Skriv här det du söker efter!

Pressmeddelande

Pressmeddelande

Ett encelligt ljus lyser upp Åbo stadsteater i höst

Konst möter vetenskap när pjäsen Mareld har premiär den 10 september 2020. Pjäsen är ett samarbete mellan konstnärskollektivet Fern Orchestra och marinbiologin inom forskningsprofilen Havet vid Åbo Akademi. Sammanlagt ges 15 föreställningar och intäkterna går till välgörenhet.

Encelliga organismer möjliggör vartannat av våra andetag och håller oss vid liv genom sin fotosyntes. Pjäsen Mareld uppmärksammar komplexiteten hos dessa och lyfter fram hur vår okunskap är det största hotet mot oss själva.

Pjäsens namn kommer från fornnordiska, där mar betyder hav. I pjäsens fokus finns encelliga mikroalger, så kallade dinoflagellater som har funnits i världshaven i 77 miljoner år. Dinoflagellaterna kan producera ett fenomen som kallas för bioluminiscens, vilket betyder att de kan vara självlysande. De har figurerat i folklore i Östersjöregionen sedan hundratals år tillbaka. 

– Även om cellerna är osynliga för ögat kan vi se deras mytomspunna ljusfenomen. Det här väcker frågor om hur vår upplevelse av verkligheten begränsas av våra sinnen och vår kunskap. Den världsbild vi har byggt upp kan skilja sig markant från algernas verklighet, vars observationsyta en helt annan än vår, säger Conny Sjöqvist, forskare i marinbiologi vid Åbo Akademi och en av medlemmarna i Fern Orchestra.

Två skådespelare belysta ovanifrån. De ser vikllösa ut.
Mareld är något av en kvantrealitet där tid och rum saknar betydelse. På bilden skådespelarna Ilona Salonen och Timo Tamminen. Foto: Samuel Salminen.

Hans roll har varit att ”kollidera” fram innehållet i pjäsen genom så gott som dagliga samtal med konstnären Vespa Laine. 

– Jag har fått bjuda till ordentligt och har blivit utmanad som forskare på flera plan, inte minst för att min professionella världsbild har ifrågasatts på ett nytt sätt, säger Sjöqvist, som också figurerar som en av karaktärerna i pjäsen.

– Jag har bidragit med kunskap om algerna, eller egentligen med att definiera vad vetenskapen känner till om dem idag. På så vis har vi kunnat antyda vad som ännu är okänt, i varje fall i vår värld. Det har bidragit till Mareld, en pjäs som är något mindre av lättsmält populärvetenskap, och något mer av en kvantrealitet där tid och rum saknar betydelse, säger Sjöqvist.

Mareld färdas genom havets olika lager, från en trygg mänsklig dimension till en encellig organism. Hur känns det att vara encellig? Kan ljuset som cellerna producerar vara en känsla? Föreställningen är översvallande kinestesi, mekanisk stimulans, ljus, mörker, ljud och hörspel. Det är en undervattensatmosfär i en veckad tid.

– Föreställningen utmanar en rådande världsbild där människan har en tendens att underordna naturen. Det är oansvarigt och förskjuter konsekvenserna av vårt agerande till kommande generationer. Ökad kunskap däremot, både förändrar världsbilden och gör vår position i den organiska helheten tydligare, säger Vespa Laine. 

Sammanlagt ges 15 föreställningar i september med premiär den 10 september 2020. Priset är ett frivilligt val av fyra alternativ mellan 10–69 euro. Samtliga intäkter används för att köpa skog som binder koldioxid, vilket ger publiken en konkret möjlighet till att påverka världen.

Mareld: Sopukka vid Åbo stadsteater, Östra strandgatan 14, Åbo, under 10–26.9.2020. Föreställningen är trespråkig (sv, fi, eng). Mera info: https://teatteri.turku.fi/turun-kaupunginteatteri/ohjelmisto/mareld.  

Bild på självlysande alg i blått sken på svart bakgrund.
Pyrocystis lunula. Foto: Samuel Salminen.

Mareld är en samproduktion av Fern Orchestra, Åbo stadsteater, Regionala danscentret i västra Finland och Miljö- och marinbiologi vid Åbo Akademi. Projektet stöds av Svenska kulturfonden, Centret för konstfrämjande, Konstsamfundet och Niilo Helanderin säätiö. 

I projektet medverkar Vespa Laine (koncept), Conny Sjöqvist (forskare), Markus Heino (ljuddesign och komposition), Samuel Salminen (grafisk design, bilder och projicering). På scen: Timo Tamminen, Ilona Salonen och Pyrocystis lunula.  

Fler bilder från scenen (foto: Samuel Salminen, skådespelare: Timo Tamminen och Ilona Salonen):

https://www.abo.fi/wp-content/uploads/2020/09/Mareld-kuva-Samuel-Salminen.jpg

https://www.abo.fi/wp-content/uploads/2020/09/Mareld-kuva-Samuel-Salminen1.jpg

https://www.abo.fi/wp-content/uploads/2020/09/Mareld-kuva-Samuel-Salminen2.jpg

Fler bilder på Pyrocystis lunula (foto: Samuel Salminen):

https://www.abo.fi/wp-content/uploads/2020/09/mareld1.jpg

https://www.abo.fi/wp-content/uploads/2020/09/mareld2.jpg

https://www.abo.fi/wp-content/uploads/2020/09/mareld3.jpg

https://www.abo.fi/wp-content/uploads/2020/09/mareld5.jpg

 

Mera information:

Conny Sjöqvist
Finlands Akademis postdoc-forskare
Miljö- och marinbiologi, forskningsprofilen Havet vid Åbo Akademi
E-post: conny.sjoqvist@abo.fi
Tfn: +358 40 558 0284

Vespa Laine
Ljuskonstnär
E-post: vespa@fernorchestra.com
Tfn: +358 40 087 6118