I fortbildningen Flerspråkighet i fokus får du fördjupa dina kunskaper om den flerspråkiga elevens lärande. Tillsammans med sakkunniga och aktiva lärare från fältet väver vi ihop teori och praktik och du får stöd och inspiration för att stärka din kompetens kring att undervisa flerspråkiga elever.
Vi fokuserar bland annat på följande teman: språkstödjande arbetssätt, kulturmedveten undervisning, språkstörning och bedömning av flerspråkiga elever.
Kom med och ta del av modeller och konkreta verktyg hur du kan stöda den flerspråkiga elevens språk- och kunskapsutveckling!
Innehåll:
Svenska som andraspråk (höstterminen 2025) Vi inleder modulen med att se närmare på den flerspråkiga elevens andraspråksutveckling. Vi tar del av språkstödjande arbetssätt och modeller hur elevens språk och ämneskunskap kan utvecklas parallellt. Vidare presenteras olika läs- och skrivstrategier. Vi får höra om samundervisningens betydelse och hur den kan genomföras i praktiken. Omfattning: Två heldagar närstudier och fem distansträffar. |
Kulturmedveten undervisning (vårterminen 2026) I den andra modulen ser vi närmare på skolans och lärarens roll i integrering av nyanlända elever och hur vi kan jobba för en kulturell medvetenhet i skolvardagen och i undervisningen. Vi får bekanta oss med olika arbetssätt för att motverka rasism i skolan. Omfattning: En heldag närstudier och en distansträff. |
Språkstörning och flerspråkiga elever (vårterminen 2026) Vad är språkstörning och hur kan vi upptäcka det hos flerspråkiga elever? Språkstörning innebär svårigheter att förstå och använda språket på samma nivå som jämnåriga. Hos elever med flera språk kan det ibland vara svårt att veta vad språkliga svårigheter beror på och det finns därför risk för både under- och överdiagnostisering. Kunskap om vilka faktorer som påverkar språkutvecklingen hos flerspråkiga elever hjälper oss att förstå när språkliga svårigheter behöver utredas vidare. Föreläsningen går igenom teori och begrepp gällande språkstörning hos en- och flerspråkiga elever, samt vilket stöd de behöver i skolan. Vilka undervisningsmetoder är effektiva och hur kan vi öka den språkliga tillgängligheten för både en- och flerspråkiga elever med språkstörning? Omfattning: En distansträff |
Bedömning av flerspråkiga elever (vårterminen 2026) I den sista modulen fördjupar vi oss i bedömning av flerspråkiga elever utgående från läroplanen. Vi bekantar oss med olika bedömningsstöd för svenska som andraspråk. Olika bedömningsmodeller och -verktyg för bedömning av flerspråkiga elevers ämneskunskap presenteras. Omfattning: En heldag närstudier och två distansträffar. |
Utbildare:
![]() |
Lotta Forsman, docent, universitetslektor i flerspråkighetsdidaktik, Åbo Akademi |
![]() |
Mari Bergroth, äldre universitetslektor i pedagogik, Helsingfors Universitet |
![]() |
Hanna Helttunen, leg logoped, Hällsboskolan Kungsholmen, Specialpedagogiska Skolmyndigheten, Stockholm |
![]() |
Kirsi Wallinheimo, universitetslektor, Helsingfors Universitet |
Målgrupp: Lärare i grundläggande undervisning åk 1–9.
Tidpunkt: Hösten 2025–våren 2026
Preliminära orter: Preliminärt alternerar närstudierna mellan Vasa, Tammerfors och Helsingfors med möjlighet till distansdeltagande. Orterna slås fast senare.
Omfattning och arbetssätt:
Fyra närstudiedagar och 9 distansträffar. Träffarna består av föreläsningar, workshoppar, gruppdiskussioner och eget arbete som kopplas till den egna undervisningen.
Avgift:
Fortbildningen finansieras av Utbildningsstyrelsen och är därför avgiftsfri för deltagarna. Observera att Utbildningsstyrelsens fortbildningsfinansiering inte omfattar Åland. Avgifter för resor, kost och logi på egen bekostnad.
