Kirjoita tähän hakemasi!

Ajankohtaista

Ajankohtaista

Turun vappu vietetään kotona – tekemistä riittää vappuhatun askartelusta etälakitukseen ja parvekepiknikkiin

Poikkeusolot vaikuttavat myös vapun, kevään suurimman kansanjuhlan, viettoon. Tänä vuonna pysytellään kotona, mutta juhlitaan silti yhdessä. Etäohjelmaa riittää usean päivän ajaksi. 

Etävapun taustalla ovat voimassaolevat määräykset kokoontumisten rajoittamisesta koronatilanteen vuoksi. Tärkeänä sääntönä siis on, että fyysisiä tapahtumia ei järjestetä eikä mihinkään tule kokoontua. Kevättä juhlistetaan sen sijaan kotona etäyhteyksien välityksellä. Opiskelijajärjestöjen perinteisen vappuohjelman lisäksi tekemistä ja viihdettä löytyy muun muassa Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan tarjonnasta.

– Vappuna ei pidä kokoontua yhdessä juhlimaan tai mennä isolla porukalla piknikille. Valtioneuvoston suosituksen mukaisesti on vältettävä kaikkea tarpeetonta oleskelua yleisillä paikoilla. Kun jokainen jaksaa vielä noudattaa ohjeita ja rajoituksia, saamme yhdessä yhteiskuntamme palaamaan mahdollisimman pian takaisin tavalliseen arkeen, sanoo ylikomisario Stephan Sundqvist Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Turun kaupunki ei toimita puistoihin roskakoreja, bajamajoja tai jätelavoja, kuten tavallisesti. Fölin liikenteeseen etävappu ei aiheuta reitti- eikä aikataulumuutoksia. Torstaina ajetaan normaalin aikataulun mukaan, vapunpäivänä 1.5. on pyhäaikataulu. 

Toisenlainen vappu yhdistää 

Turun korkeakoulut sekä niiden opiskelijajärjestöt ovat vahvasti sitoutuneita vastuulliseen vapunviettoon. Vapun tunnelmasta ei kuitenkaan tarvitse tinkiä. 

– Åbo Akademin iskulause näinä korona-aikoina on ollut ”Together while apart”. Vapunvietto sellaisen iskulauseen alla vaatii mielikuvitusta, kykyä ajatella elämää eri tavalla. Nyt haluan nähdä somekanavien tulvivan vappukuvia luovista tavoista olla ”Together while apart”. Yhdessä vahvoja, yhdessä fiksuja, yhdessä etäisyydellä, sanoo Åbo Akademin vararehtori Mikael Lindfelt.

– Kannustan viettämään 2020 vapun elämästä ja keväästä iloiten, mutta kuitenkin vastuullisesti ja mielellään ihan kotona. Ystäviin voi olla yhteydessä monin tavoin, vaikka nyt emme voikaan kokoontua perinteiden mukaisesti, Turun yliopiston vararehtori Piia Björn kertoo.

– Nyt on hyvä aika keksiä erilaisia keinoja toteuttaa yhteisöllisyyttä turvallisesti omalta pihalta, parvekkeelta tai sohvalta käsin. Virtuaaliohjelmaa on tarjolla eri kanavissa. Näin pidämme huolta sekä omasta että muiden terveydestä. sanoo Turun AMK:n vararehtori Juhani Soini.

Opiskelijajärjestöiden vappuohjelma pyörii somessa 

Kaikki turkulaiset opiskelijajärjestöt järjestävät vappuohjelmansa etänä, eikä kokoontumisia suositella missään muodossa. 

Åbo Akademis Studentkår puheenjohtaja Matias Martelinin vappuaaton puhe näytetään ÅAS:n Facebookissa ja Instagramissa klo 18.20. Sen jälkeen klo 18.30 voi siirtyä seuraamaan Ylen vappuohjelmaa, jonka alussa nähdään perinteinen lakitus. Suomeksi tekstitetty ohjelma sisältää arkistomateriaalia, haastatteluita ja musiikkia. Esiintyjinä Brahe Djäknar ja Florakören. Vieraana myös Michael Monroe.

Turun yliopiston ylioppilaskunnan TYYlikäs vappu noudattaa perinteistä ohjelmaa myös virtuaalisesti. Vappuaattona kokoonnutaan puoliltapäivin parvekebooleille ja vapunpäivänä on kotipiknikin aika. Liljan patsaan pesu ja lakitus puheineen toteutetaan videotervehdyksenä.

Vappuaaton perinteinen vappukulkue nähdään videon muodossa TYY:n somekanavilla klo 17. Perinteiseen lakitukseen valmistaudutaan 17.30 Sohon Torwien ja Turun yliopiston kuoron musiikin säestyksellä. TYY:n hallituksen puheenjohtaja Sofia Engblomin vappupuhe ja ylioppilaiden lakitus tapahtuvat klo 17.50 alkavassa Yle Turun lähetyksessä Yle Areenassa. Suorana puhe lähetetään Turun Wappuradion kautta. 

Turun Wappuradio virittelee juhlatunnelmia 23.–30.4. Poikkitieteellinen kampusradio on kuultavissa nettiradiona www.turunwappuradio.com ja FM-taajuudella 93,8 MHz. 

