Skriv här det du söker efter!

Inledaren 1/2023

Inledaren 1/2023

Hätinvirta färja i Puumala. Foto: Mia Henriksson

Dags att tänka om

Öar är utrotningshotade samhällen. De som tappar invånare än nästan dubbelt fler än de som ökar sina invånartal. Vad är det för fel på oss?

Är våra ösamhällen inte bobara? Är det dyrt eller billigt att bo på en ö? Är det för många människor på ön under en kort period och för få resten av året? Verkar ön orimligt långt borta, över hav, med färjor? Blir man isolerad på ön? Är klimatförändringarna mer hotfulla när man bor ute till havs? Är vi illa styrda av människor som inte förstår våra förutsättningar?

Det är dags att börja tänka om.

För detta ändamål har bobarhetsverktyget utvecklats. Det är gjort för öar, av öbor, åt öbor. Det är en mätare av vad som är attraktivt på en ö som bostadsort, och vad som saknas. I stor utsträckning gör öborna jobbet själva. Öborna är sina egna forskare och sina egna konsulter, för det är de som besitter den kunskap som behövs. Bobarhet är en metod som guidar vanligt folk – skärgårdsbor – genom en öppen, tydlig och ärlig process. Resultatet kan bli en ögonöppnare för varje litet ösamhälle.

Verktyget vill visa vad som verkligen är fantastiskt med varje ö, men också vad som inte är det. Man undersöker ösamhället, indikator för indikator. Vad är viktigt? Är det trygghet och integration? Är det kultur och samarbete? Är det affärsekosystemet, eller att få styra sig själv? Den goda skolan? Vårljuset över ett klarblått hav?

Våra öar måste göra sina varumärken kända, inte som platser man kan besöka, utan som bra platser att bo på. Vi är attraktiva samhällen, och vi behöver se till att fler trevliga människor får veta det.

Frågorna om öarnas framtid är desamma som de alltid varit, men svaren är inte desamma. Låt oss hjälpa varandra att hitta dem.

 

Porträttbild av Christian Plejel.
Foto: Christian von Essen.

 

 

Christian Pleijel
Upphovsman till bobarhetsverktyget

Inledaren är publicerad i Tidskriften Skärgård 1/2023.
Klicka här för att komma tillbaka till Tidskriften Skärgårds artiklar!