7.1.2019
Symposium: Från molekyler till läkemedel
Inom Åbo Akademis forskningsprofil Läkemedelsutveckling och diagnostik ordnas tisdagen den 15 januari och måndagen den 21 januari 2019 minisymposiet ”Translating molecules to treatments”. Symposiet hålls i auditorium Presidentti, BioCity, Artillerigatan 6, Åbo.
Tanken med evenemanget är dels att visa möjligheter för tech transfer, det vill säga överföring av nyutvecklad teknologi från universiteten till företagsvärlden och övriga samhället, dels karriärvägledning för unga forskare.
– Många unga forskare har startat företag kring läkemedelsmolekyler de jobbat med under sina doktorandstudier och jobbar numera i nära samarbete med kliniker. En tanke med evenemanget är att visa våra unga forskare värdet i att sitta i labbet och pilla med molekyler, säger Annika Meinander, akademiforskare i cellbiologi vid Åbo Akademi.
– Eftersom vi vill minska klyftan mellan universitetet och företagsvärlden hoppas vi att också personer som inte är kopplade till Åbo Akademi är intresserade av att delta.
Den 15 januari hålls föredrag av M. Bishr Omary och Caroline Heckman. Omary är professor vid University of Michigan och gästprofessor vid Åbo Akademi, och arbetar med molekylutveckling i nära samarbete med kliniker. Heckman är gruppledare vid FIMM, Helsingfors universitet, och specialiserad på individuellt anpassade läkemedel.
Den 21 januari hålls föredrag av tre personer som alla arbetar vid uppstartsföretag inom det biomedicinska området. Thomas Kirkegaard Jensen är forskningschef vid Ophrazyme ApS i Danmark, Rajwinder Lehal är en av grundarna till Cellestia Biotech AG i Schweiz och Mads Daugaard är biträdande professor och gruppledare vid University of British Columbia i Vancouver, samt grundare av tre kanadensiska företag: VAR2 Pharmaceuticals, OncoMal och VarCT Diagnostics.
Se hela programmet: https://www.abo.fi/evenemang/translating-molecules-to-treatments/
Evenemanget är gratis. Registrera dig gärna senast fredagen 11.1.2019 på https://survey.abo.fi/lomakkeet/10837/lomake.html