Skriv här det du söker efter!

Pressmeddelande

Pressmeddelande

Kolneutral farled mellan Åbo och Stockholm utvecklas – projektet får betydande finansiering från Business Finland

Rauma Marine Constructions, Viking Lines, Åbo Akademis och Kempowers gemensamma projekt Decatrip får finansiering på 1.596.000 euro av Business Finland. Projektets syfte är att utveckla en lösning som möjliggör kolneutral sjöfart mellan Åbo och Stockholm. Målet kan nås redan om fem år.

Ett nytt projekt, som lanserat av varvet i Raumo (Rauma Marine Constructions, RMC), rederiet Viking Line, Åbo Akademi och tillverkaren av elfordonsladdningsteknologi, Kempower, har den 9 september fått betydande finansiering om 1.596.000 euro av Business Finland. Syftet med det gemensamma projektet, som döpts till Decatrip, är att utveckla en så kallad koldioxidneutral grön korridor (green corridor) mellan Åbo och Stockholm för frakt och passagerare.

– Lösningen som utvecklas inom projektet möjliggör en fullständigt koldioxidneutral frakt- och passagerartrafik men är även skalbar på andra rutter. Detta är viktigt eftersom alla EU-länder, inklusive Finland, har förbundit sig till att reducera koldioxidutsläppen, berättar Mika Laurilehto, tf verkställande direktör för Rauma Marine Constructions.

Understödet från Business Finland riktas till RMC, Åbo Akademi och Kempower. Åländska Viking Line fick i sin tur understöd från Ålands landskapsregering eftersom Business Finland inte kan stöda ett företag vars hemort finns på Åland.

Projektet strävar i sitt första skede till en koldioxidneutral maritim korridor som trafikeras av Viking Line. RMC utvecklar inom ramarna för projektet energieffektiva lösningar för koldioxidneutral fartygsdrift och tillsammans med Kempower lösningar för laddning av elfordon ombord på fartygen. Forskningspartnern Åbo Akademis uppgift är att utvärdera den samhälleliga nyttan som en grön korridor innebär. Projektet koordineras av PBI Research Institute. Bränslet som möjliggör den gröna maritima korridoren kommer att tillverkas lokalt i Egentliga Finland.

Åbo Akademis forskningschef och docent i produktionsekonomi Magnus Gustafsson bedömer att utsläppseffekterna på Viking Lines rutt mellan Åbo och Stockholm kan elimineras redan inom fem år.

Allt fler konsumenter önskar hållbara produkter och tjänster och då avses utsläppen i hela logistikkedjan. Utgångspunkten för projektet är att kolneutralitet inte innebär att kostnaderna stiger märkbart då man använder finländsk teknologi. Detta kommer att innebära ett hållbart alternativ för passagerarna, en möjlighet för industrin att få en konkurrensfördel inom hållbar transport och ett konkret exempel på hur finländsk know-how kan eliminera utsläppen från sjöfart.

 

För ytterligare information, kontakta:

Magnus Gustafsson, forskningschef, docent, Åbo Akademi
tfn. +358 40 554 0507
e-post magnus.gustafsson@abo.fi

Mika Laurilehto, tf verkställande direktör, Rauma Marine Constructions
tfn. +358 400 833 620
e-post mika.laurilehto@rmcfinland.fi

 

 

Rauma Marine Constructions (RMC) är ett av Europas ledande varvsindustriföretag. Skeppsvarvet som grundades i Raumo 2014 är helt i finsk ägo. RMC specialiserar sig på att bygga och underhålla bil- och passagerarfärjor, flerfunktionella isbrytare och militärfartyg. Du hittar mer information på www.rmcfinland.fi.

Viking Line är det marknadsledande varumärket i passagerartrafiken på Östersjön med trafik mellan Finland, Åland och Sverige samt mellan Finland och Estland. Med över 2000 anställda är vi Finlands största sjöarbetsgivare. Våra rötter härstammar från skärgården där många av våra anställda bor. Vi jobbar för hållbarhet i allt vi gör och vårt nya klimatsmarta fartyg Viking Glory påbörjade sin trafik den 1 mars 2022. Med miljö, komfort och kunden i fokus tar morgondagens reseupplevelser form.

Kempower planerar och tillverkar lösningar för DC-likströmssnabbladdning av elfordon. Vi är djupt engagerade i elfordon och har en djup förståelse för laddningsmarknaden och en praktisk syn på verksamheten. Rötterna till vår produktutvecklingen och produktionen finns i Finland och merparten av våra material och komponenter införskaffas lokalt. Vi betjänar samtliga elfordon, från personbilar och nyttofordon till gruvmaskiner, båtar och motorsport. Kemppi Groups 70-åriga erfarenhet av att utveckla DC-strömkällor ställer höga krav på kvaliteten då det gäller utvecklingen av produktdesign och användarupplevelse. Kempower är noterat på marknadsplatsen Nasdaq First North Growth Market Finland. www.kempower.com