Skriv här det du söker efter!
Alumnprofilen Tore Teir

Alumnprofilen: Tore Teir

Entreprenör, styrelseordförande, Greenstep

Efter att ha arbetat inom storbolag både i Finland och utomlands valde Tore Teir att bli företagare och grundade familjeföretaget Greenstep.

Viktigast av allt är de värderingar vi på Greenstep delar och den energi vi får av varandra.

Berätta lite om dig själv. Vem är du? Vad studerade du och när?
Jag är Tore Teir, österbottning som vandrat söderut. Jag studerade redovisning vid Åbo Akademi/Handelshögskolan och blev färdig 1989.

Du har arbetat inom ett flertal storbolag både hemma och utomlands och kom så småningom att grunda ett eget framgångsrikt bolag. Kan du berätta lite om din karriärväg och vad som gjorde att du valde att bli företagare?
Direkt efter Handelshögskolan fick jag jobb på finansavdelningen hos Fazer och därefter arbetade jag på Cultor. I samband med att Cultor köpte tre affärsenheter av Pfizer kom jag att tillbringa tre år i New York. När jag sedan återvände jag hem till Finland igen blev jag VP Finance vid Nokia Ventures Organization och därefter vid Nokia Enterprise Solutions. Det i sin tur innebar ännu en kommendering till New York.

Efter det jobbade jag också några år tillsammans med min Nokiachef Pekka Ala-Pietilä när han startade företaget Blyk. Efter Blyk-perioden startade jag sedan Greenstep år 2010.

Det har varit en spännande resa. Storbolagen och de internationella uppdragen var väldigt lärorika. Efter dem kändes det helt naturligt att starta eget och dela med mig av erfarenheterna till tillväxtbolagen i Finland.

Greenstep är framgångsrikt med kontor runt om i Finland samt i Sverige och Estland. Vilket är ert framgångsrecept?
Greenstep är ett varuhus av tjänster inom ekonomi, hr och affärssystem, men också M&A, utbildningsservice, ansvarskonsultering mm. Det vi vill göra är att skapa klarhet för våra kunder så att de kan sätta fokus på sin affärsverksamhet. I vårt produktsortiment ingår i princip allt som behövs i termer av supportfunktioner för att företag ska fungera bra. Kunden kan använda sig av vår kunskap i små projekt, eller se oss som strategisk kumpan på deras egen resa.

Detta ger oss klara synergier och tillväxtmöjligheter. Vi växer organiskt och är väldigt kvalitetsorienterade i allt vad vi gör. Viktigast av allt är dock de värderingar vi på Greenstep delar och den energi vi får av varandra. På det sättet är vi alltid fullt laddade i våra kundprojekt, något som kunden säkert lägger märke till.

Du och Greenstep är också involverade i något som heter Carestep. Vad handlar det om?
Vi grundade non profit företaget Carestep för att hjälpa människor som kanske inte är lika lyckligt lottade som mången annan av oss. Vi vill helt enkelt hjälpa personer som inte riktigt kommer in i arbetslivet för egen maskin. Meningen är att vi skall hjälpa personer på deras väg till att hitta det yrke de kanske är utbildade för, eller intresserade av.

Under tiden vid Carestep får personerna en månadslön, de arbetar delvis som städare inom företagssektorn och studerar delvis för att förbereda sig för nästa steg i arbetslivet. På detta sätt vill vi att allt fler skall känna sig nyttiga, och bidra till välfärden i Finland.

Har du något speciellt minne du vill dela med dig av från din studietid?
Jag var aktiv som trummis i bändet ”Tore and The Thunderbirds”. Vissa wappenfester på Kåren var nog oförglömliga när vi med vår rythm&blues hjälpte till att lyfta stämningen högt i tak – vilket drag det var på dessa underbara fester.

Under studietiden kunde jag aldrig tänka mig att sitta hemma en fredagkväll.