Skriv här det du söker efter!

Aktuellt

Aktuellt

Äldres samhällsdeltagande varierar–det kräver ett breddat sätt att stödja deras engagemang

Samhällsengagemang på äldre dagar formas av såväl personers individuella egenskaper som till exempel utbildning och motivation som av grannskap, närsamhälle och välfärdspolitik. Forskare har tagit fram rekommendationer för att samhällets sätt att stödja de äldres möjligheter att delta aktivt ska kunna breddas och bli mera inkluderande.

De äldres deltagandegrad skiftar runtom i Europa och är som högst i länder i Nord- och Västeuropa. Projektet CIVEX:s forskare konstaterar i sin rapport att äldres samhällsengagemang är mångdimensionellt och påverkas av faktorer som omgivning, tidigare livserfarenheter samt att äldre har olika behov och förutsättningar. Rapporten visar också äldre delar många faktorer som påverkar samhällsengagemang och att äldre migranter med utomeuropeisk bakgrund kan ha olika syn på samhällsengagemang.

– Då man gör upp policyer för äldres deltagande behöver man använda ett brett perspektiv där engagemang kan innebära allt från ekologiskt tänkande till att hålla sig informerad om samhället. Dessa policyområden inkluderar bland annat social- och hälsovård, tredje sektorns verksamhet, utbildning och livslångt lärande. Vi behöver motverka olika hinder för äldres engagemang, till exempel vårdansvar, genom riktat stöd och flexibla lösningar. Därför har projektet tagit fram fyra huvudsakliga rekommendationer, säger Fredrica Nyqvist, äldre universitetslektor i socialpolitik och projektledare vid Åbo Akademi.

Syftet med de rekommendationerna är att hjälpa till att skapa policys och metoder som främjar samhällsengagemang och som motverkar exkludering och orättvisa. I huvudsak ser rekommendationerna ut så här:
– Bredda synen på samhällsengagemang så att även hjälpinsatser, föreningsliv och digitalt engagemang inkluderas.
– Förbättra tillgänglighet och jämlikhet genom åldersanpassade och digitalt inkluderande insatser.
– Utveckla flexibla policyer som beaktar livsförändringar, erfarenheter och strukturell ojämlikhet.
– Främja mångfald bland äldre och minska hinder för marginaliserade grupper.

Projektet CIVEX är ett europeiskt samarbete och inkluderar Åbo Akademi, Universtiat de Barcelona, Vrije universiteit Brussels och Uppsala universitet.
Rapporten kan läsas i sin helhet här.

Mera information:
Fredrica Nyqvist, äldre universitetslektor i socialpolitik, Åbo Akademi
E-post: fredrica.nyqvist@abo.fi
Telefon: +358 469219439