Vappuun kuuluvat opiskelijahaalarit ja TYY toivookin kaikkien nykyisten ja entisten opiskelijoiden ripustavan haalarinsa näkyviin parvekkeille tai ikkunoihin. Kuvia haalareista voi jakaa aihetunnisteella #haalarihaaste2020. 

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – TUOn EpäWabu-tapahtuma toteutuu Facebookissa. TUOn hallituksen puheenjohtaja Jade Tähtisen puhe kuullaan Turun Wappuradiossa vappuaattona klo 17.15 ja sen jälkeen klo 18 alkaen järjestetään TUOn Discordissa Party Game Night eli rentoa pelailua ja hengailua etänä.

Turun AMK:n medianomiopiskelijoiden Radio Tutkan ohjelmistossa vappuaaton iltapäivässä on rentoa, vappuisaa opiskelijameininkiä Instagramissa @radio_tutka -tilillä. Mukana vieraita ja osallistavaa toimintaa.

Viihdettä ja kulttuuria kotisohville

Kotivapun voi käynnistää turvallisesti Kirjaston vappukahvi-livessä 30.4. klo 10–11. Turun kaupunginkirjaston Instagramissa järjestettävässä tapahtumassa on mukana monia aamukahveilla nähtyjä kasvoja sekä muutama uusi tuttavuus kirjaston kulisseista. Luvassa live-musiikkia, serpentiiniä sekä puhetta opiskelijavapun perinteistä ja historiasta. 

Turku Rock Academyn virtuaalikonsertissa vappuaattona kuullaan akustista rockia esittävä Kappe klo 19. Monipuolisesti musiikin genrejä yhdistelevä Dimma esiintyy klo 21. Myös aiemmin striimatut keikat löytyvät Rock Academyn YouTube-kanavalta. 

Kotien vappua siivittää myös Turun filharmonisen orkesterin Kamarimusiikkilive, jonka Vappumatineassa 1.5. klo 15 TFO esittää kevyen musiikin helmiä. Kata kotikatsomoon simaa ja munkkeja ja nauti vapunpäivästä musiikin parissa! 

Muista myös Turun kaupunginteatterin Somenäyttämön perjantaiset lähetykset. Tallenteet lähetyksistä löytyvät Videot-osiosta Turun Kaupunginteatterin Facebook-sivulta.

Tekemistä koko perheelle

Vimman Instagramissa vietetään vappua koko viikko. Live Präkäämössä valmistaudutaan kotivappuun maanantaina 27.4. klo 15.30 askartelemalla vappukoristeita kodin somistukseen sekä ylle puettaviksi. Ideoidaan hauskat hatut vaikka koko perheelle! Uusia askarteluvinkkejä julkaistaan joka päivä tiistaista perjantaihin. Luvassa on muun muassa helppoja huiskuja sanomalehdistä, sekä somistettuja simapulloja juhlistamaan vapunpäivän olohuonepiknikkiä. 

Seikkailupuiston Etätaidepajassa 30.4. valmistetaan kotona löytyvistä materiaaleista vappueläin. Pääskyvuoren luolien jättiläisen tarinaa seurataan Seikkailupuiston Instagramissa. Jättiläinen on kyllästynyt yksinäiseen elämään ja halunnut ohjaajien mukaan Seikkikseen. 

Vappuaaton voi käynnistää myös Turun Liikuntapalveluiden vappujumpan tahtiin klo 9.30–10 Impivaaran uimahallin Facebook-sivulla. Välineeksi tarvitaan simapullo. Vapuksi ilmestyy myös vastuullisen ulkoilijan ohjevideo, joka muistuttaa, miten ulkoilla turvallisesti poikkeusaikana. Turun liikuntapalveluiden YouTube-kanavalta löytyy lisäksi uusi videosarja kaupunkimme luontoliikuntakohteista.

Nuorten vappu

Vappuaattona nuorisopalvelujen avoin CSGO 1v1 -turnaus klo 16. Leikkimielinen turnaus striimataan Turku Game Academyn Discordissa. Turnauksen palkintoina on leffalippuja. 

Nuorille tarjotaan paljon palveluita ja ohjelmaa vappuviikolla. Keskustelutukea ja tekemistä digimaailmassa löytyy nuorisopalveluiden sivuilta www.turku.fi/nuoret 

Vappuaattona liikkeellä Turun kaduilla on kolme jalkautuvan työn työparia keskustelemassa nuorten kanssa. Kaduille jalkautuvat koulutetut nuorisotyöntekijät kiertävät Halisissa ja keskustassa. Jälkimmäisiin saa yhteyden puhelimella (Merja, puh. 050 5907671 Eveliina, puh. 040 617 5754).

Jaa omat vappukuvasi #vappukotona ja #vappenhemma

Omia tapoja viettää turkulaista etävappua kannattaa tallentaa ja jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteella #vappukotona ja #vappenhemma ja tägäämällä @turkukaupunki mukaan postaukseen. Parhaita kotiolojen vapputunnelmia huokuvat kuvat palkitaan pienillä yllätyksillä. 

Lisätiedot ja linkit kaikkiin #vappukotona -tapahtumiin osoitteesta www.turku.fi/vappukotona 

Lisää tekemistä vappuun löytyy Turkukalenterin virtuaalitapahtumista.

#vappukotona #vappenhemma #etävappu2020 #tyylikäsvappu #EpäWabu2020