En människas eller ett företags beräknade påverkan på klimatet kallas klimatavtryck, men går det att se dessa avtryck i naturen? I fortbildningen Planeten och vi: våra avtryck på jordytan bekantar vi oss med Europeiska rymdorganisationens fritt tillgängliga satellitdata och undersöker klimatförändringens synliga spår i omgivningen.
Under våren 2025 ordnar Skolresurs fortbildningen Planeten och vi: våra avtryck på jordytan som behandlar de spår som klimatförändring och grön omställning lämnar på jordytan. Fortbildningen bygger vidare på innehållet i fortbildningarna vid samma namn som ordnades år 2023, men är helt fristående från dessa.
Målgrupp
Fortbildningen riktar sig i första hand till ämneslärare i geografi på gymnasienivå, men materialet går bra att anpassa för åk 7-9 eller andra naturvetenskapliga ämnen (speciellt fysik).
Innehåll
På fortbildningen får du lära dig olika sätt att på ett konkret plan ta upp klimatavtryck. Vi utgår ifrån satellitdata för att åskådliggöra den verkliga skalan för klimatrelaterade fenomen såsom skogsbränder, föränding i glaciärer och de spår mänsklig aktivitet lämnar efter sig i form av bl.a. gruvor.
Under får du både färdigt material och lär dig sedan hur du kan skapa egna bilder och visualiseringar på bas av satellitdata som du kan använda i egen undervisning. Dessutom delar och skapar vi uppgifter som du kan ge åt dina studerande där de analyserar klimatförändringens och människans spår på jordytan.
Utbildare
Anna Saukko
Tidpunkt och ort
Fortbildningen kommer att ordnas i Österbotten, Åboland och huvudstadsregionen under april-maj månad. De exakta tidpunkterna och platserna kommer att bestämmas i mitten av februari, och genom att anmäla dig redan nu får du informationen så fort den är tillgänglig.
Anmälan
Anmälan sker via CRM-plattformen här.
Avgift
Fortbildningen finansieras av K. H. Renlunds stiftelse och är avgiftsfri för deltagaren.
