Skriv här det du söker efter!

Spetsforskning

Spetsforskning

Interna spetsenheter inom forskning

Med stöd från Stiftelsen för Åbo Akademi har Åbo Akademi upprätthållit ett spetsforskningsprogram sedan 2006. Med programmet stöds forskning vid Åbo Akademi med avsikt att uppnå högsta möjliga kvalitet och genomslagskraft. Den strategiska satsningen på spetsenhetsprogrammet ska också stöda forskare och forskargrupper att bli konkurrenskraftiga i kampen om medel från de mest konkurrensutsatta finansieringskällorna.

De nuvarande spetsenheterna (1.1.2024–31.12.2028) inom forskning är:

  • Psych-AID: Psychology at the Frontiers: Asylum Interviewing and Decision-Making
    Asylprocessen bygger i dag på intervjuer med den sökande och följs av ett beslut om vilka påståenden som är trovärdiga. Att asyltjänstemän använder metoder som inte stöds av psykologisk vetenskap ogiltigförklarar processen.
    Spetsforskningsenheten kommer att anpassa intervju- och beslutsmetoder till asylsammanhanget och utbilda europeiska asyltjänstemän. Psych-AIDS:s världsledande forskning om de psykologiska aspekterna av asylintervjuer och beslutsfattande är avgörande för att upprätthålla integriteten i asylsystemet.

    • Spetsenhetens ledare: Jan Antfolk, professor i tillämpad psykologi
    • Viceledare: Julia Korkman, arbetslivsprofessor i rättspsykologi
  • RELEX: Religion and Social Exclusion: A Cross-Cultural Approach and New Methodology
    Med hjälp av ett nytt ramverk av mixed methods, en kombination av kvalitativ och kvantitativ metodik, som utvecklats specifikt för ändamålet undersöker spetsforskningsenheten RELEX hur socialt exkluderade människor ser på, och förhåller sig till religion på en tvärkulturell skala. Forskningen bedrivs i Ghana, Finland, Indien och Peru. I varje sammanhang fokuserar den empiriska forskningen på de religiösa åsikterna hos personer som utsätts för tre särskilda former av social exkludering relaterade till: 1) fängelsestraff, 2) tillhörighet till en etnisk minoritet och 3) identifiering som HBTQI+.

    • Spetsenhetens ledare: dekan Peter Nynäs, professor i religionsvetenskap
    • Viceledare: Marcus Moberg, professor i religionsvetenskap
  • MADNESS: Materials-Driven Solutions for Combatting Antimicrobial Resistance
    Spetsforskningsenheten ska utveckla materialbaserade behandlingsstrategier för infektionssjukdomar med syftet att motverka antimikrobiell resistens (AMR) och hantera biofilmer. Nya antibiotika räcker inte till för att hantera det globala hotet av antimikrobiell resistens, därför finns det ett behov av innovativa lösningar. Med expertis inom materialvetenskap, farmaci och artificiell intelligens kommer MADNESS att formulera effektiva AMR-lösningar.

  • SOS: Centre for Sustainable Ocean Science
    Vår blåa planet genomgår en kris där den marina biologiska mångfalden är avgörande både för vårt välbefinnande och för den gröna omställningen. Visionen för SOS är att etablera ett nytt, tvärvetenskapligt och användarcentrerat paradigm för att identifiera och analysera marina biodiversitetsrelaterade problem och lösningar som stöder hållbara övergångar. Arbetet inom spetsforskningsenheten gör det möjligt för Åbo Akademi att vara världsledande inom transdisciplinär havsvetenskap, och en drivkraft för FN:s Ocean Decade-arbete.

    • Spetsenhetens ledare: Anna Törnroos-Remes, biträdande professor (tenure track), profileringsområdet Havet
    • Viceledare: Nina Tynkkynen, professor i miljöstyrning och policy

Uppdaterad 2.10.2024