Skriv här det du söker efter!

Pressmeddelande

Pressmeddelande

Pressmeddelande
18.4.2018
Åbo Akademi

Åbo Akademi och Beowulf ingår samarbete kring grafit

Åbo Akademi har ingått ett samarbetsavtal med gruvföretaget Beowulf Mining plc. Avtalet fokuserar på kunskapsdelning, identifikation och utforskning av grafitfyndigheter, samt utveckling av produktionstillgångar.

– Naturlig grafit har av EU identifierats som ett av de tjugo viktigaste råmaterialen, och den finländska berggrunden innehåller flera potentiella områden att prospektera efter grafit, säger Olav Eklund, professor i geologi och mineralogi vid Åbo Akademi.

Avtalet formaliserar ett samarbete som under flera års tid byggts upp mellan Åbo Akademi och Beowulf, samt dess dotterbolag Oy Fennoscandian Resources Ab.

– Vårt gemensamma projekt har varit fruktbart. Det har gett våra studerande och forskare möjlighet att arbeta med finländsk grafit på alla nivåer från prospektering till nanoteknologisk forskning. Vi har redan identifierat flera potentiella områden för högklassig flakgrafit, och har lyckats framställa grafen ur grafiten genom exfoliering, säger Eklund.

Beowulf är ett företag som arbetar med mineralutforskning och -utveckling. Utöver ett magnetiskt järnmalmsprojekt i Kallak och en flermetallisk prospekteringslicens i Åtvidaberg, Sverige, fokuserar företaget också på grafit i Finland.

Kurt Budge, vd för Beowulf, säger sig vara mycket nöjd med samarbetet med Åbo Akademi.

– Vid Åbo Akademi har man under lång tid forskat om Finlands berggrund, vilket ger oss ett försprång när vi väljer nya prospekteringsområden. Jag ser fram emot ett belönande samarbete för båda parter.

Mera information:
Olav Eklund
Professor i geologi och mineralogi vid Åbo Akademi
Tfn: +358 442956429
E-post: olav.eklund@abo.fi