Specialiseringsutbildning i karriärvägledning 2026-2027 (30 studiepoäng)
Ansökan öppnar i september 2025. |
Allmänt
Färdigheterna i livslång karriärvägledning behöver stärkas för att främja ett jämlikt, rättvist och mångfaldigt samhälle. Efterfrågan på de svenskspråkiga vägledarnas möjlighet till påbyggnadsutbildning har redan länge varit aktuell. Nu finns en unik möjlighet att delta i en specialiseringsutbildning inom karriärvägledning arrangerad av Åbo Akademi. Utbildningen svarar på behovet av kompetenshöjande utbildning för karriärvägledare i Svenskfinland.
Målgrupp
Specialiseringsutbildningen erbjuds nationellt åt personer som arbetar med vägledning inom olika sektorer. Målgruppen är i första hand yrkesutbildade personer inom undervisningssektorn och småbarnspedagogiken samt personal vid högskolor. I målgruppen ingår också yrkesutbildade med lämplig högskoleexamen vilka arbetar med karriärvägledning inom den offentliga, privata eller tredje sektorn. Observera att ett minimiantal om 23 deltagare krävs för att specialiseringsutbildningen ska kunna starta.
Urvalskriterier
- Alla med minst en lägre högskoleexamen kan söka till utbildningen.
- Sökande med mer än 1 års arbetserfarenhet från området prioriteras och har förtur till platserna. På arbetsintyget behöver det framkomma på vilket sätt man jobbat med vägledning.
- Även sökande utan högskoleexamen men med tillräcklig arbetserfarenhet kan antas till utbildningen om platserna inte fylls med behöriga sökande.
Utbildningens målsättning och innehåll
Specialiseringsutbildningen inom karriärvägledning vid Åbo Akademi har som mål att främja den professionella utvecklingen och yrkeskompetensen hos personer som arbetar med livslång vägledning. Specialiseringsutbildningen består av tre moduler med en omfattning av 10 studiepoäng per modul. Totalt omfattar utbildningen 30 studiepoäng. Modulerna genomförs under tre terminer (våren 2026-våren 2027).
Modul 1: Karriärvägledningens teoretiska grundval (10 sp)Tidpunkt: Våren 2026 Karriärutvecklingsteorier (5 sp)I modulen får den studerande bekanta sig med centrala karriärutvecklingsteorier och lära sig att analysera och utvärdera förhållandet mellan karriärutvecklingsteorier under olika perioder med varandra. Den studerande får även ta del av hur man kan undersöka individers och samhällens livsförlopp ur olika teoretiska perspektiv samt hur man kan förstå individers vägledningsbehov i olika livssituationer inom olika områden av det mänskliga livet och tillämpa karriärutvecklingsteorier i vägledningsarbetet. Livslångt karriärlärande (5 sp)I modulen får den studerande kunskap att redogöra för vad karriärkompetens och karriärlärande innebär inom vägledning och handledning samt lära sig tillämpa kunskap om arbetsliv och prognostisering för att stödja karriärlärande och lärandeperspektiv i utveckling av karriärkompetens. Den studerande får även kunskap att kritiskt kunna reflektera kring karriärlärande med beaktande av framtidens kompetensbehov. |
Modul 2: Karriärvägledningens kundarbete i ett hållbart samhälle (10 sp)Tidpunkt: Hösten 2026 Digitalisering, jämställdhet och inkludering (5 sp)I modulen får den studerande fördjupad förståelse för centrala begrepp relaterade till digitalisering, jämställdhet och inkludering i karriärvägledning. Den studerande lär sig att kritiskt granska olika digitala tjänster och karriärvägledningsverktyg, bedöma deras användbarhet och tillgänglighet, samt identifiera och hantera egna omedvetna fördomar och attityder för att främja ett jämställt och inkluderande kundarbete. Den studerande får även förståelse för olika etiska principer inom vägledningsarbetet för att kunna identifiera och agera i enlighet med dessa. Grön omställning och hållbara karriärvägledningsprocesser (5 sp )Modulen ger den studerande kunskap kring nyckelbegrepp relaterade till grön omställning och hållbarhet och fördjupad kunskap om hur dessa begrepp relaterar till karriärvägledning. Den studerande får även beredskap att kunna tillämpa kunskap om framtidsutsikter och utvecklingen inom olika sektorer i sitt vägledningsarbete. Utöver det får den studerande fördjupad förståelse för hur kompetensbehoven för ett hållbart arbetsliv relateras till karriärvägledning. |
Modul 3: Systemisk utveckling av karriärvägledning (10 sp)Tidpunkt: Våren 2027 Karriärvägledarens reflexiva professionella kompetens (3 sp )I modulen får den studerande fördjupad kunskap att kunna identifiera nyckelområden för utveckling av sin professionella kompetens, bedöma sina egna värderingar inom karriärvägledning samt formulera sig teoretiskt över sin egen karriärutveckling. Dessutom får den studerande reflektera över sin egen roll och utveckling som karriärvägledare i slutdiskussion tillsammans med kurshandledare. Utvecklingsprojekt (7 sp)Modulen ger den studerande kunskap om tidigare forskning som rör handledning och förståelse för sambandet mellan vetenskap och beprövad erfarenhet. Den studerande identifierar en frågeställning och ett utvecklingsbehov i relation till vägledning inom en organisation och planerar, genomför samt rapporterar ett utvecklingsarbete som rör vägledning inom sin egen organisation. Dessutom får den studerande fördjupad förståelse att kritiskt kunna granska och problematisera olika tillvägagångssätt för utvecklingsarbete som rör vägledning inom en organisation. Slutligen får den studerande fördjupade insikter i hur man systemiskt kan utveckla karriärvägledningen i enlighet med principerna för livslång vägledning. |
Pris
Utbildningen genomförs med finansiering från undervisnings- och kulturministeriet. Dessutom uppbärs en avgift på 1200 €. Avgiften betalas innan utbildningen inleds. Deltagaren står även för kostnader i samband med deltagande i närstudiedagar.