 2023

Farmacins urvalsprov 2023

 

Utrustningskrav hittas här. 

 

Urvalsprovet i Åbo arrangeras i ASA-huset, Fänriksgatan 3, 20500 Åbo.

 

Urvalsprovet i Vasa arrangeras i Academill, Academill, Strandgatan 2, 65100 Vasa.

 

Du ska delta i urvalsprovet på den plats du har angett i ansökningsblanketten. 

Innan urvalsprovet

För att få urvalsoprovsspecifik information och eventuella uppdateringar för urvalsprovet ska du följa den e-postadress som du har angett i Studieinfo och urvalsprovssammarbetets hemsida. Kom ihåg att också kontrollera e-postens skräpkorg och se till att det finns plats i din inkorg.

Du behöver inte anmäla dig till urvalsprovet. Den urvalspovsort du har valt har du angett i ansökningsblanketten på Studieinfo (kontrollera vid behov i Min Studieinfo-tjänsten).

Du som avlägger IB- eller EB-examen våren 2023: Även om du har på basis av dina uppskattade poäng skulle antas till det högst prioriterade ansökningsmålet i betygsurvalet kan du dela i alla dina ansökningsmåls urvalsprov, då de slutliga betygen inte nödvändigtvis räcker till för att bli antagen i betygsurvalet.


På urvalsprovsdagen och genomförande av urvalsprovet 

Provet börjar: Kl. 9.00
Du får avlägsna dig: Kl. 9.30
Urvalsprovet tar slut: 3 timmar efter en verkliga starttiden

Anländ till urvalsprovsorten i god tid på urvalprovsdagen, och ta dig till den plats som har angetts.

De som anländer för sent släpps inte in till urvalsprovet.

Ta med en bärbar dator med fulladdat batteri till urvalsprovet. Kom också ihåg att ta med strömsladd till din dator.

Ta också med en penna för att göra anteckningar. Klottpapper får du i provsalen.

Dessutom ska du ha med dit ett officiellt ikraftvarande identitetsbevis (pass, personkort med foto som har utfärdats av polisen, körkort, personkort försett med foto som har utfärdats i EU-/ETAområdet). Alla sökandes identitet granskas.

Förutom din bärbara dator får du inte ha med dig några andra enheter som utnyttjar trådlösa nätverk, till exempel datormus som kopplas med Bluetooth, tangentbord, smartklockor eller aktivitetsarmband får inte tas in i salen.

Innan du går in i provsalen stänger du av strömmen till din mobiltelefon och sätter den i jackfickan eller din väska. Väskor och jackor lämnas på en plats som anges av övervakaren. Du förs till provsalen och övervakaren anger din sittplats. När du leds till provsalen bör du följa de instruktioner som ges, alla sökande ska tvätta händerna eller använda handdesinfektionsmedel innan man går in i provsalen.

När alla sökande är på plats i provsalen meddelar övervakaren att provet kan inledas. Starta din dator och logga genast in i provsystemet när övervakaren ger lov till det, inloggningsinstruktioner får du i provsalen.

Om du under urvalsprovet har frågor eller behöver hjälp ska du lyfta din hand och vänta på att en övervakare kommer fram till dig. Övervakare kan inte kommentera uppgifter, men kan vid behov förmedla frågan till urvalsprovets anordnare. Om du behöver uppsöka toalett är det möjligt, du leds dit av en över vakar en och sökande åt gången kan uppsöka toaletten.

Du får avlägsna dig tidigast en halv timme efter den angivna inledningstiden. Följ de instruktioner som övervakarna ger då du lämnar in provet och avlägsnar dig från provplatsen. När du lämnar urvalsprovet ska du lämna in klottpappret och visa identitetsbevis för övervakaren.

Om du börjar känna symtom som liknar förkylningssymtom under provtillfället ska du omedelbart meddela övervakaren om detta. Du kan vid behov hänvisas till ett annat rum där du kan slutföra provet. Om du behöver hosta eller nysa finns det för det ändamålet färdigt utdelade näsdukar eller pappershanddukar utdelade på alla platser. Ta inte med egna näsdukar.

Om du behöver ett intyg över deltagande i provet till exempel för armén ska du samtidigt be om ett intyg av övervakaren när du lämnar in provet.

Om fusk upptäcks under urvalsprovet kan det leda till att urvalsprovsprestationen underkänns.


Tillåtna och förbjudna föremål

Till provet ska du ha med dig

 • Ett giltigt identitetsbevis med foto
 • Skrivredskap (blyertspenna eller stiftpenna, vässare, radergummi, linjal). Kladdpapper delas ut vid provet.
 • Bärbar dator, laddare och den identifierare du har blivit skickad (QR-kod). Du får identifieraren per sms och e-post cirka en vecka före urvalsprovet.

Du får ta med dig till provet:

 • En dryckesflaska med kork (flaskan får inte innehålla kaffe eller energidryck)
 • Små matsäckar med transparent omslag om du behöver äta under provet. Ätandet ska ske så att du inte tar av dig ansiktsmasken från ansiktet onödigt länge. Undvik starkt doftande eller mat som innehåller allergener.
 • Ansiktsmask (reservmasker i en transparent påse)
 • Separat trådbunden mus och tangentbord. OBS! Det är förbjudet att använda trådlös utrustning.
 • Mensskydd
 • Läkemedel som eventuellt behövs under provet. Medicinerna ska avlägsnas från originalförpackningarna, med undantag av tablettkartor. Visa medicinerna för övervakaren när du kommer in i salen.
 • Öronproppar för engångsbruk. Observera att du då eventuellt inte hör de tilläggsanvisningar som ges i provet.
 • Skyddsvisir, engångshandskar och handsprit i en liten transparent flaska.

Mobiltelefonen ska stängas eller sättas i flygläge innan provet inleds och lämnas på en plats som övervakaren anvisar. Övervakarna visar var du kan lämna dina saker under provet.

Du får inte ha med dig:

 • Egen klocka (oavsett om det är en smartklocka eller ett vanligt armbandsur). I provsalarna finns det klockor så att du kan se tiden från alla platser. I de digitala urvalsproven ser du den återstående provtiden i provsystemet.
 • Hörlurar eller andra apparater som man kan sända eller ta emot information med eller som man kan spara information på.
 • Snus och tuggummi
 • Egna näsdukar. Under provet kan du vid behov be om hushållspapper av provövervakaren.
 • Markeringspennor eller färgpennor, ordböcker, urvalsprovsböcker, tabeller, anteckningar eller annat motsvarande skriftligt material, pennfodral, glasögonfodral eller andra askar eller påsar som man inte kan se igenom.

Efter urvalsprovet (resultatet från antagningen)

 • Resultaten från vårens andra gemensamma antagning publiceras i Studieinfo senast den 7.7.2023.

Uppdaterad 15.5.2023