Kirjoita tähän hakemasi!

Lehdistötiedote

Lehdistötiedote

Kriisit, maanjäristykset ja suuronnettomuudet – AR ja VR valjastetaan katastrofitilanteisiin valmistautumisen tarpeisiin

Maanjäristykset, tulvat, pandemiat ja muut katastrofit ovat lisänneet terveydenhuollon varautumisen tarvetta. Åbo Akademi on mukana EU-rahoitteisessa hankkeessa, joka hyödyntää AR- ja VR-tekniikkaa (lisättyä todellisuutta ja virtuaalitodellisuutta) terveydenhuollon koulutuksen digitalisoinnin tukena täysin uudella tavalla.

Kun hankkeeseen osallistuvat panevat AR/VR-lasit päähänsä, he uppoutuvat välittömästi simulaatioihin erilaisista katastrofitilanteista. He saattavat nähdä edessään esimerkiksi maanjäristystilanteen, jossa potilas tarvitsee ensiapua, tai vastassa saattaa olla kouristuskohtauksesta, verenvuodosta tai luunmurtumasta kärsivä potilas.

Tällaiset EcoDN HUB -hankkeessa toteutettavat harjoitukset antavat opiskelijoille, opettajille ja sairaanhoitajille mahdollisuuden parantaa digivalmiuksiaan ja sopeutumiskykyään. Åbo Akademin tehtävänä hankkeessa on ollut muun muassa oppaan, linjausten ja sisältöjen kehittäminen kahdeksi simulaatioissa käytettäväksi videoksi.

”Hanke hyödyntää innovatiivisia koulutusvälineitä, joiden avulla parannetaan sekä opiskelijoiden että sairaanhoitajien osaamista ja valmiuksia todellisissa katastrofitilanteissa. Uskomme, että hankkeesta voi tulla suunnannäyttäjä sille, miten katastrofitilanteita käydään läpi korkeakoulutuksessa”, sanoo hoitotieteen professori Lisbeth Fagerström, joka johtaa hanketta Åbo Akademissa yhdessä yliopistonlehtori Malin Andtfolkin, Monika Koskisen ja tohtorikoulutettava Susanna Nylundin kanssa.

Hankkeen päätavoitteena on terveydenhuollon katastrofivalmiuden ydinosaamisen kehittäminen ja vahvistaminen. Lisäksi hanke syventää ymmärrystä katastrofitilanteissa vaadittavasta terveydenhuollosta ja lisää tietoisuutta valmiuksien kehittämisen tärkeydestä korkeakoulutuksessa. Tavoitteena on saavuttaa huipputaso niin oppimisen kuin osaamisen kehittämisenkin saralla.

EcoDN HUB -hanke toteutetaan yhteistyössä seuraavien tahojen kanssa: Akdeniz University, Koç University ja Antalya Training and Research Hospital Turkissa, Jihoceska Univerzita V Ceskych Budejovicich Tšekissä, Universitatea De Vest Din Timisoara Romaniassa ja Åbo Akademi Suomessa. Hankeaika on 1.12.2024–30.11.2026.

Lisätietoja antaa:
Lisbeth Fagerström, hoitotieteen professori, Åbo Akademi
Puhelin: 050 3204 612