Skriv här det du söker efter!

Studenternas erfarenheter av Nordplus-utbyte

Studenternas erfarenheter av Nordplus-utbyte

Mitt utbyte i Tromsø läsåret 2015-16

Studierna i Norge börjar tidigare än i Finland så det var lite ovant att börja studierna redan tidigt i augusti. Samtidigt gällde det att sköta sommarjobb på heltid fram till sista augusti. Som tur var, var jobbet datorbaserat och gick att sköta på distans. Dessvärre gick jag pga. detta miste om en hel del av möjligheterna som Tromsø hade att bjuda på i augusti. Från universitetets håll ordandes det en hel del välkomstjippon och för att vara en relativt liten stad så har Tromsø ett brett kulturutbud.

Den mesta av tiden har gått åt till studier. Föreläsningar har jag enbart haft måndag till onsdag, så resten av veckans dagar har lämpat sig fint för att sitta och jobba i läsesalen eller biblioteket. I Tromsø får magisterstuderandena i historia tillgång till egen läsesal med privata arbetsbord, så tummen upp för detta arrangemang. Likaså finns ett eget kök tillhanda. Hittills har jag studerat organisationsteori och historiografi samt inlett skrivandet av magisteravhandlingen. Det gäller att studera mycket på egen hand. Kursföreläsarna är kompetenta inom sina respektive områden. Inom historiografin låg fokus självfallet delvis på den norska historiografin. Väldigt intressant om man önskar omväxling och fördjupning i områden som inte erbjuds vid det egna universitetet.

Under fritiden har jag engagerat mig i en lokal brädspelsklubb och så har jag relativt aktivt besökt olika gigs i staden. På södra delen av Tromsøya finns en trevlig liten strand, och under senhösten drog vinterbadssäsongen i gång. Dessvärre verkar inte denna kultur vara alltför utbredd i Tromsø så det kan bli lite kallt på stranden när omklädningsrum saknas.

Adrian Nysand, studerande vid Åbo Akademi, 29.12.2015

 

Mitt utbyte vid Uppsala universitet hösten 2015

Min beslutning om at tage på udvekslingsophold har måske været en smule spontan, men samtidig har det været én af de bedste beslutninger, jeg har truffet i mit liv som universitetsstuderende. Det eneste jeg fortryder, er at jeg ikke gjorde det tidligere, så jeg kunne nå at gøre det igen.

I efteråret 2015 rejste jeg til Uppsala i Sverige for at læse historie i et semester. Dette halve år har vist sig at være utroligt givtigt både på et fagligt og socialt plan. Uppsala Universitet er det ældste universitet i Skandinavien, og historien er tilstede overalt i byen. Det er dog ikke kun historien, der fylder meget i Uppsala, det gør den sociale interaktion mellem de studerende også. I Uppsala kan man som studerende melde sig ind i én af byens 13 nationer, hvor der er rig mulighed for at få nye bekendtskaber.

Under mit ophold har jeg mødt studerende fra hele jorden. Det har været utroligt spændende at debattere de samme faglige problemstillinger med studerende fra hele jorden, og det faglige udbytte herfra har været enormt og helt klart noget man kan tage med sig på sin videre færd.

Selvom det måske virker som en stor og til tider uoverskuelig beslutning, så kan jeg kun anbefale at man kaster sig ud i det!

At vove er at tabe fodfæste en kort stund. Ikke at vove er at tabe sig selv.

Bernhard Bolt-Jørgensen, studerande vid Aarhus universitet, 14.1.2016

Uppdaterad 10.10.2018