Skriv här det du söker efter!

Framtiden skapas på LUMA-dagarna i juni

Framtiden skapas på LUMA-dagarna i juni

Det är mera svenskt program än någonsin på LUMA-dagarna, som ordnas 3–5.6.2020. Temat för evenemanget är Framtidsskaparna. Bland annat finns det möjlighet att bekanta sig med Escape rooms och få handledning i att använda dem i undervisningen. En workshop är också ”Jag är klar! Vad nu?” om hur man som matematiklärare kan bemöta elever med stor inlärningspotential och hur man kan differentiera undervisningen.

Förutom intressanta workshops blir det föreläsningar. En av talarna är Emma Frans från Sverige. Frans är doktor i epidemiologi, forskare vid Karolinska institutet och vetenskapsskribent för Svenska Dagbladet. Träffsäkert och humoristiskt förmedlar hon kritiskt tänkande, bland annat via sociala medier. År 2017 gav Emma Frans ut boken ”Larmrapporten – Att skilja vetenskap från trams”, som på ett pedagogiskt sätt lär läsaren hur man navigerar genom den djungel av information som florerar runt omkring oss dagligen. Samma år fick hon Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst och utsågs även till Årets folkbildare 2017. Sommaren 2019 var Frans även sommarpratare och berättade då om vetenskap, vikten av att stanna upp och tänka till, och om att vi inte kanske alltid är så smarta som vi tror.

LUMA-dagarna – det vill säga dagar för naturvetenskaper och matematik (luonnontieteet ja matematiikka) – arrangeras på Aalto-universitetets campus i Otnäs i Esbo. Det är LUMA-center Finland-nätverket som ordnar de 16:e riksomfattande LUMA-dagarna.

Evenemanget är avgiftsfritt. Målgruppen är bland annat lärare i matematik, naturvetenskaper (omgivningslära samt biologi, fysik, geografi och kemi), informationsteknik och teknologi, dvs. LUMA-ämnen, på alla stadier från småbarnspedagogik till universitet, samt forskare, lärarstuderande och -utbildare inom dessa områden. LUMA-dagarna är en möjlighet att träffa kolleger från hela Finland, inspireras och ta del av ny kunskap.

Läs mera om LUMA-dagarna här: http://www.skolresurs.fi/riksomfattande-luma-dagarna-ordnas-3-5-6-i-otnas-bl-a-forskare-och-vetenskapsskribent-emma-frans-deltar/

Mera information, program och anmälan kommer att publiceras på: https://www.luma.fi/sv/dagarna-2020/

Emma Frans sommarprat finns på https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1319466?programid=2071

Och hennes webbsida på: www.emmafrans.se

Emma Frans

Uppdaterad 19.2.2020