Skriv här det du söker efter!

Repliker för prisbelönta Kupé nr. 6 övades vid Språkcentret

Repliker för prisbelönta Kupé nr. 6 övades vid Språkcentret

Foto: Pixabay

Den prisbelönta filmen Kupé nr. 6 (Hytti nro 6) inleds på ett tåg, färden går från Moskva till Murmansk. På tåget möter den finländska arkeologistuderanden Laura den ryska gruvarbetaren Ljoha.

Juryns kommentar på bilden är från när Haarla prisades som en ”Shooting Star” vid filmfestivalen i Berlin. Fotot är taget av Heli Blåfield. Montage: EFP, European Film Promotion.

Ljoha spelas av Juri Borisov och Laura av Seidi Haarla. Haarla prisbelöntes för sin skådespelarinsats med Shooting Stars Award, en utmärkelse som årligen tillkännages vid filmfestivalen i Berlin. Filmen Kupé nr. 6 knep Grand Prix-priset vid filmfestivalen i Cannes sommaren 2021. Regissören Juho Kuosmanen blev Finlands andra Grand Prix-belönade regissör, den första någonsin var Aki Kaurismäki år 2002 för filmen Mannen utan minne.

Och varför noterar Centret för livslångt lärande (CLL) detta bland sina nyheter? Jo, för att Carina Kristola-Backlund, universitetslärare i ryska vid Språkcentret, som är en del av CLL, har varit en av bakgrundskrafterna i filmen.

– Jag hjälpte Seidi Haarla med ryskan. Jag blev kontaktad av någon i filmteamet med frågan om jag kunde hjälpa, det gjorde jag gärna. Vi träffades i mitt rum och övade dialogerna, säger Kristola-Backlund.

Seidi Haarla säger i en intervju till veckotidningen Eeva att ryska språket för henne som skådesplare samtidigt var ett instrument och ett innehåll att arbeta med. Hon jämför det med att spela en rollfigur som är utan armar eller blind. Utmaningen menar Haarla är att ett främmande språk inte automatiskt kopplar till känslor, som det gör när man skådespelar på sitt eget språk.

Kristola-Backlund var inbjuden när filmen hade premiär i Helsingfors i slutet av oktober 2021.

– Jag tyckte att hon spelade bra! Hon pratade ryska som en finländare, precis som hon skulle göra.

Kupé nr. 6 baserar sig på en roman med samma namn av Rosa Liksom.


Artikeln ingår i CLL:s nyhetsbrev 4/2021

CLL:s nyhetsbrev

Centret för livslångt lärande – startsida