Skriv här det du söker efter!

Kolumnen CLLsius 2/2025: ”Jag har bra böcker inom mig”

Kolumnen CLLsius 2/2025: ”Jag har bra böcker inom mig”

”Jag har bra böcker inom mig”

 

Citatet ”Jag har bra böcker inom mig” av Ralf Andtbacka får inleda den här kolumnen som kortfattat återger ett seminarium arrangerat vid Åbo Akademi i Vasa fredagen den 25 april 2025. Seminariet handlade om Litteraturens roll i ordkonsten. Om etablering och professionalisering – hur ordkonst och litterärt skapande flätas samman och varför. Därför var Ralf Andtbacka, vid sidan av tre andra österbottniska författare vid namn Elin Willows, Annika Åman och Petter Sandelin inbjudna att reflektera kring temat i dialog med varandra, moderatorn Anders Westerlund och några litteraturforskare. Publiken verkade nöjt luta sig tillbaka och låta författarna och forskarna stå för pratet. Ibland är det jätteskönt att bara lyssna, sa någon av deltagarna i pausen.

Ralf Andtbacka, Heidi Höglund och Mia Österlund på seminariet. Foto: Jessica Smulter.

Seminariet byggdes upp kring tre korta föreläsningar. Den första av Mia Franck, arbetslivsprofessor i litterärt skapande vid ÅA, som har lång erfarenhet av att handleda skrivande. Vi hade bjudit in gymnasiestuderande från Vasa övningsskola, och en grupp hade i uppgift att skriftligen kommentera den del av seminariet de var med på. Här kan två exempel på gymnasiestuderandes texter läsas i pdf-format, gå till ”Ordkonst krönika” och ”Ordkonst reportage” för att läsa texterna. De studerande har gett tillstånd till att texterna får publiceras.

Mötet mellan verksamma författare, litteraturforskare och litteraturdidaktiker är både spännande och dynamiskt. Det var i ett sådant samtal som Andtbacka berättade om sitt skrivande. Han identifierade också författandet som ett mellanförskap, att författaren befinner sig och agerar där i mellanrummet, mellan språket och kulturen.

I föreläsningen av professor Anna Nordenstam från Göteborgs universitet gavs litterära exempel på skrivande genom tre olika författares processer. De ser olika ut, processerna, kunde vi konstatera. Elin Willows bads beskriva huruvida hon skriver på olika sätt som författare och som journalist, och hennes svar löd så här: ”När jag skriver journalistiskt vet jag vad jag ska skriva. När jag skriver skönlitterärt vet jag inte vad jag ska skriva”. Olika författares skrivprocesser är olika, en del har post it-lappar spridda över ett helt rum, andra bara börjar och låter texten flöda fram och efter det inleds sovrandet och jakten på partier med litterärt värde.

Docent Maria Lassén-Seger, expert på barn- och ungdomslitteratur hade en mycket intressant dialog med Petter Sandelin om döden. De inspirerades av Anna Nordenstams föreläsning och reflekterade kring Sandelins bok ”Skott”.

Professor i litteraturvetenskap vid ÅA, Mia Österlund föreläste avslutningsvis om framtidens skrivande och litterärt skapande som vetenskapsämne. ”Alla vill skriva, vem vill läsa?”, frågade hon bland annat. Österlund argumenterade väl för det nya biämnet Litterärt skapande.

Litteraturdidaktiska perspektiv gavs av docent Heidi Höglund vid ÅA. Hon återgav också pedagogikens och didaktikens utveckling på området i stora svep från formalism och strukturalism mot alltmer posthumanistiska perspektiv där ”görandet” ges stort utrymme.

Seminariet var det fjärde ordkonstnätverksseminariet i ordningen. Idén till nätverket togs av Peter Nynäs, dekan för Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi och Ria Heilä-Ylikallio, professor vid Fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier. Via Svenska kulturfondens SKAPA-anslag har ÅA erhållit medel för att utveckla ordkonstverksamhet i Svenskfinland genom en punktinsats för ökad tillgång, samverkan och kvalitet. Detta SKAPA- projekt, som administrerats av CLL, är nu inne på sitt sista verksamhetsår.

Ria Heilä-Ylikallio.
Ria Heilä-Ylikallio.

Fredagens seminarium samlade ungefär hundra deltagare, gymnasiestuderandena och distansdeltagarna medräknade. De litteraturintresserade kunde fortsätta med litterärt program på Österbottens Bokmässa i Academill på lördag och söndag.

 

Ria Heilä-Ylikallio är professor i svenska och litteratur med didaktisk inriktning.

Anders Westerlund är lektor vid Vasa övningsskola och disputerade i januari 2025 med en avhandling om essäskrivande på gymnasiet, som kan läsas här.