Skriv här det du söker efter!

Aktuellt

Aktuellt

Finländarnas förhållande till havet samlas i utställning

John Nurminens Stiftelses nya kulturprojekt samlar minnen med anknytning till havet av finländarna. Projektet Minnenas hav har som mål att ge perspektiv på människors fantasier och föreställningar om havet, samt aktivera finländarna att tänka över sitt förhållande till Östersjön. Av minnena och förhållningssätten sammanställs en kuraterad, multimedial utställning som öppnar på Östersjödagen 27.8.2020 i Helsingfors stadshus.

Insamlingen sker i samarbete med flera aktörer, däribland Åbo Akademi. 

– Både våra vardagliga och högtidliga minnen från havsmiljöer och av att leva tillsammans med havet är värdefullt immateriellt kulturarv, som behöver upprätthållas och sparas också för kommande generationer. Det är fint att projektet Minnenas hav sammanför krafterna inom forsknings- och kulturbranschen till att ta hand om detta arv, säger Jaana Kouri, forskare inom forskningsprofilen Havet vid Åbo Akademi.

John Nurminens Stiftelse samlar havsminnen på svenska, finska och engelska och minnet kan delas i form av bild, text, ljudband eller video. Projektets mål är att lämna ett bestående avtryck i nationens minne och kartlägga det nationella kulturarvet.

Stiftelsen kommer att fortsätta insamlingen av minnen också efter att utställningen öppnats 27.8. Av detta material planeras nya utställningar, böcker eller podcaster. 

Mera information om projektet och hur man deltar finns på stiftelsens webbsida: johnnurmisensaatio.fi/sv/minnenas-hav/

Klicka på denna länk för att läsa mera om Åbo Akademis forskningsprofil Havet.