Skriv här det du söker efter!

Mediekompassen

Mediekompassen

Vad är viktigt att känna till om medieutveckling i skolvärlden och i samhället?​​

Med Mediekompassen visar vi vägen mot framtidens mediekunskaper och behandlar teman som källkritik, medieläskunnighet, digital kompetens och AI i undervisningen. ​

Fortbildningen Mediekompassen delas in i olika ämnesspår för att kunna djupdyka i specifika teman som är viktiga för undervisingen inom just dina ämnen. Tillsammans skapar vi en trygghet i att hantera AI och andra nya verktyg i undervisningen, samtidigt som elevens lärande sätts i fokus.

Målgrupp:

Lärare i grundskolans åk 7-9

Format:

Hybridfortbildning med en närstudiedag, två gemensamma webbinarier och tre ämnesspecifika webbinarier.

Tidpunkt:

Höstterminen 2025. Start 21.8.2025 i Tammerfors. Datum för webbinarierna meddelas inom kort.

Innehåll:

Gemensam närstudiedag i Tammerfors

Datum och tid: 21.8.2025 kl.10.00 – 15.45

Närstudiedagen består av föreläsningar och paneldiskussioner ledda av Katarina Pietrzak, Linda Mannila och Harry Lunabba med temat framtidens lärande.  

Spår med ämnesspecifikt innehåll, välj ett av dessa i samband med anmälan.
Spår 1: Svenska och litteratur, språk 
”Från fake news till trovärdiga berättelser – Hur stärker vi elevers förmåga att kritiskt granska och skapa mening i en digital värld?”Denna ingång kombinerar ämnets kärna – texter, berättande och språklig kompetens – med aktuella frågor kring mediekunskap och källkritik. Den öppnar upp för diskussion kring hur lärare kan hjälpa eleverna att navigera i informationsflödet, stärka deras litteracitet och samtidigt väcka intresse för svenskämnets innehåll.
Spår 2: Historia, religion, samhällslära, livsåskådningskunskap
”Sant, falskt eller bara digital manipulation? Hjälp eleverna att avslöja hur medielandskapet formar vår identitet, tro och verklighetsuppfattning.”Denna ingång betonar tvärvetenskapligheten och visar tydligt hur medier påverkar elevernas tankar, beteenden och världsbild ur både historiska, samhälleliga, filosofiska och existentiella perspektiv. Den uppmuntrar lärare att integrera ämnena och att rusta eleverna med en djupare förståelse av digitaliseringens effekter. Hur skapar vi förståelse för samtidens digitala källmaterial och vilka spår lämnar vi efter oss?
Spår 3: Matematik, fysik, kemi 

Simuleringar, algoritmer och AI blir ständigt viktigare inom allt som har med naturvetenskaper att göra. Hur ska vi tänka kring informationssökning och källkritik då elever allt lättare stöter på felaktig information och direkta faktafel på nätet?

Vi bekantar oss med olika simuleringsverktyg som finns tillgängliga för lärare, hur den digitala utvecklingen påverkar de naturvetenskapliga ämnen och hur AI egentligen fungerar och hänger ihop med det hela.

Spår 4: Biologi, geografi, hälsokunskap 

Denna ingång diskuterar bland annat hur man kan jobba med AI i biologi, geografi och hälsokunskap. Vad är väsentlig i fråga om källkritik och källtillit i ditt ämne? Hur kan du stöda eleverna i informationssökningen och göra skillnad mellan åsikter och fakta om stadsplanering, klimatförändring eller vacciner?

Spår 5: Bildkonst, slöjd, musik, gymnastik 

I detta spår kommer vi att diskutera den digitala samhällsutvecklingen ur ett konst- och färdighetsperspektiv. Hur påverkas våra sätt att undervisa och bedöma lärande?

Fokus ligger på att bekanta sig med nya kunskapsrön och goda modeller samt gemensamma erfarenhetsutbyten och reflektioner.

 

Avgift:

Fortbildningen finansieras av Utbildningsstyrelsen och är därför avgiftsfri för deltagarna. Observera att Utbildningsstyrelsens fortbildningsfinansiering inte omfattar Åland. Avgifter för resor, kost och logi på egen bekostnad.

 

Logo för Utbildningsstyrelsen finansierar

 

Uppdaterad 8.4.2025