22.9.2023
Tankeväckande universitetssamarbete
Dagens studerande är kanske redan idag, men först och främst imorgon, din blivande kund. Hen ser på dina produkter och tjänster utgående från sin egen unika synvinkel.
Verkställande direktör och företagare bakom Mintti Siivous Oy, Emilia Nordquist, fick uppleva vilken konkret nytta studerandesamarbetet med Åbo Akademi hade för företaget.
– Vi har de senaste 1,5 åren jobbat med att skapa en egen programvara, som städbranschen inte ännu har sett. Vi ville höra de studerandes åsikter om relevanta funktioner och hur de skulle vilja använda programvaran. Det kom fram flera olika aspekter under workshopen som vi inte hade tänkt på, eftersom vi är vana att utgå från en utvecklarsynvinkel.
Entreprenörskap borde normaliseras
Under workshopen berättade Nordquist om sina erfarenheter som entreprenör, vilket de studerande upplevde som positiv. Nordquist är av den åsikten att det är viktigt att studerande har identifierbara förebilder.
– Min utgångspunkt och bakgrund stödde inte mitt val att bli företagare, men det har inte hindrat mig från att lyckas. Det är viktigt att normalisera entreprenörskap och betona att det inte är något konstigt. Man kan bara lyckas genom att försöka.
Studerande motiverade av samarbetet
Maisa Niemi och Matilda Gustafsson är magisterstuderande på Handelshögskolan vid Åbo Akademi. De var väldigt nöjda efter workshopen, inte bara för att kursprojektet var ett motiverande sätt att lära sig, utan också för att tiden som Mintti Siivous använde för workshopen var väl spenderad.
– Det känns bra att våra idéer på riktigt kommer att användas och att liknande workshopar med studerande dessutom ger företaget möjligheten att hitta personer som kunde passa med i teamet, säger Gustafsson.
Nordquist berättar att detta faktiskt hände.
– Det råkade sig så att vi en vecka efter att jag hade varit och prata med de studerade faktiskt anställde en som suttit i publiken.
Företagarberättelser hjälper studerande att se möjligheter
Maisa Niemi ser flera positiva sidor med workshopen.
– Samarbete med företag hjälper en också att se att det finns olika möjligheter efter studierna. Man kan också själv bli motiverad att starta eget. När man hör olika berättelser inser man att det även finns andra alternativ än traditionellt lönearbete, säger Niemi.
Hur fungerar samarbetet mellan företag och universitetet i allmänhet?
Om samarbetet med Åbo Akademi intresserar, lönar det sig att först vara i kontakt med Arbetsforum, dvs. arbetslivstjänsterna vid Åbo Akademi.
Professor Anna-Greta Nyström från Handelshögskolan vid Åbo Akademi rekommenderar företag att på förhand fundera på vilka målsättningar och förväntningar de har och vad de önskar uppnå med studerandesamarbetet. Det är dessutom viktigt att överväga ifall det är realistiskt att en studerandegrupp kan uppnå målsättningarna.
Studerandeprojekt har stor potential för företag
– Företagets representant väljer så klart själv hur mycket hen deltar i de studerandes arbete, men vi rekommenderar att representanten är tillgänglig åtminstone i början och slutet av projektet. Feedback är en viktig del av studerandenas inlärningsprocess, berättar Nyström.
Nyström rekommenderar studerandeprojekt till sådana företag som är intresserade av nya perspektiv, tankar och innovativa lösningar som baserar sig på den senaste forskningen i branschen. Studerande har även en bra känsla för nya trender och ny kunskap.
Nyströms tankar förverkligades väl i projektet med Mintti Siivous.
-Jag skulle säga att i sin helhet var de väl spenderade tre timmar av min arbetstid, säger Emilia Nordquist.
Denna artikel är gjord som en del av samarbetet mellan Egentliga Finlands Företagare och Åbo Akademis Arbetsforum.
Skribent: Pekka Tenhonen