Kirjoita tähän hakemasi!

Mediatiedote

Mediatiedote

Yksisoluinen valo valaisee Turun Kaupunginteatterin tänä syksynä

Taide kohtaa tieteen Mareld-esityksessä, joka saa ensi-iltansa 10. syyskuuta 2020. Esitys on syntynyt Fern Orchestra -taiteilijakollektiivin ja Åbo Akademin ympäristö- ja meribiologian laitoksen Meri-tutkimusalueen yhteistyönä. Esityksiä on yhteensä 15 ja niiden tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Yksisoluiset organismit mahdollistavat ihmisen joka toisen hengenvedon ja pitävät meidät elossa tuottamalla happea yhteyttämisen kautta. Mareld tekee näkyväksi niiden moniulotteisuuden ja nostaa esiin sen, kuinka ihmiskunnan tietämättömyys on sen suurin uhka.

Esityksen nimi tulee muinaisskandinaavista, jossa mar tarkoittaa merta. Esityksessä keskitytään yksisoluisiin mikroleviin, panssarisiimaleviin, joita on ollut maailman merissä 77 miljoonaa vuotta. Levät voivat saada aikaan bioluminesenssi-ilmiön, joten ne voivat olla itsevalaisevia. Ilmiö on tunnettu Itämeren alueen kansanperinteessä jo satoja vuosia. 

– Vaikka emme voi nähdä soluja paljain silmin, voimme nähdä niiden aikaansaaman myyttisen valoilmiön. Tämä herättää kysymyksiä siitä, kuinka aistimme ja tietomme rajoittavat kokemustamme todellisuudesta. Muodostamamme maailmankuva voi erota huomattavasti levien todellisuudesta, koska niiden havainnointipinta on täysin erilainen kuin omamme, sanoo Conny Sjöqvist, joka toimii tutkijana Åbo Akademin ympäristö- ja meribiologian laitoksella ja on yksi Fern Orchestran jäsenistä.

Mareld on kvanttitodellisuutta, jossa ajalla ja paikalla ei ole merkitystä. Kuvassa näyttelijät Ilona Salonen ja Timo Tamminen. Kuva: Samuel Salminen.

Hänen tehtävänään on ollut ”törmäyttää” esityksen sisältöä melkein päivittäisissä keskusteluissa taiteilija Vespa Laineen kanssa. 

– Olen saanut laittaa itseni likoon ja minua on haastettu tutkijana useammalla tasolla varsinkin siten, että ammatillinen maailmankuvani on kyseenalaistettu uudella tavalla, sanoo Sjöqvist, joka on myös mukana esityksessä yhtenä sen hahmoista. 

– Olen kertonut levistä tai oikeastaan yrittänyt määritellä, mitä niistä tiedetään tällä hetkellä. Siten olemme pystyneet osoittamaan, mikä on vielä tuntematonta ainakin meidän maailmassamme. Tuloksena on Mareld, esitys, jossa on hiukan vähemmän helposti omaksuttavaa populaaritiedettä ja hiukan enemmän kvanttitodellisuutta, jossa ajalla ja paikalla ei ole merkitystä.

Mareld-esityksessä matkataan meren kerrosten läpi turvallisesta ihmisyydestä yksisoluisen organismin toiseuteen. Miltä yksisoluisuus tuntuu? Voiko lajikumppanien hehkun aistia? Esitys on hyökyvää kinestesiaa, mekaanista ärsytystä, valoteos, pimeysteos, ääniteos ja kuunnelma, merenalaisuutta ja poimuttuvaa aikaa.

– Esitys haastaa vallitsevan maailmankuvan, jossa ihmisellä on taipumus alistaa luonto hallintaansa. Se on vastuutonta, ja toimintamme seuraukset siirtyvät seuraaville sukupolville. Lisääntynyt tieto sen sijaan muuttaa maailmankuvaamme ja selkiyttää asemaamme orgaanisessa kokonaisuudessa, sanoo Vespa Laine. 

Esityksiä on syyskuun aikana yhteensä 15, ja ensi-ilta on 10. syyskuuta 2020. Pääsylipun hinnan voi valita vapaasti neljästä vaihtoehdosta 10–69 euron väliltä. Esityksen kaikilla tuotoilla ostetaan hiilidioksidia sitovaa metsää, joten yleisöllä on konkreettinen mahdollisuus vaikuttaa maailmaan.

Mareld: Turun Kaupunginteatterin Sopukka, Itäinen rantakatu 14, Turku, 10.–26.9.2020. Esitys on kolmikielinen (suomi, ruotsi, englanti). Lisätietoja: https://teatteri.turku.fi/turun-kaupunginteatteri/ohjelmisto/mareld 

Pyrocystis lunula. Kuva: Samuel Salminen.

Mareld on Fern Orchestran, Turun Kaupunginteatterin, Läntisen tanssin aluekeskuksen sekä Åbo Akademin ympäristö- ja meribiologian laitoksen yhteistuotanto. Hanketta ovat tukeneet Svenska kulturfonden, Taiteen edistämiskeskus, Konstsamfundet ja Niilo Helanderin säätiö. 

Hankkeessa ovat mukana Vespa Laine (konsepti), Conny Sjöqvist (levätutkija), Markus Heino (äänisuunnittelu ja musiikin sävellys), Samuel Salminen (graafinen suunnittelu, kuvat ja projisointi). Näyttämöllä: Timo Tamminen, Ilona Salonen ja Pyrocystis lunula.

Lisää kuvia lavalta (kuva: Samuel Salminen, näyttelijät: Timo Tamminen ja Ilona Salonen):

https://www.abo.fi/wp-content/uploads/2020/09/Mareld-kuva-Samuel-Salminen.jpg

https://www.abo.fi/wp-content/uploads/2020/09/Mareld-kuva-Samuel-Salminen1.jpg

https://www.abo.fi/wp-content/uploads/2020/09/Mareld-kuva-Samuel-Salminen2.jpg

Lisää kuvia Pyrocystis lunula -levästä (kuva: Samuel Salminen):

https://www.abo.fi/wp-content/uploads/2020/09/mareld1.jpg

https://www.abo.fi/wp-content/uploads/2020/09/mareld2.jpg

https://www.abo.fi/wp-content/uploads/2020/09/mareld3.jpg

https://www.abo.fi/wp-content/uploads/2020/09/mareld5.jpg

 

Lisätietoja:

Conny Sjöqvist
Suomen Akatemian postdoc-tutkija
Åbo Akademin ympäristö- ja meribiologian laitoksen Meri-tutkimusalue
Sähköposti: conny.sjoqvist@abo.fi
Puhelin: +358 40 558 0284

Vespa Laine
Valotaiteilija
Sähköposti: vespa@fernorchestra.com
Puhelin: +358 40 087 6118