Skriv här det du söker efter!

Tänk på undervisningen först, sedan teknologin

Tänk på undervisningen först, sedan teknologin

BILDER: Petronella Bergfors

Tänk på undervisningen först, sedan teknologin, uppmanade Neil Selwyn, professor i pedagogik vid Monash University när han besökte Vasa. Selwyn diskuterade begreppet digikreativa klassrum med lärarstuderande, under en gästföreläsning den 11.2.2025.

Selwyn har forskat kring digital teknik i skolor, universitet och vuxenutbildning sedan 1995, med särskild expertis i de verkliga begränsningarna och vilka problem man möter när digitala verktyg implementeras.

– Vi ser väldigt olika på kreativiteten. Att skapa ett kreativt klassrum handlar inte om att ha alla appar och all teknik, utan att skapa förutsättningar för fantasi och kreativitet, sade Selwyn uppmanade studenterna att själva våga visionera om morgondagens klassrum.

Selwyns gästföreläsning var en del av en seminarieförmiddag kring digitalisering inom undervisningen, som arrangerades inom ramen för projektet PopMag.

En kommun som gjort en stor digital utvecklingsresa genom hela bildningssektorn är Vörå kommun, i Österbotten. It-pedagog Jari Niemelä och Annika Ekblad, projektansvarig inom småbarnspedagogiken, berättade om hur de gått till väga steg för steg.

Jari Niemelä och Annika Ekblad föreläser vid ppodiet i Akademisalen. Bakom dem på skärmen syns en IPad och texten "Digital jämlikhet"

Förmiddagen avslutades med en paneldebatt på temat digital jämlikhet. I diskussionen lyftes ämnet från flera olika synvinklar, bland annat att lärare kan ta en aktivare roll inom utvecklingen av produkter, att digitaliseringen inte får skugga skolans mjukare värden och att unga lärare inte kan förväntas vara experter på alla slags digitala lösningar endast för att de är födda in i en mer digital tidsålder. I panelen medverkande Neil Selwyn, Fredrik Rusk, Carolina Lassus och studerandena Amidu Nuru och Linnea Wikström. Diskussionen leddes av John Henriksson.

Från vänster: Neil Selwyn, pedagogisk planerare i Vörå,Carolina Lassus, biträdande professor i pedagogik Fredrik Rusk, studerande Amidu Nuru och Linnea Wikström.

Projektet PopMag, vars målsättning är att arbeta för hur lärarstuderande kan nå ut med sin nya kunskap från magisteravhandlingen till lärare och utbildningssektorn. Projektet förverkligas inom Åbo Akademi av Gunilla Eklund, Jessica Aspfors och John Henriksson.

PopMag finansieras av Svenska kulturfonden, Högskolstiftelsen i Österbotten och Svensk-Österbottniska samfundet.