Skriv här det du söker efter!

Aktuellt

Aktuellt

Vappen i Åbo firas hemma – pyssla din egen valborgshatt, se mösspåläggning på distans eller ordna balkongpicknick

Undantagsförhållandena påverkar också vårens största folkfest, valborg. I år håller vi oss hemma, men firar trots allt tillsammans. Det finns distansprogram för flera dagar.

– Till mina egna valborgstraditioner hör att samlas vid Konstmuseet på Puolalabacken, studenternas tal till våren och förstås picknick. I år firas vappen hemma. Vi kan följa med mösspåläggningarna på distans och utbringa en skål för våren, säger Åbo stadsdirektör Minna Arve.

Orsaken till distansvappen är de rådande bestämmelserna om sammankomstbegränsningar till följd av coronasituationen. En viktig regel är alltså att inga fysiska evenemang arrangeras och man bör inte ordna folksamlingar någonstans. Istället hyllas våren där hemma på distans. Utöver studentföreningarnas traditionella valborgsprogram hittar man aktiviteter och underhållning bland annat i fritidssektorns utbud.

– Under valborg och första maj ska man inte samlas för att fira tillsammans eller gå på picknick i stora grupper. Enligt statsrådets rekommendation ska man undvika all onödig vistelse på offentliga platser. Bara var och en orkar följa anvisningarna och begränsningarna får vi vårt samhälle att återgå till en vanlig vardag så fort som möjligt, säger överkommissarie Stephan Sundqvist från polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Åbo stad kommer inte att placera ut soptunnor, bajamajor eller avfallscontainrar i parkerna som man brukar. Distansvappen förorsakar inte några rutt- eller tidtabellsändringar i Fölis trafik. På torsdagen kör man enligt normal tidtabell och på första maj gäller helgtidtabeller.

En annorlunda valborg förenar

Högskolorna i Åbo och deras studentorganisationer är starkt engagerade i ett ansvarsfullt valborgsfirande. Man behöver ändå inte kompromissa med valborgsstämningen.

– Åbo Akademis slogan i dessa coronatider har varit ”Together while apart”. Att fira Valborg och första maj under en sån slogan förutsätter fantasi, en förmåga att tänka livet på ett annat sätt. Nu vill jag se sociala medier översvämmas av vappbilder på kreativa sätt att vara ”Together while apart”. Tillsammans starka, tillsammans smarta, tillsammans med avstånd, säger Åbo Akademis prorektor Mikael Lindfelt.

– Jag uppmuntrar till att fira vappen 2020 genom att glädjas åt livet och våren, men ändå ansvarsfullt och helst där hemma. Man kan hålla kontakten till vännerna på många sätt, trots att vi nu inte kan samlas som vi brukar, berättar biträdande rektor Piia Björn vid Åbo universitet.

– Nu är ett bra läge att hitta på olika sätt att skapa gemenskap tryggt från den egna gårdsplanen, balkongen eller soffan. Det finns virtuellt program i olika kanaler. På så sätt tar vi hand om både sin egen och andras hälsa, säger biträdande rektor Juhani Soini vid Åbo yrkeshögskola.

Studentorganisationernas valborgsprogram sker i sociala medier

Alla studentorganisationer i Åbo ordnar sitt valborgsprogram på distans, och man rekommenderar inga sammankomster under några omständigheter.

Åbo Akademis Studentkårs ordförande Matias Martelins tal på valborgsmässoafton sänds i ÅAS Facebook– och Instagramkonton kl. 18.20. Efteråt kl. 18.30 kan man följa Yles valborgsprogram, där vi till först får se den traditionella mösspåläggningen. Programmet är textat till finska och innehåller arkivmaterial, intervjuer och musik. I programmet uppträder bland andra Brahe Djäknar och Florakören. Som gäst är också Michael Monroe.

I ÅAS Vappen 2020-evenemang på Facebook listas också annat program som studentkåren ordnar.

Åbo universitets studentkårs TYYlikäs vappu följer ett traditionellt program också virtuellt. På valborgsmässoafton samlas man mitt på dagen för balkongbål och på första maj är det dags för hemmapicknick. Statyn Liljan tvättas och kläs i studentmössa via en videohälsning.

Det traditionella valborgsföljet på valborgsmässoafton sänds som en video på TYY:s sociala mediekanaler kl. 17. Den traditionella mösspåläggningen förbereds 17.30 med musikackompanjering av Sohon Torwet och Åbo universitets kör. TYY:s styrelseordförande Sofia Engblom håller valborgstal och studenterna drar på sig mössorna i Yle Turkus sändning på Yle Arenan med start kl. 17.50. Talet sänds också direkt via Turun Wappuradio.

Turun Wappuradio skapar feststämning 23–30.4. Den tvärvetenskapliga campusradion kan höras via nätet på www.turunwappuradio.com och på FM-frekvensen 93,8 MHz.

