2.3.2023
Escape rooms har varit populära redan flera år och många lärare har tagit inspiration av dem till undervisningen. LUMA-veckan* till ära skapade också Skolresurs koordinator Christian Ahläng ett escape room med rymdtema för åk 5–9.
Livet på jorden börjar bli lite tråkigt och en grupp ingenjörer har bestämt sig för att bygga en rymdraket och ta en sväng ut till den internationella rymdstationen och se vad som händer där. Det är ju knepigt att köpa en rymdraket så de har i stället bestämt sig för att bygga en egen! Idag är det dags att göra de första experimenten och börja bygga en testmodell.
Så här börjar historien som sedan leder klassen till att göra experiment och bygga sin egen fallskärm. Den 10 februari lanserades det och klasser erbjöds då också möjlighet att få distanshandledning via Zoom. Några klasser nappade på erbjudandet och jobbade med temat på distans.
– Jag tyckte det fungerade riktigt bra på distans, säger Ahläng. Efter en gemensam inledning för att komma in i historien delades deltagarna in i mindre grupper, som sedan gjorde experiment kopplade till tyngdkraft.
De fick experimentera med hur snabbt föremål faller och hur mycket kraft som behövs för att lyfta något. Efter varje uppgift rapporterade grupperna sina resultat och gick efter det vidare till nästa skede.
Då grupperna provat på vad som krävs för att ta sig upp i rymden fick de i uppgift att bygga fallskärmar för att också ta sig ner så tryggt som möjligt. Målet var att försöka få ett valfritt föremål att falla så långsamt som möjligt och många limstift fick agera testraket. Timmen avslutades förstås med en fallskärmsuppvisning.
Nyfiken på att veta mer?
Vill du genomföra escape room med rymdtema med din klass? Lärarhandledningen finns här.
Skolresurs har dessutom flera escape rooms från tidigare för olika målgrupper, de nås i Skolresurs materialbank.
Dessutom hittar du mer rymdrelaterat material på ESERO Finlands hemsida. Där finns bland annat videor om hur utomjordingen Paxi utforskar allt från vattnets kretslopp till solsystemets planeter med åk 1–5 som målgrupp.
*Inom Skolresurs verkar LUMA-center Åbo Akademi, som i sin tur är del av Finlands LUMA-nätverk. LUMA står för naturvetenskaper och matematik (luonnontieteet ja matematiikka på finska). Skolresurs är placerat vid Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi.