Skriv här det du söker efter!

Vi är projektet

Vi är projektet

Projektpersonal och personbeskrivningar

Åbo Akademi i Vasa

Margareta Björklund-Sänkiaho, Energiteknik, projektledare (margareta.bjorklund-sankiaho@abo.fi)

”Jag har varit bioenergi-, torv- och avfallsforskare vid VTT i Jyväskylä och Otnäs 1989–2009, samt lärare och forskare vid Jyväskylä universitet 2006–2012. Några viktiga EU projekt från den tiden har varit Eforwood, NetBioCof och BIOCLUS. Jag har i tiden gjort mina egna examensarbeten om skogs- och avfallsbränslen. Från 2012 har jag fungerat som professor i Energiteknik vid Åbo Akademis teknikenhet i Vasa och vi har många aktiviteter på gång kring energilagring.  Jag upplever vårt projekt som en jättespännande utmaning i den energiomställning som nu pågår!”

 

Jessica Tuuf, Energiteknik (jessica.tuuf@abo.fi)

”Jag heter Jessica Tuuf och arbetar som projektforskare vid Energitekniken i Vasa sedan några år tillbaka. Jag har en mångvetenskaplig utbildningsbakgrund, med både en FD-examen i Biokemi samt en lärarexamen i kemi och biologi i bagaget. I projektet hjälper jag till i alla arbetspaket, men kommer att göra en punktinsats i arbetspaketet gällande riskhanteringen vid energiomställningen.”

 

Sami Lieskoski, Energiteknik (sami.lieskoski@abo.fi)

”Mina forskningsområden som doktorand vid energitekniken berör bland annat energilagring och simulering av energisystem. I det här projektet kommer jag som projektingenjör att speciellt arbeta med att identifiera utmaningarna med långtidslagring av biobränslen, såsom ved i form av stam– och gallringsved eller skogsflis, och att räkna ut kostnaderna för lagringen av dessa. Behovet för biobränslen ökar vid övergången till ett kolneutralt energisystem när dessa ersätter traditionella fossila bränslen som stenkol och energitorv. De här traditionella fossila bränslena är lättare och billigare att långtidslagra jämfört med biobränslen. Jag kommer därför att identifiera egenskaperna i olika biobränslen som påverkar deras lagring, och hur de här egenskaperna påverkar kostnaderna för lagringen, till exempel genom materialsvinn. Det är viktigt att jämföra biobränslens egenskaper och kostnaderna för lagringen av dem jämfört med kol och torv för att kunna optimera planeringen av framtida långtidslager för biobränslen. Långtidslagrade biobränslen kan säkerställa energiförsörjningen i ett framtida energisystem där andelen fluktuerande produktion från vind- och solkraft är högre.”

 

Robert Köhler, Energiteknik (robert.kohler@abo.fi) (fram till 31.12.2024)

”Diplomingenjör i Energiteknik och ingenjör (YH) i produktionsekonomi. Jobbar som projektassistent och arbetsuppgifterna i projektet hör främst till projektets arbetspaket WP1 kring kartläggning av nuläget ifråga om lagring av biobränslen, torv och kol.”

 

Satu Laitila, CLL (satu.laitila@abo.fi)

”Jag jobbar som projektchef vid Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi och har en utbildningsbakgrund inom pedagogiken och ekonomin. Jag hade möjligheten att vara med om att ta fram detta spännande projekt och är fortsättningsvis en del av projektets utvidgade projektgrupp. För min och CLL:s del ser jag speciellt fram emot att i det här men också i andra FoU-projekt, ta till vara erfarenheterna och resultaten för att på basen av dem utveckla möjligheterna till kontinuerligt lärande.

 

Lisabet Sandin-Kula, CLL (lisabet.sandin-kula@abo.fi)

“Jag har studerat allmän pedagogik och jobbar som utbildningsplanerare vid Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi. Jag har hand om koordineringen i projektet, vilket mer konkret innebär att jag ansvarar för bland annat projektets verksamhet, ekonomi, rapportering och kommunikation. Som koordinator fungerar man som en spindel i nätet, vilket är ett intressant och mångsidigt uppdrag.”

 

Yrkeshögskolan Novia i Vasa

Katrin Asplund (katrin.asplund@novia.fi)

”Jag är projektledare från Novias sida i Secure-bio-supply projektet. Miljöingenjör och sociolog som sedan 2018 varit inblandad i diverse forskningsprojekt vid Novias FUI för hållbar energiteknik. I tillägg till att jobba med kommunikation och grafik, kommer mitt fokus att ligga på utsläpp och miljöpåverkan, och med livscykelanalysen som hjälpmedel kommer vi vid Novia att titta närmare på vilka effekter långtidslagringen av fasta bränslen har på klimat och miljö.”

 

Nina Åkerback (nina.akerback@novia.fi)

”Jag är utbildad diplomingenjör och lärare. I projektet jobbar jag med livscykelanalyser. LCA är ett verktyg för att bedöma och redovisa miljöpåverkan för en produkt eller ett system. I projektet intresserar vi oss för hur miljöpåverkan skiljer sig åt mellan olika typer av fasta bränslen, och vi är nyfikna på att se vilken inverkan lagringsmetod och lagringstid har på biobränslena i LCA- modellen”

 

Skogscentralen/Metsäkeskus

Juha Niskanen, projektipäällikkö (juha.niskanen@metsakeskus.fi)

”Olen mukana Secure-Bio-Supply hankkeessa toteuttamassa Suomen metsäkeskukselle vastuutettuja työpaketteja WP1 ja WP2.

Työpakettien sisällöt tiivistetysti ovat biopolttoaineiden varastoinnin ja logistiikan nykytilan kartoitus niin valtakunnallisesti kuin hankkeen toimialueella Pohjanmaalla. Projekti pyrkii tunnistamaan energiamurrokseen liittyviä muutoksia, haasteita ja kehitysmahdollisuuksia.

Itsestäni lyhyesti. Olen tehnyt koko työurani metsäkeskuksen palveluksessa. Organisaation nimi on ehtinyt urani varrella vaihtua useampaan kertaan mutta nyt mennään valtakunnallisena organisaationa, Suomen metsäkeskuksena.

Olin pitkään metsäkeskuksen viranomaispuolella, mutta viimeiset noin kymmenen vuotta olen tehnyt projekti- ja asiantuntijatehtäviä. Tehtävät ovat liittyneet kaavoituksen vaikuttavuuksien analysointeihin ja viimeisimmät työt metsäenergian logistiikkaselvityksiin Uudellamaalla.

Merkittävin työni viimeiset kaksi ja puoli vuotta on ollut valtakunnallisen, huoltovarmuusteemaisen TIESIT-hankkeen terminaaliprojektin toteuttaminen.

Uskon että aiemmat tehtäväni antavat sopivasti kokemusperäistä taustaa Secure-Bio-Supply-hankkeen tavoitteiden toteuttamiseen. Sopivasti rajattu alueellinen hanke mahdollistaa myös joustavasti uusien toimintamallien ja tekniikoiden testaamista.”

 

logo banner

Uppdaterad 26.3.2025