Skriv här det du söker efter!

Pressmeddelande

Pressmeddelande

Kriser, jordbävningar och större olycksfall – AR och VR blir redskap då vården övar katastrofinsatser

Jordbävningar, översvämningar, pandemier och andra katastrofer har ökat behovet av beredskap inom hälso- och sjukvården. Åbo Akademi deltar i ett eu-finansierat projekt som på ett helt nytt sätt använder Augmented Reality- (AR) och Virtual Reality (VR)-teknik för att stödja den digitala omvandlingen av vårdutbildningen.

Då de som deltar i projektet drar på sig sina AR/VR-glasögon kommer de omedelbart att förflyttas in i uppslukande simuleringar av olika katastrofscenarier. Framför sig kommer de att kunna se till exempel ett case som rör jordbävning där en patient behöver första hjälpen eller någon som fått ett krampanfall, blödning, fraktur eller liknande. Den här typen av övningar som förverkligas inom projektet EcoDN HUB kommer att ge studerande, lärare och sjuksköterskor möjligheten att förbättra sin digitala beredskap och anpassningsförmåga. Åbo Akademis del i projektet blir bland annat att utveckla handbok, riktlinjer och innehåll till två av de videor som ska användas i simuleringarna.

– Projektet kommer genom innovativa utbildningsverktyg att förbättra både de studerandes och sjuksköterskors kompetens och beredskap inom verkliga katastrofinsatser. Vi tror att projektet kan bli en vägvisare inom högre utbildning för att hantera katastrofsituationer, säger Lisbeth Fagerström, professor i vårdvetenskaper, som leder projektet vid Åbo Akademi tillsammans med universitetslektorerna Malin Andtfolk, Monika Koskinen och doktorand Susanna Nylund.

Projektets fokus kommer att ligga på att utveckla och stärka kärnkompetensen inom katastrofvård. Dessutom kommer det att bidra till en fördjupad förståelse för katastrofvård och öka medvetenheten om vikten av dess utbildning inom högre utbildning. Målsättningen är excellens inom både lärande och kompetensutveckling.

EcoDN HUB är ett samarbete mellan Akdeniz University, Koç University och Antalya Training and Research Hospital i Turkiet, Jihoceska Univerzita V Ceskych Budejovicich i Tjeckien, Universitatea De Vest Din Timisoara i Rumänien och Abo Akademi. Projekttiden är 1.12.2024-30.11.2026.

Mera information:
Lisbeth Fagerström, professor i vårdvetenskaper
Telefon: 050 3204 612