Skriv här det du söker efter!

Swimrun lockar utländska besökare till skärgården

Swimrun lockar utländska besökare till skärgården

Alla deltagare måste ha samma utrustning från start till mål. Det är tillåtet att använda handpaddlar och olika flythjälpmedel. Foto: Jouni Koivuneva, @seapictory

Ligga vid poolen och sola från morgon till kväll, äta mat från all inclusive-buffén och läppja på en Piña Colada? Nej, det är vad allt färre turister vill göra under sin semester. Nu är det upplevelser som gäller!

Två glada kvinnor på en klippa i soligt väder.
Karin och Amanda kom ända från Cotswolds i England för att delta i Brunskärs swimrun. Foto: Pia Prost

Det är många som reser runt i världen och springer olika långlopp, men ännu är det inte lika vanligt att åka på resa för att simma ett långlopp. Men det gjorde britterna Amanda och Karin, som tog sig till Skärgårdshavet för att delta i Brunskärs swimrun.

 

”Men det finns ju faktiskt en gräns för när det blir pinsamt”, sa en av mina medsimmare uppgivet när det bara var en vecka kvar till swimrun-evenemanget Skär till skär. Vi hade för första gången försökt simma med skor på. Man gled liksom inte lika bra genom vattnet. Eftersom ingen av oss kan crawla, insåg vi att det faktiskt inte fanns någon garanti för att vi skulle hinna i mål inom den utsatta maxtiden på fyra timmar. Och egentligen struntade vi i det – vi hade inga andra strävanden än att komma i mål. Men tanken på att kasta in handduken och bli upplockad av en hjälpbåt kändes ändå som ett nederlag. Och ett lite pinsamt sådant. Lite tävlingsinstinkt har man ju ändå.

 

Swimrun är ett lopp där man turvis simmar och springer, med samma utrustning på sig från start till mål. Idén föddes faktiskt på krogen. Sommaren 2002 satt fyra vänner på Seglarbaren på Utö i Stockholms skärgård och kom på att de skulle tävla om vilka två som för egen maskin först kunde ta sig från Utö till Sandhamn. Det tvåmannalag som förlorade skulle betala för hotell och all den mat och dryck som vinnarna hade beställt åt sig när de kom i mål.

De två lagen startade redan morgonen därpå – den enda regeln var att de måste passera de tre olika restaurangerna på öarna mellan start och mål. Sträckan tog dem mer än 24 timmar och när de väl kom fram var de alltför trötta för att festa. Men ryktet om bedriften spred sig. Efter något år fick konceptet mer tävlingslika former under namnet Ö till ö och året 2006 arrangerades den första öppna tävlingen. Det var ingen barnlek: 65 kilometer över klippor, skogar och vägar, samt en mil genom vattnet. Bara två lag av nio lyckades ta sig i mål. Segertiden för de finländska vinnarna, extremsportarna Petri Forsman och Ville Niemelä, låg på tolv timmar.

2012 ordnades det första loppet utanför Sverige, The Swimmer i London. Nu snart 20 år senare ordnas årligen hundratals swimrun-lopp runt hela världen, i Europa, Amerika, Afrika, Australien och New Zealand. Och på Brunskär i den åboländska arkipelagen.

Karta över Brunskär Swimrn.
Brunskär Swimrun.

Loppet skär till skär arrangerades i somras för andra året i följd. Båda evenemangen, som ordnats av Brunskärs byalag och Pargas IF Orientering, har varit fullbokade. Det är svårt att hitta en vackrare och häftigare omgivning för ett lopp på land och i hav än i Brunskärsarkipelagen.

Så tyckte även Amanda Woodd och hennes vän Karin, som hittade information om Brunskärsloppet på nätet och bestämde sig för att delta.

– Vi är vänner och “swimming buddies” från Cotswolds, beläget mellan Bristol och Oxford i England, berättar Amanda. Vi träffades för några år sedan och började träna ihop. Hemma är vi vana med att simma i simbassänger och sötvattensjöar, så att simma och springa på öarna här kring Brunskär är totalt annorlunda!

Amanda och Karin har rest med tåg tillsammans med sina familjer. Bara den ena resvägen räckte fyra dagar när de åkte via Bryssel, Köpenhamn, Stockholm, Åbo och Korpoström.

Hur gick då loppet för Amanda, Karin och alla oss andra?

En stor grupp människor står på en klippa vid en havsstrand.
I väntan på startskottet i Brunskärs hemhamn. Foto: Jouni Koivuneva, @seapictory

Sträckan på Brunskär var totalt 9,2 kilometer lång och omfattande 12 simsträckor på 50 till 300 meter. När startskottet gick halv två på eftermiddagen kunde man inte ha önskat sig ett bättre väder. Det var blåsigare och kallare både dagen innan och dagen efter, men just denna augustilördag sken solen, det blåste inte mer än tre–fyra sekundmeter och temperaturen låg ovanför 20 gradersstrecket. Jämfört med året innan var havsvattnet betydligt kallare, cirka 16 grader, men i gengäld var vattnet klart och rent. Det var ett sant nöje att kunna se blåstången, öronmaneterna och de rena sandbottnarna som vi simmade över. Eftersom man simmar i våtdräkter av olika slag påverkas man heller inte så mycket av vattentemperaturen.

Efter starten i hamnen sprang de knappt nittio deltagarna först en runda på Brunskär. Det är hett att springa i en torr våtdräkt med både långa ärmar och ben, så det var skönt att graciöst få kravla sig ner i det svalkande vattnet och simma den första sträckan. Vi kunde skymta Amanda och Karin framför oss. Här märkte vi snabbt att de som crawlade verkade glida förbi helt utan ansträngning, medan det inte var så effektivt att veva på i bröstsim. Men det löpte på helt fint i alla fall. Upp på nästa skär, springa några minuter, simma nästa sträcka.

Så höll vi på i tre timmar och 10 minuter, jag och två av mina medkumpaner. Det blev nästan lite meditativt. Vi kunde hålla precis samma takt, vilket var roligt – och det kändes rätt tryggt att veta att någon hade koll på en hela tiden. Speciellt i slutet av loppet, då vinden och vattenströmmarna ändrade och gjorde de tre sista simsträckorna betydligt tyngre än de andra. Alla överfarter övervakades av både funktionärer på land och i båtar, så övergiven kände man sig aldrig. Tjugoåringen körde sitt eget race och spurtade i mål bland betydligt mer erfarna deltagare på 2:18, medan Karin och Amanda kom i mål på strax under tre timmar.

 

– Aldrig skulle vi ha hittat ett ställe som Brunskär om det inte var för swimrun-loppet, konstaterar Amanda. Vi är lyckliga över att ha fått ta del av en fantastisk upplevelse, med så vänliga människor, på en verkligt vacker och speciell plats. Det var ett äventyr att resa över land och hav hela vägen till Brunskär och sedan få simma och springa genom det underbara landskapet – mödan belönades tiofalt. Våra minnen från skärgården kommer att förgylla vardagen i många år framöver. Dessutom har vi något att skryta över, när vi nu under vintern simmar i vår lokala sjö och kan berätta att vattnet är ännu kallare än när vi simmade i Östersjön!

Tre glada personer i träningskläder med nummerlapp på magen.
Artikelförfattaren Pia Prost t.h. Fr.v. Maria Nyman och Mats Prost. Foto: Mira Prost

 

 

Artikeln är publicerad i Tidskriften Skärgård 4/2023.
Klicka här för att komma tillbaka till Tidskriften Skärgårds artiklar!