22.1.2018
Kunskapsskolan besökte Åbo Akademi
– Jag har varit i Finland förut, faktiskt vid ett av universiteten här i Åbo, men jag var så liten så jag minns inte. Min morsa var här på konferens och jag följde med.
Knappt hälften av de 40 ungdomarna från Uppsala, Västerås, Stockholm och Norrköping räcker upp handen på frågan om de har besökt Finland förut. Nu är de här för att bekanta sig med Åbo Akademi och Åbo. De går alla på naturvetenskaplig inriktning och de flesta ska ännu i vår fatta beslut om fortsatta studier. Åbo Akademi hoppas att de ska intressera sig för utbildningarna vid fakulteten för naturvetenskaper och teknik.
Studera i Finland – hur låter det?
– Mmmm… tja, jag vet inte. Kanske inte omöjligt men jag funderar på att studera till civilingenjör inom maskinteknik. Mina första alternativ är Göteborg och Lund, sen vet jag inte, jag hoppas komma in där.
– Men det känns förstås tryggt att veta att man kan prata svenska här.
– För mig är studieinriktningen viktigast, inte orten. Men jag vet inte, jag har inte bestämt mig ännu alls vad jag ska studera.
Spridda röster och nickningar. Finland och Åbo som studieort låter osannolikt men lite spännande ändå.
Ungdomarna besöker Åbo Akademi inom ramen för ett avtal mellan Åbo Akademi och Kunskapsskolan i Sverige AB som är en av Sveriges större friskolekoncerner med bl.a. sju gymnasieskolor i de större svenska städerna. De stannar i Åbo 22–27 januari.
Före lunch samma måndag som de anlänt har de redan hunnit träffa dekanus för fakulteten för naturvetenskaper och teknik, Tapio Salmi, och när de besöker rektor Mikko Hupa i huvudbyggnaden får han veta att Salmi redan berättat för dem om grundämnet gadolinium, som uppkallats efter Johan Gadolin, fysiker och professor vid Kungliga Akademien i Åbo.
– Det är roligt att ha er här. Vi vill gärna upprätthålla goda nordiska kontakter, säger Mikko Hupa och berättar om branden som 1827 svepte över Åbo och var en av orsakerna till att staden sedan var utan universitet i nästan hundra år.
Efter besöket i huvudbyggnaden följer rektor med ungdomarna till Kåren på lunch.
Veckans program innehåller egna forskningsprojekt, en föreläsning i grundkurs i kemi, fritid och rundtur i Åbo, biobesök, presentationer om studier i naturvetenskaper vid Åbo Akademi, om fritidsaktiviteter och boende i Åbo, träff med abiturienter från Pargas och Åbo, och ett besök vid Smart Chemistry Park. Bland annat – veckan är fullspäckad med program.
Värd för besöket är Johan Werkelin, akademilektor i kemi vid Åbo Akademi. Han kom själv till Åbo från Sverige för snart 20 år sedan.
– Jag har alltid förundrat mig över att inte fler hittar hit från Sverige. På senare år har jag bestämt mig för att göra något åt saken. Att svenska ungdomar har möjlighet att få utbildning på svenska utomlands är unikt. Och det är mycket lättare att berätta om Åbo Akademi så här, så att ungdomarna får besöka oss, än att åka till Sverige och tala om ett universitet som känns väldigt fjärran, säger Werkelin.
Vilket resultat förväntar du dig av besöket?
– Jag har ingen aning vad det här leder till. Men det är absolut värt att prova konceptet, säger Werkelin.