Skriv här det du söker efter!

Hushållsvetenskap

Hushållsvetenskap

Huvudämnet hushållsvetenskap

Våra vardagsgärningar i hushållet påverkar vår livsmiljö, nu och på sikt. Du som studerar hushållsvetenskap lär dig hur individen kan hantera vardagen på ett hållbart sätt ur ett lokalt, nationellt och globalt perspektiv. I dina studier får du insyn i livsmedelskunskap, näringslära samt konsument- och hushållskunskap och får både praktiska och teoretiska färdigheter i matlagning, rengöring och textilvård. Du lär dig även om kostvanor, livsmedelssäkerhet, måltider och matkultur, familjefostran, boende, jämställdhet och medieforstran. Genom dina studier i hushållsvetenskap får du kunskap om för att främja hälsa och välmående i dagens föränderliga vardag och hushåll.

Jag har alltid varit intresserad av matlagning, hem och människors vardag, och genom denna utbildning har jag lärt mig utveckla och förmedla mina kunskaper inom detta. Jag trivs med mitt studieval eftersom pedagogiken tillåter mig vara kreativ i mitt kommande arbete.

Hushållsstuderande vid Academill

Forskning inom hushållsvetenskap vid Åbo Akademi fokuserar bland annat på kost, näring, konsumtion, miljöfostran samt vardagliga färdigheter som behövs i dagens föränderliga hushåll och samhälle samt i relation till skola och utbildning.

Studierna i hushållsvetenskap är tvärvetenskapliga och mångsidiga och du har möjlighet att påverka innehållet i din examen. Hushållsvetenskap i kombination med olika biämnen ger dig möjlighet att arbeta inom ämnesområdet inom olika sektorer i samhället. Med studier i pedagogik får du behörighet att arbeta som ämneslärare i huslig ekonomi för barn, ungdomar och vuxna på olika utbildningsstadier. Med studier inom andra vetenskapsområden, i kombination med huvudämnet, har du möjlighet att själv profilera ditt kunnande inom området. Många utexaminerade arbetar inom olika organisationer och företag medan en del väljer att bli företagare. Du kan även gå vidare i dina studier och bli forskare i ämnet. Hushållsvetenskapen ger dig färdigheter för flera varierande yrkesbanor!

Kontakta oss

Studierådgivning vid FPV

Studierådgivning vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier 

Kontakt

Besöksadress

Strandgatan 2
65100 Vasa

Postadress

Åbo Akademi Vasa
PB 311
65101 Vasa