Studenthalarna är en given del av vappen och TYY önskar också att alla nuvarande och tidigare studerande hänger upp sina halare på balkonger eller i fönstren. Man kan dela sina halarbilder under #haalarihaaste2020.

Åbo yrkeshögskolas studentkår – TUOs evenemang EpäWabu sker på Facebook. TUOs styrelseordförande Jade Tähtinens tal hörs i Turun Wappuradio på valborgsmässoafton kl. 17.15 och efteråt kl. 18 ordnas det Party Game Night i TUOs Discord, alltså lättsamt spelande och häng på distans.

Programmet i Åbo YH:s medianomstuderandes Radio Tutka består av avkopplande, valborgsosande studentstämning på Instagram under kontot @radio_tutka. Det utlovas gäster och inkluderande aktiviteter.

Underhållning och kultur i hemmasoffan

Man kan ta en trygg start inför hemmavappen med bibliotekets valborgskaffelive 30.4 kl. 10–11. Evenemanget hålls på Åbo stadsbiblioteks Instagramkonto och vi får se många bekanta ansikten från morgonkaffestunderna samt några nya bekantskaper från bibliotekets kulisser. Det utlovas livemusik, serpentiner samt snack om studentvappens traditioner och historia. 

I Turku Rock Academys virtuella konsert på valborgsmässoafton får vi höra Kappe, som spelar akustisk rock kl. 19. Dimma framför en brokig blandning av olika musikgenrer kl. 21. Tidigare streamade spelningar hittas också på Rock Academys YouTube-kanal.

Hemmavappen förgylls också av Åbo filharmoniska orkesters Kammarmusiklive: i Valborgsmatinén 1.5 kl. 15 framför ÅFO lätta musikpärlor. Duka fram mjöd och munkar och njut av första maj till tonerna av musik!

Kom också ihåg Åbo stadsteaters Somenäyttämös fredagssändningar. Inspelningar av tidigare sändningar finns under Videor-menyn på Åbo stadsteaters Facebook-sida.

Aktiviteter för hela familjen

På Vimmas Instagram-konto firar man vappen hela veckan. I Live Präkäämö förbereder man sig för hemmavappen på måndag 27.4 kl. 15.30 med valborgspyssel för dekorering i hemmet och i form av accessoarer. Designa roliga hattar för hela familjen! Nya pysseltips läggs upp varje dag från tisdag till fredag. Det utlovas bland annat enkla pom-poms av dagstidningar och dekorerade mjödflaskor för att sätta guldkant på vardagsrumspicknicken.

I Äventyrsparkens distanskonstverkstad 30.4 tillverkar man ett valborgsdjur av material som hittas hemma. Man kan följa med berättelsen om jätten i Svalbergas grottor på Äventyrsparkens Instagram-konto. Jätten har tröttnat på livet i ensamhet och vill hänga med ledarna i Äventyrsparken.

Man kan också rivstarta valborgsmässoafton med Åbo motionstjänsters valborgsgympa kl. 9.30–10 på Impivaara simhalls Facebook-sida. Du behöver en mjödflaska som redskap. Inför vappen kommer det publiceras en instruktionsvideo för ansvarsfullt friluftsliv, där man påminner om trygga sätt att röra sig utomhus i undantagstider. På Åbo motionstjänsters YouTube-kanal finns dessutom en ny videoserie om naturstigar i vår stad.

De ungas valborg

På valborgsmässoafton hålls ungdomstjänsternas öppna CSGO 1v1-turnering kl. 16. Den lättsamma turneringen streamas på Turku Game Academys Discord. I turneringen kan man vinna biobiljetter.

Det bjuds på många tjänster och mycket program för unga under valborgsveckan. På ungdomstjänsternas sidor www.turku.fi/sv/unga hittar man samtalsstöd och digitalt tidsfördriv.

På valborgsmässoafton kommer tre arbetspar från det patrullerande ungdomsarbetet röra sig ute på Åbos gator och diskutera med unga. De utbildade ungdomsarbetarna som patrullerar på gatorna rör sig i Hallis och i centrum. De sistnämnda är anträffbara per telefon (Merja, tfn. 050 590 7671 och Eveliina, tfn. 040 617 5754).

Dela din valborgsbild #vappenhemma

Det lönar sig att föreviga den egna hemmavappen och dela på sociala medier under #vappenhemma och tagga @turkukaupunki i inlägget. De bilder som utstrålar bäst valborgsstämning belönas med små överraskningspriser.

Mer information och länkar till alla #vappenhemma -evenemang finns på adressen www.turku.fi/sv/vappenhemma

Fler valborgsaktiviteter hittar du i Åbokalenderns virtuella evenemang.

#vappenhemma #vappukotona #tyylikäsvappu #EpäWabu2020 #etävappu2020