Skriv här det du söker efter!

Aktuellt

Aktuellt

Astrabygget blir en del av Ljusstigen

Bygget av det nya campuscentret Astra kommer vara en del av årets upplaga av Åbo stads evenemang Ljusstigen. Under evenemanget den 6–9 december 2023 belyses byggplatsen på Åbo Akademis campus upp av en ljusinstallation.

Vid Åbo domkyrka fanns Finlands första skola och där grundades även den Kungliga Akademien i Åbo 1640. I centrum av gamla Åbos unika och historiska miljö byggs nu ett nytt campus för framtidens utbildning. Detta vill Stiftelsen för Åbo Akademi tillsammans med Åbo Akademi uppmärksamma med en ljusinstallation.  

Mitt i de historiska kvarteren, vid korsningen av Biskopsgatan och Porthansgatan, finns kvarteret Stjärnan vars namn härstammar från Engels stadsplan. Här bygger nu Stiftelsen för Åbo Akademi campuscentret Astra, som ska bli en mötesplats för Åbo Akademis studerande, personal och för allmänheten.   

Under evenemanget Ljusstigen kommer byggplatsen att belysas av en ljusinstallation. Konstverket svävar cirka en halv kilometer ovanför byggplatsen och åskådliggör hur den nya byggnaden tar form. Byggkonstruktionerna är en del av ljusinstallationen. I samspel med mörker, dis och kontraster på byggplatsen skapas en upplevelse av skönhet, nyskapande och förväntan.  

 

Stiftelsen för Åbo Akademi och Åbo Akademi har beställt ljuskonstverket.

Ljusevenemanget ordnas i centrum och i området Gamla Åbo 6–9.12.2023. Samtliga konstverk och programuppgifter uppdateras på sidan https://www.turku.fi/sv/ljusstigen